Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λιμενικός

limeniko-logo-mnhmeio
Πηγή: Eurokinissi

Οι λιμενικοί προέρχονται κατά κανόνα από λαϊκές οικογένειες, εργατικές και οικογένειες μικρομεσαίων αγροτών, ψαράδων, ναυτικών κι αυτοαπασχολούμενων. Βιώνουν όπως όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, την πλήρη υποβάθμιση των δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών στον τομέα της υγείας, της πρόνοιας, της προσχολικής αγωγής και της παιδείας. Η ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες των Δήμων, τα μηνιαία έξοδα για μόρφωση κι αθλητισμό των παιδιών δεν διαφέρουν από των υπολοίπων λαϊκών οικογενειών. Προσπαθούνε όπως όλος ο λαός να ανταποκριθούν με το κουτσουρεμένο εισόδημά τους στη φοροεπιδρομή, στον ΕΝΦΙΑ και στα αλλεπάλληλα χαράτσια.

Λιμενικοί με μάσκα στο λιμάνι του Πειραιά
Φώτο Αρχείου / Λιμενικοί με μάσκα στο λιμάνι του Πειραιά / Πηγή: Eurokinissi

Τα ιδιαίτερα ζητήματα των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος

Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος έχουν και ιδιαίτερα προβλήματά. Έχουν ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν τόσο από τη φύση του επαγγέλματός τους όσο – και κυρίως – από ελλείψεις για τις οποίες ευθύνονται οι ιεραρχήσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο βρίσκει εκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο για τις ναυτιλιακές εταιρίες τις οποίες επιδοτεί με δεκάδες τρόπους και άμεσα. Την ίδια στιγμή δεν βρίσκει κονδύλια για την υλικοτεχνική υποδομή την ασφάλεια και τη μέριμνα του προσωπικού.

  • Σημαντικό για τους Λιμενοφύλακες παραμένει το δικαίωμα της προαγωγής τους, μέσα από εξετάσεις, σε Κελευστές. Αυτό το δικαίωμα παραμένει στα χαρτιά από το 2017.
  • Οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις σε ειδικό ρουχισμό και άλλα αναλώσιμα είτε επιβαρύνουν την τσέπη των στελεχών είτε τους μετατρέπουν σε επαίτες χορηγών.
  • Οι κτιριακές υποδομές ειδικά απομακρυσμένων λιμενικών σταθμών, υπηρεσιών ακόμη και λιμεναρχείων είναι από υποσυντήρητα ως ερείπια. Αν ληφθεί υπόψιν και το αντικειμενικό γεγονός ότι γειτνιάζουν με τη θάλασσα, όλοι καταλαβαίνουμε πως λειτουργεί αθροιστικά η εγκατάλειψη.
  • Το ίδιο ισχύει και με το στόλο τον οχημάτων. Πεπαλαιωμένα μέσα με τα στελέχη να ικετεύουν για βερεσέ και χορηγίες για ένα σέρβις ή για ένα σετ ελαστικών.
  • Οι επισκευαστικές βάσεις πάσχουν από έλλειψη ειδικοτήτων μηχανικών θαλάσσης και άλλων τεχνικών. Τα πλωτά μέσα αναμένουν στην ουρά για επισκευή. Παράλληλα συνεχίζουν να γράφουν ώρες που ξεπερνούν τα προβλεπόμενα όρια. Οι ώρες που προβλέπουν οι κατασκευαστές έχουν καταντήσει ανέκδοτο για τα πληρώματα.
  • Μαζί με τα μέσα εξουθενώνεται και το προσωπικό. Η παραβίαση του ωραρίου, οι απλήρωτες υπερωρίες (που κάποτε θ’ αναπληρωθούν), τα νυχτερινά, τα πλεύσιμα, οι κανονικές και ειδικές άδειες που δεν δίνονται στην ώρα τους, είναι η καθημερινότητα. Ειδικά στο Ανατολικό Αιγαίο και στις τουριστικές περιοχές που οι ανάγκες αυξάνονται, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο.
  • Το πρόβλημα στέγασης, ουσιαστικά δεν λύθηκε ποτέ. Η μίσθωση κατοικιών και τα προβλήματα συνυπηρέτησης συζύγων συνεχίζουν να εκτινάσσουν τον προϋπολογισμό των στελεχών και των οικογενειών τους.
  • Συχνά οι δαπάνες μεταφορικών – οδοιπορικών, ακόμη και για υπηρεσιακούς λόγους επιβαρύνουν τον ίδιο ή την ίδια την λιμενικό.
  • Σ’ όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και η εγκατάλειψη των νησιωτών στην τύχη τους ειδικά τους χειμερινούς μήνες αλλά και η ακρίβεια τους καλοκαιρινούς.
Πλωτό λιμενικού στην Αλεξανδρούπολη
Φώτο Αρχείου / Πλωτό λιμενικού στην Αλεξανδρούπολη / Πηγή: Eurokinissi

Η κατάσταση με τα οδοιπορικά του προσωπικού του Λ.Σ είναι χαρακτηριστική για τις ευθύνες των τελευταίων κυβερνήσεων. Εδώ και πέντε χρόνια συνεχώς ψηφίζονται παρατάσεις της μη έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή ψηφισμένου νόμου του 2016!!! Πρόκειται για την καταβολή των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού και της αποζημίωσης εκπαίδευσης των στελεχών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ

Η πραγματική εικόνα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, δεν έχει καμία σχέση με τις στημένες και σκηνοθετημένες επισκέψεις Υπουργών κι επιτελών. Η πραγματική εικόνα φωτίζεται όταν σβήνουν οι επικοινωνιακοί προβολείς. Όταν τελειώσουν τα «παχιά λόγια» και οι «πατριωτικές ομιλίες». Στη περιπολία, στη βάρδια στην υπηρεσία, στην πατέντα για να δουλέψει η μηχανή… Η πραγματικότητα της ζωής του λιμενικού είναι κολλημένη στη πόρτα του ψυγείου μαζί με τους λογαριασμούς.

Το προσωπικό του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Τα προβλήματα δεν λύνονται με χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων και επαιτεία σε χορηγούς. Οι πίνακες ανακοινώσεων είναι γεμάτοι με ευχαριστήρια σε χορηγούς και με προσφορές κι εκπτώσεις.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, το προσωπικό του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ χρειάζεται ένα αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ένα συνδικαλιστικό κίνημα που θα παλεύει μαζί με το λαό και τα σωματεία του, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Που θα καταδικάζει την χρησιμοποίηση των λιμενικών από κυβέρνηση και εφοπλιστές ως κατασταλτικό μηχανισμό απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό.

Λιμενικοί Διαδήλωση ΠΕΑΛΣ
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Χρειάζεται να ξεχωρίσει ο λιμενικός τα τίμια κι αγωνιστικά στοιχεία που «θάβονται» οι φωνές τους κάτω από τους δήθεν ανεξάρτητους που προετοιμάζουν την προσωπική τους ανάδειξη σε κυβερνήσεις και ναυτιλιακές εταιρίες.

Ο λιμενικός χρειάζεται να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να διεκδικήσει μέσα από τις Ενώσεις, Γενικές Συνελεύσεις που να ακούγεται η γνώμη του. Που θα συναποφασίζεται αγωνιστικό σχέδιο διεκδικήσεων. Μακριά από την καλλιέργεια αυταπατών για εξαιρέσεις, προνόμια, «ταξίματα» και «μάχες» στις αίθουσες δικαστηρίων.

Γαρδίκης Νίκος

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...