Τα 100 δισ. ευρώ δεν αρκούν για τον πλήρη επανεξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων

Το ειδικό ταμείο που αποφάσισε πέρυσι η κυβέρνηση να δημιουργηθεί για να επανεξοπλιστεί η Bundeswehr, ο ομοσπονδιακός στρατός της Γερμανίας, δεν θα αρκέσει για να καλυφθούν οι ανάγκες του, σύμφωνα με τον επικεφαλής του, τον υποστράτηγο Άλφονς Μάις.

Ο αρχηγός του γερμανικού στρατού είχε προκαλέσει αίσθηση πέρυσι, όταν ξέσπασε εναντίον αυτής που χαρακτήρισε χρόνια παραμέληση των αναγκών των ένοπλων δυνάμεων για να διατηρούνται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Σήμερα πάντως, αναγνωρίζει πως έχει σημειωθεί πρόοδος, ειδικά σε ό,τι αφορά την προμήθεια νέου εξοπλισμού.

«Βλέπω πολλή πίεση για να προχωρήσουμε στον επανεξοπλισμό με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Ακόμα δεν παραδώσαμε τα άρματα μάχης Leopard (στην Ουκρανία) και ήδη σκεφτόμαστε πώς θα τα αντικαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό – και σωστά», είπε ο ανώτατος αξιωματικός στο Γερμανικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στην προσεχή παράδοση 18 αρμάτων μάχης Leopard 2 στον ουκρανικό στρατό.

Πέραν της αντικατάστασης του υλικού που δόθηκε στο Κίεβο, είναι σημαντικό να υπάρξει «αύξηση του υλικού, πλήρης εξοπλισμός» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τον υποστράτηγο Μάις.

Σε κάθε περίπτωση όμως «το ειδικό ταμείο από μόνο του δεν αρκεί για να επιτευχθεί» ο επανεξοπλισμός, προειδοποίησε.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ενέκρινε τη δημιουργία του λεγόμενου ειδικού ταμείου για τον επανεξοπλισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων -με διαθέσιμα ύψους 100 δισεκ. ευρώ- το 2022, τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.

Την 24η Φεβρουαρίου 2022, την ημέρα που η Ρωσία εξαπέλυε την στρατιωτική εισβολή στη γειτονική Ουκρανία, ο Άλφονς Μάις έγραφε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn: «Η Bundeswehr, ο στρατός που έχω το προνόμιο να διοικώ, στέκει λίγο ως πολύ γυμνός».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...