Σύσκεψη ΠΑΜΕ: Κορυφαίος σταθμός στη δράση για την ανασύνταξη του κινήματος και την οργάνωση της πάλης

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της μεγάλης Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ στο κλειστό γήπεδο της Δραπετσώνας «Αριστείδης Παπαμιχαήλ», με σύνθημα «Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη». 

Από το Σάββατο μέχρι την Κυριακή περισσότερες από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις, περίπου 2.000 εργαζόμενοι συνδικαλιστές από κάθε κλάδο και περιοχή της χώρας, θα «συναντηθούν», θα συζητήσουν την πολύτιμη πείρα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, θα επεξεργαστούν τα επόμενα βήματα της προσπάθειας να δυναμώσουν η οργάνωση στους χώρους δουλειάς, η πάλη και η διεκδίκηση με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων, η αντιπαράθεση με το κράτος και την εργοδοσία. Η μεγάλη ανταπόκριση που έχει συναντήσει το κάλεσμα στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα και σηματοδοτεί νέες δυνατότητες για να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που δίνουν τη μάχη στους χώρους δουλειάς και τους κλάδους για την υπεράσπιση των εργαζομένων.

Η Πανελλαδική Σύσκεψη ανοίγει τις εργασίες της μετά από ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, με σωματεία που συζήτησαν ζωντανά για τη συμμετοχή τους, πολλά από αυτά πήραν τέτοια απόφαση για πρώτη φορά. Για άλλα σωματεία αυτή η Σύσκεψη ήταν η αφορμή να μοιραστούν την πείρα από τους αγώνες, να βάλουν μπροστά νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις.

Άλλωστε η προετοιμασία και οι εργασίες της Σύσκεψης πάνε μαζί με τις μάχες που δίνονται από συνδικάτα για τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα, στους αντεργατικούς νόμους που επιτρέπουν σε κυβερνήσεις και εργοδοσία να έχουν βάλει στον «πάγο» τις Συμβάσεις και να κρατούν καθηλωμένους τους μισθούς. Σε χώρους δουλειάς οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό, προχωρούν σε συνελεύσεις, στάσεις εργασίας και άλλες παρεμβάσεις, μια δραστηριότητα που εμπλουτίζει τη συζήτηση, γύρω από το βασικό θέμα που απασχολεί το οργανωμένο εργατικό κίνημα και βρίσκεται στο επίκεντρο της σύσκεψης: Το τι συνδικάτα χρειάζονται οι εργαζόμενοι, με ποιο προσανατολισμό, ώστε να δυναμώνει η σύγκρουση με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και το κράτος, να δυναμώνει η διεκδίκηση με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων που υπονομεύονται από το κυνήγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Συμμετέχουν Συνδικάτα από 20 χώρες

Η μεγάλη σημασία της Σύσκεψης αναδεικνύεται και από τη συμμετοχή δεκάδων αντιπροσωπειών αγωνιστικών συνδικάτων άλλων χωρών, που από το πρωί της Παρασκευής κατέφθαναν αεροπορικώς στην Αθήνα.

Μεταξύ των αντιπροσωπειών θα παραστούν η ηγεσία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της, Mzwandile Michael Makwayiba από τη Νότιο Αφρική, ο Γενικός Γραμματέας Πάμπης Κυρίτσης από την Κύπρο.

Στη Σύσκεψη θα παραστούν επίσης 35 συνδικαλιστές από 20 χώρες: OSPN PATOS – Αλβανίας, SLOGA – Σερβίας, AST – Ισπανίας, VERDI Rems Murr Kliniken, IG Metal Βάδης – Βυρτεμβέργης και IG Metal LEAR Γερμανίας, Συνδικάτο UCUUCL Αγγλίας, Εργατικά Κέντρα Μπους ντε Ρον και Βαλ ντε Μαρν, Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας, Ομοσπονδία Εμπορίου και το Συνδικάτο Τρένων Μονπαρνάς Παρισιού από τη Γαλλία, USM Μονακό, Ομοσπονδία Μεταφορών Νακλιάτ-Ις και Ομοσπονδία Υπηρεσιών Σόσιαλ Ις Τουρκίας, ΠΕΟ και DEVIS Κύπρου, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Γιουτλάνδης Δανίας, AFSCME 3800 ΗΠΑ, Συνδικάτο Μετρό Στοκχόλμης, OSCMS Τσεχίας, PSU Ιρλανδίας, NEHAWU Νότιας Αφρικής, CITU Ινδίας, Συνδικάτο Ιερουσαλήμ Παλαιστίνης, GFTU Συρίας, USB Ιταλίας, Συνομοσπονδία Πορτογαλίας CGTP In.

Επίσης, χαιρετιστήρια στη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ και μηνύματα αλληλεγγύης έχουν στείλει συνδικάτα από Ρουμανία, Αυστρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ινδία, Πακιστάν, Σρι Λάνκα και Ισπανία.

Το Σάββατο το λαϊκό γλέντι

Στο πλαίσιο της Σύσκεψης το ΠΑΜΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι με τον Μπάμπη Τσέρτο, το Σάββατο 18 Ιούνη, στις 9 μ.μ., στον χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους και στα συνδικάτα του Πειραιά, αλλά και όλης της Αττικής, να δώσουν το «παρών».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...