Συρία: Ο στρατός μπήκε στα προάστια της Ντεράα που ελέγχονταν από τους αντικαθεστωτικούς

Οι δυνάμεις του συριακού στρατού μπήκαν σήμερα στις συνοικίες της πόλης Ντεράα που ελέγχονταν από τους αντικαθεστωτικούς, με βάση τη νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, ανέφεραν τα επίσημα ΜΜΕ της χώρας.

Η πόλη Ντεράα είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την συριακή κυβέρνηση από το 2018. Οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν ακόμη ορισμένους τομείς, στο πλαίσιο μιας προηγούμενης ειρηνευτικής συμφωνίας. Με βάση τη νέα συμφωνία, με την οποία τερματίστηκαν οι συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι Σύροι στρατιώτες μπήκαν στην Ντεράα αλ Μπαλάντ, όπως αποκαλούνται τα νότια προάστια της πόλης τα οποία πολιορκούσαν επί μήνες. «Ύψωσαν την εθνική σημαία, εγκατέστησαν στρατιωτικά (φυλάκια) και ερεύνησαν τη ζώνη ώστε να την κηρύξουν ελεύθερη από τρομοκράτες» μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Τη συμφωνία με τους αντικαθεστωτικούς διαπραγματεύτηκε η Ρωσία. Σε όσους από αυτούς θα παραδώσουν τα όπλα τους και στους άνδρες που δεν έχουν υπηρετήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν στην Ντεράα αλ Μπαλάντ. Όσοι αρνηθούν να καταθέσουν τα όπλα θα μεταφερθούν σε άλλες περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς, στα βόρεια.

Από τις φονικές μάχες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εκτοπίστηκαν περίπου 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους παιδιά, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...