Τα Πρωτοσέλιδα του Τουρκικού Τύπου 28-03-2022

Aksam( Πρόσκειται στο ΑΚΡ ): Αναφορές στο ευχαριστήριο μήνυμα του Ζελένσκι στον Ερντογάν για τον διαμεσολαβητικό του ρόλο στον πόλεμο με τη Ρωσία και προβολή των θετικών σχολίων που κάνουν Ιρλανδικά και Αγγλικά ΜΜΕ για τον ρόλο της Τουρκίας ως “ισχυρό κράτος” στο Ουκρανικό Μέτωπο. Ιστορικό αφιέρωμα στον Σουλτάνο Abdulmecid (1839-1861) και την εμπλοκή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853-1856). Ταυτόχρονα αναπαράγονται σχόλια και posts τουρκόφωνων χρηστών του Twitter που φέρονται να είναι από την Κριμαία και να αναζητούν την βοήθεια της Τουρκίας (ένα εξ αυτών στο πρωτοσέλιδο γράφει: “Πριν 175 χρόνια οι Τούρκοι μας βοήθησαν”)


Sozcu( Πρόσκειται στο CHP ): Στο πρωτοσέλιδο υπάρχουν οι δηλώσεις στελέχους του CHP για τον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Νετσμεντίν Ερμπακάν σε μια προσπάθεια επίθεσης στην σύνδεση των θρησκευτικών σεκτών με τον κρατικό μηχανισμό που εντάθηκε κατά την θητεία του. “Με τον Ερμπακάν δεν υπήρχε πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα, όμως υπήρχαν σχέσεις με θρησκευτικές σέκτες”. Η αναφορά αυτή συνδέεται με τα υπόλοιπα άρθρα για τα εσωτερικά της Τουρκίας που προβάλουν τις θέσεις του CHP:

α) Δήλωση Κιλιτσντάρογλου”Θα επαναφέρω την Δημοκρατία στη χώρα”.

β) Ανάλυση για τα 6 σημεία “Ενίσχυσης του Κοινοβουλευτισμού” που προτείνουν τα κόμματα που συμμαχούν με το CHP στις επικείμενες εθνικές εκλογές του 2023.

Μικρό άρθρο για το Ουκρανικό Μέτωπο με τίτλο: Κινητοποίηση για τους 20,000 Τούρκους της Ουκρανίας.

Αρνητικά σχόλια για την δήλωση του Τσαβούσογλου που καλωσορίζει τους Ρώσους ολιγάρχες στην Τουρκία αν είναι νόμιμοι.

Άρθρα 6 στελεχών (ένας από κάθε κόμμα της συμμαχίας) ενάντια στον Ερντογάν με προσωπικά σχόλια τύπου “Το παλάτι πρώτα τρώει και μετά διερωτάται τι θα φάει ο λαός”


Yeni Safak( Πρόσκειται στο ΑΚΡ ): Συνέντευξη της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ με τίτλο “Εθνική Προδοσία”, καθώς αντιτίθεται στην πρόταση των 6 κομμάτων για την επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα της προηγούμενης περιόδου (Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία αντί για Προεδρική όπως είναι σήμερα). “Δεν πιστεύω ότι το να επιστρέψει η Τουρκία στο κοινοβουλευτικό σύστημα των (στμ. Κοινοβουλευτικών) συμμαχιών μπορεί να αποτελέσει ελπίδα για τους νέους της χώρας μας.

Άλλα άρθρα της εφημερίδας:

α) Θα φτιάξει κόμμα η Τσιλλέρ;

β) Οι κυβερνήσεις συνασπισμού είναι προϊόν των πραξικοπημάτων

γ) Χριστιανοί Στρατιώτες – Μουσουλμάνοι μισθοφόροι (στμ. Ειρωνικό άρθρο για το πώς παρουσιάζονται οι μουσουλμάνοι Τσετσένοι μισθοφόροι από τα “δυτικά” ΜΜΕ, με κατηγορίες στη “δύση” για την ευθύνη του θανάτου χιλιάδων μουσουλμάνων λόγω των πολέμων που ξεκίνησαν τα χριστιανικά κράτη)

δ) Ξεκινούν νέα ζωή στην Κων/πολη (άρθρο για Ουκρανούς πρόσφυγες που έφτασαν στην Τουρκία)


Cumhurriyet: Άρθρο για τις ρωσικές νάρκες που έχουν βρεθεί στη Μ. Θάλασσα και εμποδίζουν τα τουρκικά πλοία να κάνουν έρευνες και εμπόριο.

