Συρία: Ρωσικός «οδικός χάρτης» για εξομάλυνση των σχέσεων Συρίας – Τουρκίας

Την εκπόνηση ενός «οδικού χάρτη» για την εξομάλυνση των συρο-τουρκικών σχέσεων στη βάση των αρχών της διαδικασίας Αστάνα και των αρχών της Χάρτας του ΟΗΕ πρότεινε, χτες, στη Μόσχα, στο πλαίσιο συνόδου των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Ιράν, Συρίας και Τουρκίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Απευθυνόμενος στους ομολόγους του από Συρία, Φαϊσάλ Μικντάντ, Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ – Αμπντολαχιάν, ο Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθηση πως «ένα άριστο αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησής μας θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία για να αναθέσουμε σε εμπειρογνώμονες να εκπονήσουν (…) ένα σχέδιο “οδικού χάρτη” για μια τουρκο-συριακή εξομάλυνση, το οποίο θα παρουσιασθεί στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, το έγγραφο αυτό θα επιτρέψει στη Δαμασκό και την Άγκυρα να «καθορίσουν με σαφήνεια τις θέσεις τους στα θέματα που έχουν προτεραιότητα γι’ αυτούς» ώστε να καταστεί δυνατό «να αποκατασταθεί ο έλεγχος της συριακής κυβέρνησης στο σύνολο του εδάφους της χώρας και να διασφαλισθεί με σταθερό τρόπο η ασφάλεια στα μήκους 900 χιλιομέτρων σύνορα με την Τουρκία».

«Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθούμε στην αποκατάσταση συνδέσμων εφοδιασμού, που έχουν κοπεί ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, και στην επανάληψη της οικονομικής συνεργασίας χωρίς οποιονδήποτε φραγμό», διευκρίνισε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως είναι προς το κοινό συμφέρον «να επαναληφθούν οι σχέσεις ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού».

Η χτεσινή ήταν η πρώτη δημόσια συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Συρίας και Τουρκίας από την έναρξη του πολέμου το 2011.

Καταγγελίες Λαβρόφ εναντίον των ΗΠΑ για ανασυγκρότηση τζιχαντιστών

Στην τετραμερή σύνοδο της Μόσχας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε τον στρατό των ΗΠΑ πως όχι μόνο συνεχίζει τη λεηλασία του πετρελαίου από το έδαφος της Συρίας, αλλά και έχει ξαναρχίσει τη συγκρότηση «τρομοκρατικών ομάδων κοντά στη Ράκα», με τη συμμετοχή τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με στόχο να τους χρησιμοποιήσει για να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία, κατά «παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ». Επιβεβαίωσε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Άμυνας και των επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Τουρκίας.

Ο Λαβρόφ επίσης επιβεβαίωσε την απόρριψη «των παράνομων δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας», τονίζοντας ότι επιδιώκεται η αποσταθεροποίηση της οικονομίας της και η παρεμπόδιση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους χιλιάδες πολίτες που έμειναν δίχως σπίτι και δουλειές από τον ισχυρό σεισμό της 6ης Φλεβάρη.

Δείτε ακόμα...