Συρία: Υπέρ της χρήσης συστημάτων αεράμυνας σε τυχόν τουρκική εισβολή o επικεφαλής των SDF

Στρατεύματα Τουρκίας και ΗΠΑ στη Συρία
Φώτο Αρχείου / Στρατεύματα της Τουρκίας περιπολούν στην κατεχόμενη απο τους ίδιους Συρία, στην περιοχή του Μαμπίτς – 2018 / Πηγή: Wikipedia (U.S. Army Photo/SPC Arnada Jones)

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, θα συντονιστούν με τις συριακές ένοπλες δυνάμεις της Δαμασκού για να αποκρούσουν οποιαδήποτε τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής των SDF, υπογραμμίζοντας ότι η Δαμασκός πρέπει να χρησιμοποιήσει τα συστήματα αεράμυνας της εναντίον τουρκικών αεροπλάνων.

Η Άγκυρα έχει απειλήσει με μια νέα επίθεση σε περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από τους SDF, μια συμμαχία υπό την ηγεσία των Κούρδων της οποίας ηγούνται οι Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι νέες απειλές έχουν αναδείξει την πολυπλοκότητα των συμμαχιών και των σχέσεων στη βόρεια Συρία: ενώ η Τουρκία θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση, οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον και έχουν επίσης συντονιστεί με την κυβέρνηση της Συρίας και τη σύμμαχό της Ρωσία.

Ο επικεφαλής των SDF, Μάζλουμ Άμπντι, δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του είναι «ανοιχτές» να συνεργαστούν με τον συριακό στρατό για να πολεμήσουν την Τουρκία, αλλά ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη αποστολής επιπλέον δυνάμεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δεσμευτεί να καταλάβει τις πόλεις Ταλ Ριφάατ και Μανζίμπ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των SDF στη βόρεια επαρχία Χαλέπι της Συρίας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ελέγχεται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Οι τουρκικές εισβολές τα προηγούμενα χρόνια έχουν εκδιώξει τους SDF από τον βορειοδυτικό θύλακα της Αφρίν και μια σειρά από συνοριακές πόλεις πιο ανατολικά.

Ο Άμπντι τόνισε ότι μια νέα επίθεση θα εκτοπίσει περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα οδηγήσει σε «ευρύτερες» ζώνες μάχης, αλλά δεν είπε εάν οι SDF θα απαντούσαν με επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος.

Προειδοποίησε ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), τζιχαντιστές του οποίου οι SDF έδιωξαν από τμήματα εδάφους στη βόρεια και ανατολική Συρία με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Πηγή: CNN

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...