Τα πρώτα βήµατα, οι πρώτες µάχες…

17-23 Νοέμβρη 1918 συνήλθε το 1ο Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο στον Πειραιά, που αποφάσισε την ίδρυση του ΣΕΚΕ

Στις 17 Νοέµβρη 1918 ιδρύθηκε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόµµα Ελλάδας (µετέπειτα ΚΚΕ) µέσα στις συνθήκες της επαναστατικής θύελλας που ξεσήκωσε η Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Για πρώτη φορά τότε, τέθηκε σε επιστηµονική βάση το ζήτηµα η εργατική τάξη να παλέψει για την ανατροπή της καπιταλιστικής κοινωνίας υπέρ της σοσιαλιστικής – κοµµουνιστικής.

Στους κόλπους του συνένωσε πρωτοπόρους εργάτες µαχητές, αλλά και διανοητές, απευθύνθηκε µε εµπιστοσύνη στις εργαζόµενες γυναίκες, στους νέους και τις νέες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Με τα µέλη και την επιρροή του οργάνωσε και στήριξε σκληρούς διεκδικητικούς αγώνες για το 8ωρο, τις συνθήκες εργασίας, τους µισθούς και τα µεροκάµατα, τα δικαιώµατα των γυναικών, την προστασία των ανηλίκων, τη δηµόσια Υγεία και Παιδεία. Από τους πρώτους στόχους, ήταν ο διαχωρισµός του κράτους από την Εκκλησία, η αναγνώριση των παιδιών εκτός γάµου κ.ά.

Με τα λάβαρα της Κομμουνιστικής Διεθνούς σε κάποια από τις πρώτες Πρωτομαγιές, πιθανόν στην Ελευσίνα

Το ΚΚΕ απέκτησε ισχυρούς δεσµούς µε την εργατική τάξη και πρωτοστάτησε στην οργάνωση του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήµατος σε όλες τις κρίσιµες περιόδους της Ιστορίας. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ ανέδειξε τον δρόµο και την αναγκαιότητα της συµµαχίας µε τους βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούµενους ώστε ο κοινός αγώνας τους ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο, το κεφάλαιο, να οδηγήσει στην εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης και το αντικειµενικά δικό τους συµφέρον από την ένταξη στην άµεσα κοινωνική παραγωγή.

«Το Σοσιαλιστικόν Εργατικόν Κόµµα της Ελλάδος βασίζεται επί των θεµελιωδών αρχών, που έχουν ψηφιστεί εις τα Διεθνή Συνέδρια ήτοι:

1. Πολιτική και οικονοµική οργάνωσις του προλεταριάτου σε ξεχωριστό κόµµα τάξεως για την κατάχτησιν της πολιτικής εξουσίας και τη δηµοσιοποίησιν των µέσων της παραγωγής και ανταλλαγής δηλ. την µεταβολήν της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας εις κοινωνίαν κολλεχτιβικήν ή κοµµουνιστικήν, και

2. Διεθνής συννενόησις και δράσις των εργατών. (…) Το Σ.Ε. Κόµµα δεν δύναται ποτέ να συµµετάσχει ή και να ενισχύσει οποιαδήποτε κυβέρνησην της αστικής τάξεως και αποκρούει κάθε απόπειραν αποµακρύνσεώς του από την πάλη των τάξεων».

Από το ιδρυτικό ψήφισµα του ΣΕΚE

17-23 Νοέμβρη 1918 συνήλθε το 1ο Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο στον Πειραιά, που αποφάσισε την ίδρυση του ΣΕΚΕ
Το πρώτο τεύχος της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης κυκλοφόρησε το Γενάρη του 1921
Κατάλογος βιβλίων του Σοσιαλιστικού Βιβλιοπωλείου τη δεκαετία του 1920

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...