Συζητήσεις για μπίζνες είχε στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη λεγόμενη Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννης, είχε σήμερα συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακτσαπάρ, «στο πλαίσιο προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία στα θέματα της Θετικής Ατζέντας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα». Οι μπίζνες των δύο αστικών τάξεων «σέρνουν τον χορό», διαμορφώνοντας «πλαίσιο» επικίνδυνων για τους λαούς «διευθετήσεων», με τα υπό αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία σχέδια συνεκμετάλλευσης και διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στην περιοχή.

Ήταν η τέταρτη συνάντηση των αρμόδιων υφυπουργών των δύο χωρών επί του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και Mεβλούτ Τσαβούσογλου τον Απρίλη του 2021.

Μετά την σημερινή συνάντηση, ακολούθησε Κοινή Δήλωση των δύο μερών όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι στη συνάντηση «έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις 25 θεματικές της Θετικής Ατζέντας, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του Τουρισμού, της Ενέργειας, των Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, των ναυτιλιακών υποθέσεων (…) Σημειώθηκε ότι πολλά θέματα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος σε αρκετά άλλα».

Η συνάντηση «έθεσε επίσης το πλαίσιο για την οριστικοποίηση σχετικών συμφωνιών που θα μπορούσαν να υπογραφούν κατά την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου», ενώ «δεδομένης της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί σε αυτήν τη δυναμική και διαρκή διαδικασία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν πρόσθετα πεδία συνεργασίας στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας».

Ακολούθησε συνάντηση του Κ. Φραγκογιάννη με τον Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα και έδειξε την «ένθερμη υποστήριξή του» στη διαδικασία της «θετικής ατζέντας». Ο ίδιος ο Τσαβούσογλου διέχεε κατόπιν ότι είχαν «γόνιμη συνομιλία»…

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν προχωρήσει «σε παρασκηνιακή συμφωνία για άτυπο μορατόριουμ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού», συμφωνώντας «να μην πραγματοποιηθούν μεγάλες εθνικής εμβέλειας ασκήσεις, παρά μόνο περιορισμένης κλίμακας γυμνάσια».

Δείτε ακόμα...