Συρία: Οι Κούρδοι κατηγορούν την Τουρκία ότι βομβάρδισε τον καταυλισμό αλ Χολ όπου στεγάζονται οικογένειες τζιχαντιστών

Ο καταυλισμός αλ Χολ

Η Τουρκία βομβάρδισε σήμερα Κούρδους μαχητές που περιφρουρούν τον καταυλισμό αλ Χολ, ο οποίος στεγάζει συγγενείς τζιχαντιστών, κατηγόρησαν κουρδικές δυνάμεις χωρίς να αναφέρουν θύματα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε από την πλευρά του ότι τα τουρκικά πλήγματα είχαν στόχο θέσεις κουρδικών δυνάμεων έξω από το αλ-Χολ, «σπέρνοντας το χάος» σε αυτόν τον αχανή καταυλισμό.

«Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε πέντε πλήγματα κατά των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας (Ασαγιές) μέσα στον καταυλισμό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φαρχάντ, ένας εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές.

Υπό κουρδική διοίκηση, ο υπερπλήρης καταυλισμός Αλ -Χολ, στεγάζει περισσότερους από 50.000 συγγενείς τζιχαντιστών μετά την ήττα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), Σύρους εκτοπισμένους και Ιρακινούς πρόσφυγες.

Ανάμεσά τους, τουλάχιστον 10.000 αλλοδαποί από περίπου 60 χώρες, μεταξύ των οποίων Γάλλοι και άλλοι Ευρωπαίοι.

Ο εκπρόσωπος των SDF προειδοποίησε ότι «ορισμένες οικογένειες του ΙΚ ενδέχεται να δραπέτευσαν από τον καταυλισμό» εκμεταλλευόμενες το χάος. Παρά τις επανειλημμένες παροτρύνσεις από την ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση, οι περισσότερες δυτικές χώρες αρνούνται να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους, αρκούμενες σε επαναπατρισμούς ελάχιστων ατόμων, καθώς εκφράζουν φόβους για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφός τους.

Βομβάρδισε κουρδικές θέσεις μέσα σε ρωσική στρατιωτική βάση

Επίσης σήμερα η Τουρκία πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά Κούρδων, που βρίσκονταν μέσα σε ρωσική στρατιωτική βάση, στην επαρχία Χασάκα, από την οποία σκοτώθηκε ένας Κούρδος και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν. Τα θύματα είναι μέλη των SDF.

Τα μέλη των SDF, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι Κούρδοι, βρίσκονταν στην ρωσική βάση στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που έκανε η Ρωσία, με την Τουρκία και την συριακή κυβέρνηση το 2019. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε να αναπτυχθούν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στις περιοχές που μέχρι τότε κατείχαν οι SDF, προκειμένου  να δημιουργηθεί από τους Ρώσους μια ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στους Κούρδους και τους Τούρκους.

Σύμφωνα με το λεγόμενο «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»,  τραυματίστηκε επίσης ένας Ρώσος στρατιώτης. Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι στην επαρχία Χασάκα, είναι ανεπτυγμένες και στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, σε συνέχεια των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων που έχουν πραγματοποιήσει κατά του Συριακού λαού. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, βρίσκονται στην περιοχή, με το πρόσχημα της εκπαίδευσης των Κούρδων των ΣΔΔ, για την συνέχιση της καταπολέμησης του «Ισλαμικού Κράτους»…

Το τουρκικό πυροβολικό έθεσε επίσης στο στόχαστρο σήμερα μια φυλακή στο Καμισλί, όπου κρατούνται τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

Εξάλλου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» έκανε λόγο για πλήγματα με τουρκικά drones σήμερα εναντίον τεσσάρων εγκαταστάσεων πετρελαίου και αερίου, μεταξύ των οποίων ένα διϋλιστήριο αερίου και ένας σταθμός άντλησης πετρελαίου στην επαρχία Χασάκα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...