Συρία: Ο «διεθνής συνασπισμός» αυξάνει τις περιπολίες του στον βορρά της χώρας

Αυτοκινητοπομπή των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στη Βορειοανατολική Συρία - 2020
Φώτο Αρχείου / Πηγή: TWITTER

Ο υπό τις ΗΠΑ «διεθνής συνασπισμός κατά του ISIS» αύξησε τον αριθμό των περιπολιών του στη βορειοανατολική Συρία αφότου τις είχε μειώσει λόγω των τουρκικών βομβαρδισμών, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου και κουρδική στρατιωτική πηγή. Η Τουρκία εξαπέλυσε στις 20 Νοεμβρίου σειρά αεροπορικών επιδρομών στη βορειοανατολική Συρία εναντίον θέσεων Κούρδων μαχητών, μελών οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από την ’Αγκυρα.

Εκατοντάδες στρατιώτες του «διεθνούς συνασπισμού» έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή αυτή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές και κυρίως μέλη των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG),

«Ο “διεθνής συνασπισμός”, σε συντονισμό με τις SDF, άρχισε ξανά τις περιοδικές περιπολίες του στη βορειοανατολική Συρία, μετά τη μείωσή τους λόγω των τουρκικών πληγμάτων στην περιοχή, δήλωσε κουρδική στρατιωτική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ο συντονισμός μεταξύ των SDF και του “συνασπισμού” δεν σταμάτησε αλλά ελαττώθηκε με τη μείωση των περιπολιών και την ανάγκη για τις SDF να εστιάσουν στις τουρκικές απειλές», πρόσθεσε.

Οι περιπολίες πέρασαν «από 20 την εβδομάδα στις σχεδόν πέντε ή έξι μετά την έναρξη των τουρκικών πληγμάτων», σύμφωνα με την κουρδική πηγή. Τα πλήγματα αυτά, που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν μειωθεί σε ένταση τις τελευταίες ημέρες.

Δύο περίπολοι του «συνασπισμού» αναχώρησαν σήμερα το πρωί προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις από τη βάση του στη Ρμεϊλάν, κοντά στη Χασάκα, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κάθε περίπολος περιλάμβανε τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα που έφεραν αμερικανικές σημαίες και συνοδευόταν από όχημα των SDF.

Περιπολίες του «συνασπισμού» έγιναν επίσης σήμερα νοτιότερα, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...