Τα μηνύματα της Οδησσού και η ελληνική εμπλοκή

Τις μέρες που γράφεται το κείμενο αυτό, ανάμεσα στους στόχους της ιμπεριαλιστικής ρωσικής εισβολής φαίνεται να είναι πιθανά και η Οδησσός, ουκρανική πόλη και σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονται ανοικτά του λιμανιού. Εχουν αρχίσει οι πρώτες καταστροφές πιθανότατα από πυρά του ρωσικού Ναυτικού. Η πόλη οχυρώνεται, ενώ δεκάδες Ελληνες την έχουν ήδη εγκαταλείψει. Τυχόν κατάληψη της Οδησσού, ακόμη και έλεγχός της, ανοίγει τον δρόμο για τη Ρωσία να αποκόψει ολόκληρη την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα και να συνενώσει το Ντονμπάς και την Κριμαία με τη γειτονική Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.Η καλοκαιρινή πρόβα πολέμου «Sea Breeze ’21»

Το περασμένο καλοκαίρι, όμως, η εικόνα στην Οδησσό και τη Μαύρη Θάλασσα ήταν πολύ διαφορετική! Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία διεξήγαγαν στην ίδια περιοχή την άσκηση «Sea Breeze ’21» (SB21). Η άσκηση συγκέντρωσε 30 πολεμικά πλοία, 40 αεροσκάφη, 5.000 προσωπικό, 18 ομάδες ειδικών δυνάμεων από συνολικά τριάντα χώρες από έξι ηπείρους, όπως χαρακτηριστικά είχε ανακοινωθεί τότε. Η συμμετοχή στην άσκηση από ελληνικής πλευράς δεν είχε ανακοινωθεί. Από μη ελληνικές ιστοσελίδες έγινε γνωστή η συμμετοχή ελληνικών αεροσκαφών σε αεροναυτική άσκηση προετοιμασίας πλοίων από την ΝΑΤΟική Μόνιμη Ναυτική ομάδα 2 (SNMG2), καθ’ οδόν προς την άσκηση, εννοείται στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο πλαίσιο της άσκησης Αμερικανοί πεζοναύτες («μαρίνηδες»), χερσαίο στοιχείο της «ΙΙ Δύναμης εκστρατείας πεζοναυτών» (II Marine Expeditionary Force – ΙΙ ΜΕF) πραγματοποίησαν αμφίβια επιχείρηση, μαζί με χερσαία τμήματα από Τσεχία, Γεωργία, Μολδαβία, Μ. Βρετανία και Ουκρανία, στην περιοχή ασκήσεων Oleshky Sands. Η περιοχή αυτή μάλιστα περιγραφόταν ως «ιδιαίτερα δασώδης, με αγκαθωτές ακακίες, που διαδέχεται αμμώδης σαβάνα». Ακόμη βατραχάνθρωποι από την Ουκρανία ασκήθηκαν πλάι – πλάι με άλλους από Γεωργία, Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία, Καναδά και ΗΠΑ στο ίδιο το λιμάνι της Οδησσού.

Προφανώς η SB21 δεν ήταν η μοναδική αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση που εκτελέστηκε γύρω και μέσα στην Ουκρανία τη χρονιά που πέρασε ή και τα προηγούμενα χρόνια. Εχοντας υπόψη τι ισχύει στην περίπτωση της δικής μας χώρας, μπορούμε να επιχειρήσουμε να φανταστούμε το …κλίμα που θα ήθελαν να δημιουργήσουν στην Ουκρανία με την ευκαιρία της άσκησης. Από αυτό μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

Προφανώς και η ουκρανική κυβέρνηση θα καθησύχαζε τον λαό της χώρας ότι έχουν ισχυρούς φίλους, «ασπίδα» απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, που μπορούν να αποτρέψουν κάθε κίνδυνο. Προφανώς και ο λαός της Οδησσού, ακούγοντας την ουκρανική κυβέρνηση και βλέποντας τους ξένους στόλους στη θάλασσα και στο λιμάνι της πόλης τους, θα πίστευαν πως κάπως έτσι πρέπει να ήταν…! Από την πλευρά τους οι δυτικοί ιμπεριαλιστές, σύμμαχοι της κυβέρνησης, είχαν τα δικά τους σχέδια…! Το ίδιο και η ιμπεριαλιστική Ρωσία!

Ετσι καθησυχάζουν τους λαούς σε όλο τον κόσμο, τον ελληνικό λαό όλες οι μέχρι σήμερα «προοδευτικές» ή μη κυβερνήσεις. Στη χώρα μας όλες οι κυβερνήσεις πρωτοστατούν στη διατήρηση, αύξηση και επέκταση των βάσεων των ΗΠΑ στη χώρα. Υποτίθεται ότι οι βάσεις αποτελούν ασπίδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Στέλνουν πολεμικά πλοία, μαχητικά και άλλα αεροσκάφη εκτός συνόρων σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις. Φρεγάτες, πυραυλάκατοι και υποβρύχια αλωνίζουν τη Μεσόγειο για αμερικανοΝΑΤΟικές ή ευρωενωσιακές επιχειρήσεις, ασκήσεις – συνεκπαιδεύσεις, για συνοδεία αεροπλανοφόρων ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας κ.ά. Πλοία επιφανείας στέλνονται στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Ινδικό, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα. Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν εκτός από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, από τη Νορβηγία μέχρι τα Κανάρια Νησιά πέρα στον Ατλαντικό!