Άρθρο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που “αναρωτιέται” αν ο ανταγωνισμός μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για το ποιος θα αποδειχθεί πιο χρήσιμος για την επίλυση του Ουκρανικού βαθαίνει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο δημοσιογράφος λέει ότι η Τουρκία επιμένει στη διπλωματική λύση και μεσολαβεί με αυτόν τον σκοπό ενώ η Ελλάδα στέλνει όπλα και ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολέμου. Κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για υποκρισία στα ζητήματα εισβολής και κατοχής καθώς στο όνομα της προστασίας των ελληνικών πληθυσμών στην Μ. Ασίας ξεκίνησε την Μικρασιατική Εκστρατεία και προσπάθησε να φτάσει μέχρι την Άγκυρα.

Στο πρωτοσέλιδο άρθρο για τις ανατιμήσεις με ειρωνικά σχόλια για τον Ερντογάν: Αν δεν υπάρχει ψωμί φάτε γιαούρτι με μέλι,

Δημοσιογραφική κάλυψη της περιοδείας του Ιμάμογλου στις λαϊκές αγορές της Πόλης με σχόλια για τις ανατιμήσεις κατά 18% στα τρόφιμα και τίτλο “Τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι νοικοκυρές”.

Άρθρο για ακόμα ένα δημόσιο σχολείο που ανοίγει με πρωτοβουλία κάποιος θρησκευτικής κάστας στην Άγκυρα με βασικό μάθημα το Κοράνι.

Δημοσκόπηση προτίμησης ΠτΔ: 52.8% Κιλιτσντάρογλου – 47.2% Ερντογάν


Turkiye: Στο πρωτοσέλιδο τα εξής:

1. Ενεργειακή Ειρήνη στη Μεσόγειο. Αφιέρωμα στις κινήσεις Ερντογάν προκειμένου να καταστεί η Τουρκία σημαντικός πάροχος φ.α. στις Ευρωπαϊκές χώρες. Αναφέρει ότι η Τουρκία θα πρωταγωνιστήσει ώστε να διαμορφωθεί συμμαχία μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ – Ελλάδας – Αιγύπτου για την από κοινού εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων την Αν. Μεσογείου.

2. Άρθρο για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Άγκυρα με προβολή του μηνύματος “κατάπαυσης πυρός που έστειλε ο Ερντογάν στον Πούτιν

3. Ρεπορτάζ από επιθέσεις του ΡΚΚ στο Κιρκούκ


Milliyet: Πρωτοσέλιδο: “Η Τουρκία χτίζει το τραπέζι της Ειρήνης” για τις διαπραγματεύσεις.

Δήλωση Ερντογάν: “Έτοιμη να συμβάλλει με κάθε τρόπο η Τουρκία για την επίτευξη ειρήνης

Συνέντευξη του Διευθυντή της TUSAS (Τουρκική Αεροπορική και Διαστημική Βιομηχανία) για την κατασκευή του ελικοπτέρου γενικών καθηκόντων Gokbey. Σύμφωνα με την συνέντευξη έχουν ήδη λάβει πολλά αιτήματα από διάφορα κράτη της Αφρικής για να το πουλήσουν και θα προχωρήσουν σύντομα στην πρόσληψη περισσότερων μηχανικών για να καλύψουν τις ανάγκες παραγωγής.

Συνέντευξη Ακάρ για τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα F-16

1Πρόσκειται στο ΑΚΡ
2Πρόσκειται στο CHP
3Πρόσκειται στο AKP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...