Τατάρ – Κατεχόμενα Κύπρου: Ναι σε δύο κράτη και εγγυήσεις, όχι στον χάρτη Ακιντζί

Κατεχόμενη Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Κατεχόμενη Κύπρος / Πηγή: Eurokinissi

Η πενταμερής για το Κυπριακό είναι η τελευταία ευκαιρία για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ε/κ πλευρά, δήλωσε ο νέος Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 3 Νοεμβρίου αποφάσισαν να στηρίξουν “τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για τη σύγκληση πενταμερούς την κατάλληλη στιγμή και φάση”.

Όπως γράφει το philenews.com, ο Ερσίν Τατάρ είπε πως “είναι καθαρό ότι υπάρχει διαφορά απόψεων (με τον κ. Αναστασιάδη). Ο Ερσίν Τατάρ είπε πως η πενταμερής είναι μια ευκαιρία να θέσουν τις νέες σκέψεις και προσεγγίσεις τους έξω από τα παρόντα καλούπια. Όπως είπε εάν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, αυτή τη φορά στο τραπέζι “θα είναι και η λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, δηλαδή των δύο κρατών. Δεν θα είναι υπό διαπραγμάτευση οι αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας. Θα υπάρχει ρεαλισμός στο θέμα του εδάφους, του περιουσιακού, της υπηκοότητας, τους δεσμούς της Τουρκίας με τους Τ/κ”.

Για τον χάρτη που κατέθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, ο Ερσίν Τατάρ είπε πως “λέγεται ότι έχει αποσυρθεί” αλλά κατά τη γνώμη του “με την κατάθεση του χάρτη αυτά έχουν πάθει ζημιά τα δικαιώματα και συμφέροντά” τους στο Κυπριακό. “Εμείς απορρίπτουμε αυτό τον χάρτη, δεν τον αποδεχόμαστε αλλά είναι φανερό ότι οι Ε/κ θεωρούν πως τον έχουν στη τσέπη τους”, ανέφερε.

Κατεχόμενη Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Κατεχόμενη Κύπρος / Πηγή: Eurokinissi

”Θα προστατεύσω και τα συμφέροντα της Τουρκίας”

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Σοζτζού, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι “η Κύπρος ήταν ανέκαθεν ένα πολύ σημαντικό νησί.(….)

Μετά τις γεωτρήσεις της Τουρκίας «…στο θέμα της ενέργειας είμαστε κι εμείς τόσο ισχυροί όσο εκείνοι»

Για το θέμα της ενέργειας, ανέφερε πως οι γεωτρήσεις της Τουρκίας ήταν ένα σημείο καμπής. “Τώρα στο θέμα της ενέργειας είμαστε κι εμείς τόσο ισχυροί όσο εκείνοι. Απέναντι στα δικά τους βήματα κάνουμε κι εμείς βήματα”, ανέφερε. Όπως είπε “ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν πρότεινε ένα συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο στο οποίο θα συμμετάσχει και η ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) αλλά το δίδυμο Ε/Κ – Ελλάδα και οι σύμμαχοί τους Ισραήλ και Αίγυπτος, μέχρι τώρα δεν απάντησαν θετικά σε αυτή την πρόταση. Γιατί αυτό; Επειδή στόχος τους είναι εκμεταλλευτούν υπέρ τους τις ενεργειακές πηγές της ανατολικής Μεσογείου αγνοώντας την Τουρκία και την ‘τδβκ’. Αλλά αυτό είναι αδύνατον. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ‘τδβκ'”.

Παραλία Βαρωσίων, περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου, Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Παραλία Βαρωσίων, περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου, Κύπρος – Πηγή: Twitter

«Εμείς απορρίπτουμε αυτό τον χάρτη»

Για τον χάρτη που κατέθεσε κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν τον έχει δει αλλά “ούτε η τότε ‘κυβέρνηση’ γνώριζε γι αυτό, ούτε οι τότε ‘πρωθυπουργός’ και ‘υπέξ’ τον είχαν δει”. “Ο χάρτης λέγεται ότι έχει αποσυρθεί αλλά κατά τη γνώμη μου με την κατάθεση του χάρτη αυτά έχουν πάθει ζημιά τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στο Κυπριακό. Εμείς απορρίπτουμε αυτό τον χάρτη, δεν τον αποδεχόμαστε αλλά είναι φανερό ότι οι Ε/Κ θεωρούν πως τον έχουν στη τσέπη τους”.

«Τα λάθη του Ακιτζί»

Ερωτηθείς για την περίοδο Ακιντζί, ο νέος Τ/Κ ηγέτης είπε ότι “έγιναν πολλά λάθη στο Κυπριακό τα οποία εγώ δεν θα τα έκανα. Δεν θα έθετα υπό συζήτηση τη συνέχιση των αποτελεσματικών και ντε φάκτο εγγυήσεων της Τουρκίας. Χωρίς να πάρω αυτό που θέλουμε, χωρίς να τα θέσω υπό εγγύηση, δεν θα κατέθετα χάρτη. Ακόμη και αν έφτανα στο σημείο να καταθέσω χάρτη δεν θα συμπεριελάμβανα σε αυτόν την Μόρφου και άλλους οικισμούς. Δεν θα έκανα βήματα που θα οδηγούσε τον ‘λαό’ μας ξανά στην μετανάστευση. Κατά την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία δεν θα έκανα λανθασμένες δηλώσεις”.

Κατεχόμενη Κύπρος
Φώτο Αρχείου / Κατεχόμενη Κύπρος / Πηγή: Eurokinissi

«Κόκκινες Γραμμές»

Ερωτηθείς για τις κόκκινες γραμμές του στο Κυπριακό, ο Τατάρ είπε ότι “εάν ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις αυτή τη φορά, στο τραπέζι θα είναι και η λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, δηλαδή των δύο κρατών. Δεν θα είναι υπό διαπραγμάτευση οι αποτελεσματικές και ντε φάκτο εγγυήσεις της Τουρκίας. Θα υπάρχει ρεαλισμός στο θέμα του εδάφους, του περιουσιακού, της υπηκοότητας, τους δεσμούς της Τουρκίας με τους Τ/Κ”.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...