Πιο πρόσφατα και μετά τη ρωσική εισβολή ελληνικές φρεγάτες, υποβρύχια και «F-16» συνεργάζονται και συνοδεύουν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman» και το γαλλικό «Charles de Gaulle». Εννοείται ότι ρωσικά πολεμικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια παρακολουθούν τους στολίσκους των αεροπλανοφόρων, όπως και κάθε άλλη ΝΑΤΟική αρμάδα. Επίσης ελληνικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πετούν έως τη Μαύρη Θάλασσα, καταγράφουν κινήσεις ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και στέλνουν πληροφορίες στα ΝΑΤΟικά επιτελεία και μέσω αυτών προφανώς στην Ουκρανία.

Η ιστορική πείρα του λαού μας λέει ότι η εδώ παρουσία των Αμερικανών και η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς δεν απέτρεψε ούτε το λεγόμενο «γκριζάρισμα» στο Αιγαίο, ούτε τις διεκδικήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ειναι γενικά παραδεκτό επίσης ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ θα κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τη γειτονική χώρα μακριά από τη ρωσική αγκαλιά, όπως φαίνεται στην πράξη και μετά τη ρωσική εισβολή. Σε αυτά όμως τα «πάντα» που είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι σύμμαχοι των ελληνικών κυβερνήσεων για χάρη της Τουρκίας, μπαίνουν και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η συγκεκριμένη μάλιστα πολιτική κρύβει τη στόχευση για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και του δήθεν «αμοιβαίου οφέλους» που προωθούν ισχυρά τμήματα των αστικών τάξεων της Ελλάδας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Τελικά, ένα είναι σίγουρο: Συνολικά όλη αυτή η στρατιωτική εμπλοκή καμία σχέση δεν έχει με την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Αλλωστε, εκείνοι που με τους πολέμους τους «αναθεώρησαν» τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας, της Συρίας, του Ιράκ ή της Λιβύης και αλλού, δεν μπορεί να υπολογίζονται σαν εγγυητές των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της Κύπρου!Κίνδυνοι από την ελληνική εμπλοκή – Ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου

Ολες οι βάσεις, από τη Σούδα έως την Αλεξανδρούπολη δεν παρέχουν καμία ασφάλεια, όπως κυβερνήσεις και αστικά κόμματα ισχυρίζονται, αντίθετα αποτελούν στόχους. Η Ρωσία, όπως και το Ιράν, έχουν προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλειά τους από αμερικανικές βάσεις θα τις χτυπήσουν με πυραύλους. Τώρα, μετά από περισσότερο από ένα μήνα πολέμου στην Ουκρανία, είναι φανερό πόσο εύκολα μπορεί να υλοποιηθούν οι ρωσικές απειλές. Το ίδιο – προφανώς – στόχους αποτελούν τυχόν χερσαία τμήματα, όπως και πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ευρωΝΑΤΟικών αρμάδων που θα θεωρηθεί ότι τους απειλούν.

Ακόμη, οι εκατέρωθεν προειδοποιήσεις σε περίπτωση χρήσεως χημικών ή πυρηνικών όπλων, η έκταση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, στην οποία παίρνει μέρος και η Ελλάδα, δείχνουν πιθανούς δρόμους επικίνδυνης κλιμάκωσης του πολέμου. Μια προβοκάτσια ή ένα λάθος αρκεί! Ο ανταγωνισμός για την εξασφάλιση ή την απαγόρευση για τον αντίπαλο της επιρροής σε χώρες όπως Μολδαβία, Γεωργία, Φινλανδία, Σουηδία κ.λπ., τα ζητήματα γύρω από την προμήθεια ενεργειακών πρώτων υλών, τα προβλήματα οικονομίας, επισιτισμού, δημιουργούν ένα εύφλεκτο περιβάλλον επέκτασης – γενίκευσης του πολέμου. Οι ευρωατλαντικές πιέσεις προς τη Σερβία, που αρνείται την είσοδό της στο ΝΑΤΟ, όσο και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σε συνδυασμό με τη γενικότερη κατάσταση των Δυτικών Βαλκανίων που συνεχίζουν να αποτελούν «καζάνι που βράζει», δείχνουν πόσο κοντά μας μπορεί να βρεθεί μια νέα φωτιά του πολέμου, με νέα ελληνική εμπλοκή.«Ο ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον λαό της Ρωσίας και με τους άλλους λαούς»

Να σταματήσει κάθε άμεση ή έμμεση εμπλοκή στρατιωτικού σώματος ή εξοπλισμού στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας, ή αλλού με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα. Οχι στην επιλογή ιμπεριαλ-ληστή! Οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων σε ΑΔΙΚΟΥΣ πολέμους.

Καθήκον των στελεχών και των στρατευμένων είναι να υπερασπίζονται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας και του λαού της!

Χρειάζεται ο λαός να αγωνιστεί για να κλείσουν οι βάσεις, για αποδέσμευση από συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που σπέρνουν τον όλεθρο!

Κυβερνήσεις πότε ενός κόμματος και πότε του άλλου, είτε οι λεγόμενες συνεργασίας, ή «εθνικής ενότητας», δεν πρόκειται να δώσουν λύσεις προς το συμφέρον του λαού και την πραγματική ειρήνη.

Απαιτείται ο λαός να αποφασίσει να αγωνιστεί, για να πάρει στα χέρια του, ο ίδιος, το τιμόνι της εξουσίας σε μια σοσιαλιστική κοινωνία, που θα έχει στο επίκεντρό της το συμφέρον του λαού και όχι των λίγων. Ετσι μόνο μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος που θα οδηγεί σ’ έναν κόσμο αληθινά ειρηνικό…! Τελικά «οι λαοί μπορούν να ζήσουν ειρηνικά αν βγάλουν από τη μέση τα συμφέροντα που τους οδηγούν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους»!

Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Δείτε ακόμα...