Συρία: Τζιχαντιστές μετέτρεψαν φαράγγι σε ομαδικό τάφο

Το φαράγγι, βάθους 50 μέτρων, βρίσκεται σε μια περιοχή της ερήμου στην επαρχία Ράκα, την οποία ως το τέλος του 2017 έλεγχε το Ισλαμικό Κράτος. Μετά η περιοχή κατελήφθη από τις κουρδικές δυνάμεις, με τη στήριξη των ΗΠΑ. Στη συνέχεια πέρασε στους Σύρους πους στηρίζονταν από την Τουρκία, μετά από επιχείρηση στα τέλη του 2019.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ο ομαδικός τάφος αποκαλύφθηκε επειδή ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους, πήγε να επισκευάσει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή σε κατάστημα στην Ταλ Αμπιάντ, που βρίσκεται κοντά στην Τουρκία.
Ο τεχνικός αντέγραψε τα δεδομένα του υπολογιστή. Σε αυτά βρισκόταν και ένα βίντεο που δείχνει τζιχαντιστές να ρίχνουν πτώματα σε αυτό το φαράγγι το 2014.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εντόπισε το φαράγγι και κατάφερε να διεξάγει έρευνα. Όπως προέκυψε, οι τζιχαντιστές είχαν μετατρέψει το φαράγγι σε ομαδικό τάφο.  Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε η Σάρα Καγιάλι, ερευνήτρια για τη Συρία του HRW. «Το να αποκαλυφθεί τι συνέβη εκεί, όπως και στους άλλους ομαδικούς τάφους στη Συρία, είναι κρίσιμο για να κατανοήσουμε την τύχη των χιλιάδων ανθρώπων που εκτελέστηκαν από το ΙΚ και να αναγκάσουμε τους δολοφόνους να λογοδοτήσουν» πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που ρίχθηκαν στο φαράγγι. Ωστόσο, είναι ένας από τους περίπου 20 ομαδικούς τάφους που εντοπίστηκαν σε περιοχές που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Σε ένα άλλο φαράγγι, γνωστό με το όνομα Αλ Χάφσα, στο βόρειο Ιράκ, έχουν εντοπιστεί λείψανα από πολλά θύματα του ΙΚ, όμως ακόμη δεν έχει ερευνηθεί εκτενώς, σύμφωνα με το HRW.

Το HRW χρησιμοποίησε drone για να ερευνήσει το φαράγγι αυτό και κατάφερε να βιντεοσκοπήσει πολλά πτώματα να επιπλέουν στο νερό που έχει συγκεντρωθεί εκεί. Εκτίμησε ότι «τα πτώματα πετάχτηκαν εκεί πολύ καιρό αφού το ΙΚ έφυγε από την περιοχή… και η ταυτότητα των θυμάτων αυτών και τα αίτια του θανάτου τους, παραμένουν άγνωστα».

ag

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...