«Σύσταση» για 3η δόση εμβολίου σε υγειονομικούς και άνω των 60 – Στις 30 Σεπτέμβρη ανοίγει η πλατφόρμα

«Σύσταση» για τη χορήγηση και τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού στους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Επιτροπής, είπε πως, κυρίως με αφορμή τις μεταλλάξεις, εντάθηκε η συζήτηση για μια τρίτη δόση εμβολίου, καθώς τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως μετά από 5 με 6 μήνες, που σε συνδυασμό με την εμφάνιση μεταλλάξεων αποτελούν τον σημαντικότερο λόγο χορήγησης τρίτης δόσης. Με τα δεδομένα αυτά, η πρώτη ομάδα που θα την κάνει είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, για τους οποίους, όπως ανέφερε, υπάρχει θετική έγκριση για τρίτη δόση ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη κατηγορία ατόμων είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τον πληθυσμό, όπως οι υγειονομικοί.

Έτσι, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά υπέρ της χορήγησης της τρίτης δόσης στους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, όπως και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υγειονομικοί λόγω της έκθεσής τους στον κίνδυνο.

Για αυτές τις κατηγορίες η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού εμβολιασμού θα ανοίξει στις 30 Σεπτέμβρη.

Όπως είπε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, το ραντεβού θα πρέπει να κλείνεται από έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Ακόμη, τόνισε πως η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική και πως ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος εφόσον έχουν γίνει οι δύο δόσεις (σ.σ. ή η μία και μοναδική του «Johnson & Johnson»).

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί, ενώ 5.950.000 άτομα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% στον γενικό πληθυσμό και σε 65,6% στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...