Αν έκλεινε κανείς τα μάτια και άκουγε απλά τον ομιλητή, θα υπέθετε ότι στο βήμα βρίσκεται ο εκπρόσωπος μιας «κεντρώας» πτέρυγας του «μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος της Ευρώπης», όπως αποκάλεσε τη ΝΔ ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την έναρξη του συνεδρίου της στο Ζάππειο. Κι όμως… Στο βήμα βρισκόταν ο Κ. Ζαχαριάδης, ο οποίος στάλθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να χαιρετίσει στο συνέδριο. Σταχυολογούμε παρακάτω ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του…«Στην καθημερινή μας σύγκρουση ξεχνάμε πολλές φορές ότι προερχόμαστε από την ίδια επαναστατική μήτρα: Αυτή της Γαλλικής Επανάστασης. Ομως, η αντιπαράθεση Δεξιάς – Αριστεράς, αλλά και οι επιμέρους συναινέσεις τους, έφτιαξαν αυτό που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι ως πολίτες και ως ευρωπαϊκά κόμματα.
Αυτό αναδεικνύει την Ευρώπη και την κάνει επίζηλα ξεχωριστή για όλους τους λαούς και τα συστήματα διακυβέρνησης του κόσμου. Αυτό τη διαφοροποιεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Και αυτό – το αναγνωρίζουμε και οι δύο παρατάξεις – κινδυνεύει από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή τερατώδη αύξηση των ανισοτήτων, την άνοδο της ακροδεξιάς, του φασισμού, του ναζισμού και της αντιπολιτικής, του λαϊκισμού.
(…) Σε αυτόν τον δύσκολο κόσμο, σε αυτή την εποχή μετάβασης, σε αυτή την περιβαλλοντική και κλιματική διακινδύνευση, σε αυτή την τεχνολογική καταιγίδα, στην πολεμική Ευρώπη που ζούμε, ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε, και γιατί όχι, να επεκτείνουμε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.
Ας αγωνιστούμε για την ειρήνη και την συνοχή (…) Ο κοινοβουλευτισμός και η δημοκρατία δεν έχει μόνο συγκρούσεις, έχει και συνθέσεις, έχει και συναινέσεις, έχει και συνέχεια. Και αυτό δείχνει την ωριμότητα και το βάθος ενός πολιτικού συντήγματος. Ιδίως στα στρατηγικά ζητήματα που αφορούν τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.
(…) Παρά τις αντιθέσεις και τις οξύνσεις πρέπει πάντα οι δίαυλοι επικοινωνίας να είναι ανοιχτοί, το έχει ανάγκη η χώρα (…) Απαντώ λοιπόν στην Μαρία Συρεγγέλα που παραβρέθηκε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και χαιρέτισε εκ μέρους της ΝΔ, “ναι μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινά σημεία αναφοράς”».
Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να απαγγείλει κάτι εφάμιλλο για να ξεπλύνει την ΕΕ της φτώχειας και των πολέμων και μαζί την κυβέρνηση της ΝΔ και όλο το αστικό πολιτικό φάσμα, από τη «νεοφιλελεύθερη» δεξιά μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία, προτάσσοντας τη συναίνεση και τους «διαύλους επικοινωνίας» στα «στρατηγικά ζητήματα». Σ’ αυτά δηλαδή που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για το κεφάλαιο, τις συμμαχίες και τα συμφέροντά του στην ευρύτερη περιοχή. Δικαίως λοιπόν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το χειροκρότημα των συνέδρων της ΝΔ. Οχι από πολιτική αβροφροσύνη, ούτε επειδή όσα είπε τα έχουν ξανακούσει στο κόμμα τους από τους εκπροσώπους της λεγόμενης «κοινωνικής δεξιάς». Αλλά επειδή δεν ακούς κάθε μέρα έναν εκπρόσωπο της αξιωματικής «αντιπολίτευσης» να επιχειρηματολογεί με τέτοιο πάθος για την ανάγκη …συμπολίτευσης στην πολιτική της ΝΔ!