Συρία: Ρωσικά αντιαεροπορικά πυρά εναντίον ισραηλινών μαχητικών τον Μάιο

Αυξάνονται οι τριβές Ρωσίας – Ισραήλ στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία. Μετά την πρόσφατη απόφαση του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης να κλείσει το «Εβραϊκό Πρακτορείο» στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς μιλώντας σήμερα Τρίτη σε εκδήλωση του ισραηλινού καναλιού «Channel 13 TV» αποκάλυψε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βρέθηκαν υπό ρωσικά αντιαεροπορικά πυρά πάνω από τη Συρία τον Μάιο τα οποία όμως δεν πέτυχαν τον στόχο τους. Επέλεξε να χαρακτηρίσει το συμβάν «μοναδική» περίπτωση που δεν επαναλήφθηκε.

Το συμβάν φαίνεται πως σημειώθηκε στις 13 Μαΐου, όταν συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 που χειρίζονταν ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησε ισραηλινά μαχητικά ενώ πραγματοποιούσαν έξοδο στη Συρία χωρίς να πλήξουν κανένα από αυτά.

«Ήταν ένα μοναδικό συμβάν» επέμεινε ο Γκαντς σε διάσκεψη που διοργάνωσε το «Channel 13 TV», όταν ρωτήθηκε αν επιβεβαιώνει την αναφορά. Η ρωσική εκτόξευση σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος «δεν βρισκόταν πλέον εκεί γύρω».

Να σημειωθεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία κάνουν συχνά τα στραβά μάτια σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων φιλοϊρανών μαχητών και μεταφορών όπλων.

Ο συντονισμός του Ισραήλ με τη Ρωσία πάνω από τη Συρία είναι «μια κατάσταση που είναι σταθερή τώρα, νομίζω», είπε ο Γκαντς. «Αλλά επανεξετάζουμε πάντοτε αυτή την ιστορία σαν να την είχαμε ξεκινήσει μόλις τώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...