Συρία – Ιράν: Δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συνεργασία με έμφαση την ανοικοδόμηση έπειτα από 12 χρόνια πολέμου

Εμπραχίμ Ραϊσί και Μπασάρ αλ ’Ασαντ

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και ο Σύρος ομόλογός του Μπασάρ αλ ’Ασαντ δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις και να αναπτύξουν τις οικονομικές σχέσεις των χωρών τους, με έμφαση στην ανοικοδόμηση, κατά το τέλος της διήμερης επίσκεψης του Ραΐσί στη Δαμασκό, που ήταν η πρώτη Ιρανού ηγέτη από το 2010.

Οι συναντήσεις του Ραϊσί με τον ’Ασαντ επικεντρώθηκαν σε «τρόπους ανάπτυξης και ενίσχυσης των διμερών σχέσεων» με έμφαση «στη διατήρηση της συνεργασίας στην ανοικοδόμηση» της Συρίας έπειτα από 12 χρόνια πολέμου, σύμφωνα με κοινή δήλωση που εκδόθηκε σήμερα.

Ο ’Ασαντ θέλει να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση των υποδομών για να επανεκκινήσει την οικονομία, παρά τις δυτικές κυρώσεις που πλήττουν τη χώρα του. Οι δύο άνδρες εξέφρασαν επίσης τη «βούλησή τους να αναπτύξουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις» των χωρών τους.

Ο Ραϊσί και ο ’Ασαντ υπέγραψαν προχθές, Τετάρτη, πρωτόκολλο συμφωνίας για ένα σχέδιο στρατηγικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων η γεωργία, οι σιδηρόδρομοι, η πολιτική αεροπορία, το πετρέλαιο και η δημιουργία ελεύθερων ζωνών για προσέλκυση επενδύσεων. Ακολούθησαν

Κλείνοντας την πρώτη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στη Συρία από το 2020, ο Ραϊσί έκανε λόγο για «καμπή» στις σχέσεις των δύο συμμάχων.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε ενώ ο Σύρος πρόεδρος προσπαθεί να θέσει τέλος σε 10 και πλέον χρόνια διπλωματικής απομόνωσης, με τη συνδρομή της επαναπροσέγγισης της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, δύο αντίπαλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Η ετήσια σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 19 Μαΐου στο Ριάντ, θα ασχοληθεί κυρίως με την ενδεχόμενη επιστροφή της Συρίας στους κόλπους της παναραβικής οργάνωσης, καθώς η συμμετοχή της στον οργανισμό είχε ανασταλεί μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...