ΣΥΡΙΖΑ: “Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο” για να μείνει όρθιο το κεφάλαιο.

ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή: EUROKINISSI

Αυτό διαμήνυσε σε συνέντευξή του στην  Κυριακάτικη Αυγή, ο Αλέξης Τσίπρας. Μετά την βασική παρουσίαση πλευρών της πρότασης διεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ από την κρίση με τον τίτλο “Μένουμε όρθιοι”, προβάλλεται και η πολιτική μορφή διακυβέρνησης αυτής της πρότασης με το σοσιαλδημοκρατικό και αποτυχημένο ιστορικά “Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο” για “να μείνει η κοινωνία όρθια”.

Ο Αλ. Τσίπρας, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στην «επικαιροποίηση» του πακέτου ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ονομάζει «Μένουμε όρθιοι» για να προσαρμοστεί στις ανάγκες που έχει το κεφάλαιο στην κρίση. Το πρόγραμμα αυτό, «θα κινείται πάνω – κάτω στους ίδιους άξονες της εμπροσθοβαρούς ενίσχυσης της εργασίας και των επιχειρήσεων, προκειμένου να αντέξουν στην κρίση, έστω και τώρα, παρά την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης». 

Βασική διαχωριστική γραμμή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, είναι η  “αντίθεση ανάμεσα στο νεοφιλελευθερισμό- και της προόδου”.  

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υιοθετεί ένα “νεοφιλελεύθερο μοντέλο” και ότι διαμορφώνει στο εργασιακό περιβάλλον μια “νέα κανονικότητα” με “εκ περιτροπής εργασίας, μειώσεις μισθών, αθρόες απολύσεις και λουκέτα”. 

Η “πρόοδος” του  Αλ. Τσίπρα, συνειδητά “ξεχνά” ότι τόσο οι νεοφιλελεύθεροι όσο και η σοσιαλδημοκρατία, και οι οπορτουνιστές, και συγκεκριμένα όπως η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, εναλλάξ στήριξαν αυτή την πολιτική δίνοντας φτηνό εργατικό δυναμικό στους εργοδότες. Όλα αυτά τα μέτρα τα υπέγραψαν και οι δυο. Επικρίνει τη ΝΔ ότι είναι λιγότερο “τολμηρή” με κρατική παρέμβαση υπέρ του κεφαλαίου, έναντι άλλων καπιταλιστικών χωρών όπως Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία οι οποίοι υιοθετούν «μέτρα κρατικής ενίσχυσης ως αναγκαία, ώστε να μη βυθιστούν οι κοινωνίες, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις σε βαθιά οικονομική ύφεση». Είναι γνωστό, ότι η λιγότερη ή περισσότερη κρατική παρέμβαση καθορίζεται απο τις ανάγκες του κεφαλαίου σε κάθε φάση, και διαρκεί τόσο όσο του είναι αναγκαία, με τα βάρη πάλι στο λαό. Η “πρόοδος” του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και τελειώνει στα συμφέροντα του κεφαλαίου. 

Επίσης, υπεραμύνθηκε την πρότασή του για το “ευρωομόλογο”, το οποίο υπηρετεί την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, βοηθά το κεφάλαιο με φτηνότερο δανεισμό και μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στους επιχειρηματικούς ομίλους. Οδηγεί στην εμβάθυνση της ομοσπονδοποίησης της ΕΕ, σε βάρος των λαών.

Το “Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο” ….της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε την “μετριοπαθή αντιπολίτευσή του” σύμφωνα με σχετική ερώτηση, και απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι “όταν είσαι σε έκτακτη ανάγκη…. [ο ΣΥΡΙΖΑ έκρινε] …να μην μπεί σε λογικές αντιπολίτευσης”. Αποκαλύπτοντας πέραν της στρατηγικής σύμπλευσης του με το κεφάλαιο και τις ανάγκες του, οτι είναι και το μακρύ χέρι στήριξης του, και μάλιστα στην κρίση. Δηλαδή, λέει στο λαό οτι σε έκτακτες συνθήκες η αντιπολίτευση, ο αγώνας, να “κάνει διάλειμμα”, και μετά αφού παρθούν τα μέτρα-τα οποία στήριξε, μετά  αγώνες…. Τι άλλο να θέλει το κεφάλαιο ;

Οπως είπε, «Θα παρουσιάσουμε τους βασικούς άξονες ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, που, στη βάση μιας νέας συμμαχίας μισθωτής εργασίας και υγιούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, θα έχει ως στόχο την αναδιάταξη του παραγωγικού προτύπου για μια οικονομία που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών». Ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί όταν είναι γνωστός ο βίος του, να μιλά οτι θα στηρίξει τις ανάγκες των πολλών, και μάλιστα οτι μπορεί  να προωθείται η πολιτική του κεφαλαίου και ο λαός να απολαμβάνει ευημερία. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανανεώνει τα σχέδια της “κυβέρνησης της αριστεράς με “κεντρο-αριστερή” για την διάσωση του κεφαλαίου. Ντίλερ της “κοινωνικής ειρήνης”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική προσέγγισης με το ΚΙΝΑΛ σε σχέση και με την απλή αναλογική, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε οτι “Δεν μας αφήνει αδιάφορους …για μια σοσιαλδημοκρατία απαλλαγμένη από νεοφιλελεύθερες οικονομικές προσεγγίσεις”…σε μια προγραμματική πορεία σύγκλισης με δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας”

Σε αυτό πλαίσιο, πρόβαλλε ως νέο “δίλημμα” στο λαό, να διαλέξει ανάμεσα σε : “Ενα δημοκρατικό μπλοκ αλλαγής και προόδου ή Νέα Δημοκρατία;”, με τον ΣΥΡΙΖΑ “κορμό της δημοκρατικής πλειοψηφίας”.  Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να διαλέξει ανάμεσα σε ποιο τμήμα του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης, θα διαχειριστεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δηλαδή ανάμεσα στη “Σκύλλα και την Χάρυβδη”. Αποδεικνύοντας, ότι βασική υπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καθυπόταξη του λαού “καλύτερα”, οτι μπορεί να “κατευνάζει”  τις κοινωνικές αντιδράσεις περισσότερο έναντι της ΝΔ για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, που και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει. Δηλαδή, θα θέσει όλες του τις δυνάμεις εγκλωβισμού του κινήματος και του λαού, στην ουρά της αστικής τάξης.

ag

Δείτε ακόμα...