Ταυτόχρονα δημοψηφίσματα ζητούν οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας

kherson ukraine
Πηγή φώτο: twitter

Οι αρχές της Χερσώνας θα ήθελαν τα δημοψηφίσματα στα «απελευθερωμένα εδάφη» για ένταξη στη Ρωσία να διεξαχθούν την ίδια μέρα, δήλωσε χτες η αναπληρώτρια επικεφαλής της φιλορωσικής στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης της περιοχής, επαναφέροντας το ενδεχόμενο για ταυτόχρονα δημοψηφίσματα σε Χερσώνα, Ζαπορίζια και ενδεχομένως Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

«Η περιοχή της Χερσώνας είναι σχεδόν πλήρως απελευθερωμένη. Περιμένουμε την πλήρη απελευθέρωση του Ντονέτσκ και να έχουμε μία μέρα ψηφοφορίας για όλες τις περιοχές», είπε, ενώ ισχυρίστηκε ότι μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένταξη στη Ρωσία.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει αυτήν την ντε φάκτο εξέλιξη, η Ουκρανία επιχειρεί να αποκόψει τη Χερσώνα, τη μοναδική πόλη που κατέχει η Ρωσία στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, καταστρέφοντας οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες και χρησιμοποιώντας πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, όπως τα HIMARS των ΗΠΑ και άλλα αντίστοιχα που έχουν στείλει Βρετανία και Γερμανία.

Εδώ και βδομάδες οι ουκρανικές δυνάμεις στοχεύουν μεθοδικά τις γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων που κατέχουν τη στρατηγικής σημασίας περιοχή και πόλη Χερσώνα, η οποία δημιουργεί χερσαίο διάδρομο με την Κριμαία.

Αντί για μια μεγάλη επίθεση στην πόλη, η οποία ήταν από τις πρώτες που έπεσαν κατά τη ρωσική εισβολή, ο ουκρανικός στρατός έχει επικεντρωθεί σε μια τακτική φθοράς και το Κίεβο ζητάει περισσότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Στο μεταξύ οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις παρέλαβαν από τη Λετονία 6 πυροβόλα Μ-109, αμερικανικής κατασκευής. Από το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής μέχρι σήμερα η Ουκρανία έχει λάβει 7 διαφορετικά είδη οβιδοβόλων διαμετρήματος 155 χιλιοστών, που είναι τυποποιημένα στα κράτη – μέλη του NATO, προς αντικατάσταση των σοβιετικής εποχής κανονιών που διέθετε. Τα ΝΑΤΟικά οβιδοβόλα θεωρούνται στη Δύση πιο ακριβή.

Η Λετονία παρέδωσε επίσης στην Ουκρανία 4 ελικόπτερα σοβιετικού σχεδιασμού.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...