Συζήτηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών ΠΕ Έβρου Ιωακείμ Μοσχοβάκη

Μοσχοβάκης

Το ALT.GR μίλησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (ΕΣΠΕΕΕ) κ. Ιωακείμ Μοσχοβάκη ΕΠΟΠ Επχίας (ΔΒ) και του ζήτησε να αναφερθεί στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή την περίοδο και ειδικότερα τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

– Πριν απαντήσω στην ερώτησή σας, θα ήθελα με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΣΠΕΕ Έβρου να σας ευχαριστήσω εκ μέρους των υπολοίπων μελών του ΔΣ αλλά και του συνόλου των στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, για την δυνατότητα που δίνεται μέσω της ιστοσελίδας σας να αναδείξουμε τα προβλήματα των Ελλήνων στρατιωτικών καθώς και το έργο του συνδικαλιστικού κινήματος στις Ελληνικές ΕΔ.

Όσον αφορά το ερώτημα σας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον μεγάλο αριθμό ζητημάτων, τα οποία αναδεικνύονται καθημερινά μέσω της ΠΟΕΣ αλλά και αυτά για τα οποία γινόμαστε αποδέκτες καθημερινά κι εμείς σε τοπικό επίπεδο, είναι γεγονός ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε καθημερινή βάση ένα εργασιακό περιβάλλον με πάρα πολλά προβλήματα.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω το μείζονος σημασίας πρόβλημα της υπερωριακής απασχόλησης που αφορά ένα πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων που υπηρετούν στον Έβρο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και το πρόβλημα της μη καταβολής της αποζημίωσης της νυχτερινής απασχόλησης όπως ισχύει με τον ν. 4472/17 και δεν εφαρμόζεται ως και σήμερα για το οποίο η ΠΟΕΣ συμβουλεύει τα μέλη της και όλους τους συναδέλφους να διεκδικήσουν δια της νομικής οδού. Είναι ανάγκη να διευκρινίσουμε σ’ αυτό το σημείο ότι, η ύπαρξη των παραπάνω προβλημάτων έρχεται σε μεγάλο βαθμό σε συνάρτηση με την εμπλοκή του προσωπικού με το μεταναστευτικό εδώ στον Έβρο, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτούνται πάρα πολλές ώρες πέραν του ωραρίου. Για να μην υπάρξει καμία παρερμηνεία, θα πρέπει να τονίσουμε ότι, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το εμπλεκόμενο προσωπικό δεν αποζημιώνεται για τις ώρες αυτές.

Επίσης θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η μισθολογική αναβάθμιση Αξιωματικών προερχομένων εξ Εθελοντών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), τα ηλικιακά όρια αποστρατείας των Επαγγελματικών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), η βαθμολογική εξέλιξη Αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) (καταταγέντων τα έτη 1991 και μετά) καθώς και το πρόβλημα που λέγεται μεταθέσεις στρατιωτικών.

– Επίσης κ. πρόεδρε θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι οικογένειες των στελεχών όπως σύζυγοι, παιδιά και άλλοι συγγενείς;

– Οι οικογένειες μας πέραν των προβλημάτων που προκύπτουν στο χώρο εργασίας μας, καλούνται να αντιμετωπίσουν μαζί μας και τα όποια προβλήματα απορρέουν γενικότερα από την ιδιότητά μας ως στρατιωτικοί.

Δυστυχώς βασικά θέματα όπως η στέγαση, η εύρεση εργασίας του/της συζύγου-συντρόφου, οι συνεχείς μεταθέσεις και η συνεχής εναλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος των παιδιών, αποτελούν τεράστια προβλήματα και δεν έχουν αντιμετωπιστεί με την δέουσα προσοχή από την πολιτεία με αποτέλεσμα να χρονίζουν και να επηρεάζουν την οικονομική και συναισθηματική κατάσταση της οικογένειάς μας.

Απόδειξη για τα παραπάνω αποτελεί η στάση της πολιτείας, σε αρκετές περιπτώσεις να μην εφαρμόζει τα ευεργετήματα που απορρέουν από την νομοθεσία και αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι μεταθέσεις τριτέκνων στρατιωτικών καθώς και την κατηγορία στρατιωτικών των οποίων τα τέκνα φοιτούν στην Β΄και Γ΄ Λυκείου.

– Αναφερθήκατε σε μια σειρά προβλημάτων που σας απασχολούν και θα θέλαμε να μας αναφέρετε με ποια από αυτά τα προβλήματα ασχολήθηκε η Ένωσή σας, καθώς και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ);

– Η ΕΣΠΕΕΕ δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό προβληματισμών, παραπόνων, αλλά και προτάσεων από τα ομολογουμένως πολύ ενεργά μέλη μας, επί των προβλημάτων που αφορούν τους συναδέλφους στρατιωτικούς σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο και θεωρούμε ότι, μαζί με την Π.Ο.Ε.Σ. έχουμε καταφέρει να αναδείξουμε και να επιλύσουμε πάρα πολλά μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και πολλές φορές με την άμεση παρέμβαση της ιεραρχίας.

Για παράδειγμα, το θέμα της μεγάλης καθυστέρησης από την πλευρά της πολιτείας της καταβολής αποζημίωσης των υπηρεσιών του μεταναστευτικού στο εμπλεκόμενο προσωπικό, δημιούργησε μία έντονη φημολογία για την πορεία αυτής ή ακόμα και την «παύση» της. Από την πρώτη στιγμή και πολύ μεθοδικά, μαζί με την ΠΟΕΣ αναδείξαμε το πρόβλημα και επιλέξαμε από κοινού την οδό του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επιλογή για την όποια αισθανόμαστε πλήρως δικαιωμένοι καθώς η απάντηση του υπουργού είναι κατατοπιστικότατη και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

– Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας, θα θέλατε να αναφερθείτε σε κάτι ιδιαίτερο;

– Θα ήθελα κλείνοντας να εκφράσω την απεριόριστη εκτίμησή μου στους συναδέλφους που στηρίζουν την ένωσή μας και γενικά την συλλογική έκφραση των στρατιωτικών μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα και να υποσχεθώ ότι, η ΕΣΠΕΕΕ θα συνεχίσει την δράση της ασταμάτητα και ακούραστα για όσο χρειαστεί.

Παράλληλα καλώ όλους τους συναδέλφους στρατιωτικούς να στηρίξουν την προσπάθειά μας, με την εγγραφή τους στις κατά τόπους ενώσεις για να δυναμώσουμε την φωνή μας και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στο απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον του Έλληνα στρατιωτικού

Δείτε ακόμα...