Τάκης Θεοδωρικάκος: Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο υπουργός για θέματα της «εσωτερικής ασφάλειας»

Συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ - 10/11/21
Συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ – 10/11/21 / Πηγή: TWITTER

Στις ΗΠΑ, βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου της ως «μεντεσέ» της παρέμβασης των ΗΠΑ στην περιοχή και στα θέματα της «εσωτερικής ασφάλειας». Η παρουσία του Τ. Θεοδωρικάκου στην Ουάσιγκτον, εντάσσεται στο πλαίσιο της υπογραφής της νέας «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (MDCA) και της ολοκλήρωσης του τρίτου γύρου του «Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ». Περιλαμβάνει την «ενίσχυση των σχέσεων» σε μια σειρά από τομείς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η εσωτερική ασφάλεια.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος επισκέφτηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό Αναπληρωτή Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατία Timothy Pounds. Στη συνέχεια, μετέβη στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Department of Homeland Security), όπου πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του, Αλεχάντρο Μαγιόρκας. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και Σύμβουλο Διεθνών Σχέσεων Bruce Swartz.

Στις επαφές, συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις που θα εμπλέξουν ακόμη περισσότερο την Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή και στον τομέα της ασφάλειας. Ενδεικτικό αυτού, είναι ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρουσίασε το σχέδιο που έχει καταρτίσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του MDCA, για την εκπαίδευση των αστυνομικών δυνάμεων τρίτων χωρών, στα πρότυπα των ΗΠΑ.

«Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και συνεργαζόμαστε στενά και αποτελεσματικά για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ασταθή περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου με κοινό στόχο την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης», έσπευσε να πεί ο Τ. Θεοδωρικάκος μετά την συνάντησή στου με τον ομόλογό του, υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας. «Συζητήσαμε την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατηγικής μας συνεργασίας, καθώς και την ανάγκη η Ελλάδα να έχει ένα στρατηγικό περιφερειακό ρόλο στα Βαλκάνια και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο στον τομέα της ασφάλειας», είπε.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια των συναντήσεων, συμφωνήθηκε η επέκταση του προγράμματος συνεκπαίδευσης των υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά ο υπουργός δήλωσε ότι «για τον σκοπό αυτό, συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να αναβαθμίσουμε τις κοινές συνεκπαιδεύσεις των στελεχών των υπηρεσιών μας, ιδιαίτερα στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών, του ηλεκτρονικού εγκλήματος, και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Και ασφαλώς η συνεργασία μας αφορά και επεκτείνεται και στον τομέα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης».

Δείτε ακόμα...