Συρία – Ιράν: Υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που περιλαμβάνει και τον πετρελαϊκό τομέα

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί επισκέφτηκε σήμερα τη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ ’Ασαντ, στην πρώτη επίσκεψη Ιρανού προέδρου στη χώρα αυτή από το 2010.

Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν συμφωνία μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας που περιλαμβάνει πολλούς τομείς: γεωργία, σιδηροδρομικό δίκτυο, πολιτική αεροπορία, πετρέλαιο.

Η Συρία «κατήγαγε νίκη» στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε πριν από 12 χρόνια στη χώρα» είπε ο Ραϊσί στη συνάντηση που είχε με τον ’Ασαντ. «Η κυβέρνηση και ο συριακός λαός βίωσαν μεγάλες δυσκολίες και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ξεπεράσατε όλα αυτά τα προβλήματα και πετύχατε τη νίκη παρά τις απειλές και τις κυρώσεις που σας επέβαλαν», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Άσαντ σημείωσε ότι «σε δύσκολες περιόδους» η σχέση της Συρίας με το Ιράν ήταν «σταθερή και συνεχής παρά τις σοβαρές θύελλες, πολιτικές και σε επίπεδο ασφαλείας, που έπληξαν τη Μέση Ανατολή». «Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία πριν από 12 χρόνια, το Ιράν δεν δίστασε να παράσχει πλήρη οικονομική και πολιτική υποστήριξη, ακόμη και να προσφέρει το αίμα του», πρόσθεσε.

Ο Ιρανός πρόεδρος αναμένεται επίσης να επισκεφθεί τον τάφο της Σαγίντα Ζεϊνάμπ, έναν σημαντικό τόπο προσκυνήματος για τους σιίτες μουσουλμάνους, στα νοτιοανατολικά προάστια της Δαμασκού. Για την προστασία αυτού του ιερού χώρου είχαν κινητοποιηθεί μαχητές υποστηριζόμενοι από την Τεχεράνη, οι οποίοι παρείχαν τη βοήθειά τους στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...