Τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία καλλιεργούν ανορθολογισμό και δυσπιστία

Την επικίνδυνη πολιτική και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στην υπόθεση της πανδημίας που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, στηρίζεται στην «ατομική ευθύνη» και καλλιεργεί τον ανορθολογισμό στον κόσμο για το εμβόλιο, κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στο νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια, ξεκινώντας από την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας. Η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επέκταση των ειδικοτήτων που μπορούν να μετακινούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο (όπως από της Πάτρας στο Νοσοκομείο του Πύργου) μία απόσταση 200 χλμ. από ένα εξαντλημένο και κουρασμένο προσωπικό.

Τόνισε πως «η κυβέρνηση, με μπαλώματα και χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα κενά με μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ιδιώτες γιατρούς που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του δημόσιου νοσοκομείου, με αύξηση εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών που έχει επιφέρει την πλήρη εξάντλησή τους. Προχωράει σε παζάρια  με τους εμπόρους της Υγείας στηρίζοντας την κερδοφορία των ιδιωτικών κλινικών, ενώ διαμορφώνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε λάστιχο στους εργασιακούς χώρους».  

«Η “ατομική ευθύνη” είναι το κύριο αφήγημα της κυβέρνησης που οδηγεί στον κοινωνικό αυτοματισμό και στο διαχωρισμό του κόσμου σε εμβολιασμένους και μη, ενώ αξιοποιεί το μη εμβολιασμό για να περάσει αντεργατικά μέτρα όπως είναι η αναστολή εργασίας σε γιατρούς και νοσηλευτές». 

Γάμος στο Δημαρχείο με τεστ και γάμος στην Εκκλησία χωρίς τεστ;

Αναφερόμενος ειδικά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους, τόνισε πως αναδεικνύουν την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης. «Υπάρχει ένα ερώτημα, υπάρχουν κλειστοί χώροι που κολλάει με τεστ και κλειστοί χώροι που δεν κολλάει; Δηλαδή τα μέσα μεταφοράς δεν είναι κλειστοί χώροι όπου με βάση τη λογική σας θα έπρεπε να γίνονται τεστ, τα σούπερ μάρκετ και οι εκκλησίες δεν είναι κλειστοί όπου πρέπει να γίνονται τεστ; Εκεί δεν κολλάει η πανδημία;», ρώτησε χαρακτηριστικά την κυβέρνηση.

Καταγγέλλοντας τις παραδοξότητες που τρέφουν τον ανορθολογισμό και τη δυσπιστία που καλλιεργεί η πολιτική της κυβέρνησης, έφερε ως παράδειγμα έναν πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο, όπου εκεί είναι απαραίτητο το τεστ, ενώ στην εκκλησία δεν είναι απαραίτητο, «εκεί δεν κολλάει η πανδημία;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση. 

Μέτρα με ευθύνη του κράτους

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επανέλαβε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα με ευθύνη του κράτους με δωρεάν τεστ για όλους, παρεχόμενα από το κράτος, καθώς και μέτρα όπως: 

  • Προάσπισης της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς.
  • Αναβάθμιση των νοσοκομείων με προλήψεις μόνιμου προσωπικού και δημιουργία νέων ΜΕΘ, μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε μόνιμου χρόνου.
  • Επαναλειτουργία νοσοκομείων που έκλεισαν από προηγούμενες κυβερνήσεις.
  • Επίταξη χωρίς καμία αποζημίωση και
  • Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε 24ωρη βάση για την αποσυμφόρηση νοσοκομείων, αλλά και τη διεξαγωγή εμβολιασμών.

Θα πωλούνται εμβόλια στις τρίτες χώρες

Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη διάταξη της τροπολογίας που προβλέπει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να κάνει δωρεά τα εμβόλια που πρόκειται να λήξουν στις τρίτες χώρες ή και να πουλάει τις αδιάθετες ποσότητες που μπορεί να έχει. Τόνισε πως και αυτή η διάταξη αναδεικνύει τον παρασιτικό και απάνθρωπο χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος που ζούμε.

Αναδεικνύεται πως το εμβόλιο είναι ένα εμπόρευμα που πουλιέται για το μέγιστο κέρδος και χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ για τους εμβολιασμούς στις τρίτες χώρες, όταν ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά την πανδημία, έχει εμβολιαστεί μόλις το 2,8%.

Η διάθεση των εμβολίων στις τρίτες χώρες δεν αφορά τους λαούς, αλλά τη συμμετοχή και της Ελλάδας σε γεωπολιτικά παιχνίδια και ανταγωνισμούς για τη διείσδυση του κεφαλαίου στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την οδική ασφάλεια

Η οδική ασφάλεια δεν είναι ατομική υπόθεση, επισήμανε αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι κατ’ ευφημισμόν. Σημείωσε πως η εμπορευματοποιημένη άδεια απόκτησης διπλώματος την καθιστά πανάκριβη για τα λαϊκά στρώματα, υποβαθμίζει την εκπαίδευση των οδηγών, ενώ αποτελεί και τη μήτρα της διαφθοράς.

Η οδική ασφάλεια δεν είναι ατομική υπόθεση, σχετίζεται με τις υποδομές, τους οδικούς άξονες, την ασφάλεια των δρόμων, τις κακοτεχνίες, την κατάσταση των οχημάτων και τη συντήρησή τους.

Ειδικότερα για τους οδικούς άξονες, επισήμανε ότι όλες οι κυβερνήσεις έχουν φτιάξει οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες ενταγμένους σε διευρωπαϊκά δίκτυα που διευκολύνουν τη μετακίνηση εμπορευμάτων των επιχειρηματικών ομίλων. Όλες οι κυβερνήσεις υπέγραψαν λεόντειες συμβάσεις με εταιρείες, που περιλαμβάνουν ρήτρες διασφάλισης των κερδών τους και πανάκριβα διόδια για τους οδηγούς.

Έφερε ως παραδείγματα οδικούς άξονες που παραδόθηκαν από τις εταιρείες, χωρίς αντιπλημμυρικά έργα, χωρίς φωτισμό σε επικίνδυνα σημεία, με κακοτεχνίες και άλλα προβλήματα, γιατί η αντιμετώπισή τους ανέβαζαν το κόστος και δεν ήθελαν φυσικά να πληρώσουν. 

Τέλος, ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε και στην τροπολογία που κατατέθηκε για το τμήμα Πύργου – Τσακώνα το οποίο επαναφέρεται για να ενταχθεί στον οδικό άξονα Πύργου – Πατρών, χωρίς όμως συγκεκριμένα στοιχεία και με μία σειρά ερωτήματα για το χρονοδιάγραμμα, τα διόδια, την ασφάλεια, αν θα υπάρξει νέα ή παλιά χάραξη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...