Τεράστια η καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Εύβοια

Χάρτης της Βόρειας Εύβοιας με τις καμμένες εκτάσεις

Η συνολική έκταση που καταστράφηκε στην Εύβοια ξεπερνά τα 500.000 στρέμματα, από τα οποία περίπου 380.000 είναι δάση και δασικές εκτάσεις. Το 40% αυτής της έκτασης είχε ξανακαεί στο παρελθόν.

Εφιαλτικά είναι τα πρώτα στοιχεία της τεράστιας καταστροφής στην Εύβοια από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Η αποτύπωση στο χαρτί συγκεκριμένων δεδομένων, όπως τα επεξεργάστηκε ο δασολόγος Εκτορας Αποστολίδης, δίνει την εικόνα τού τι ακριβώς συνέβη στην περιοχή και ποιο ήταν το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη το χρονικό διάστημα από τις 3 έως τις 11 Αυγούστου.

Για την πορεία εξάπλωσης της πυρκαγιάς καθώς και για την έκταση που συνολικά κάηκε, χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα:

  • Η συνολική έκταση της πυρκαγιάς ανέρχεται σε 512.031,54 στρέμματα μέχρι τις 11 Αυγούστου, ενώ τα τελικά στοιχεία θα δοθούν αργότερα. Από αυτά τα 322.188,92 βρίσκονται στο δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Αννας (ποσοστό 63%) και τα 189.842,61 στον δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού.
  • Στο δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Αννας έχουν επηρεαστεί από την πυρκαγιά 18 Τοπικές Κοινότητες, εκ των οποίων έχει καεί το 77,11% (κατά μέσο όρο) της συνολικής τους έκτασης! Με άλλα λόγια, 18 Τοπικές Κοινότητες, δάση, δασικές εκτάσεις, υποδομές, σπίτια εξαφανίστηκαν κυριολεκτικά.
  • Στο δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, έχουν επηρεαστεί επίσης 18 Τοπικές Κοινότητες, εκ των οποίων έχει καεί ολοσχερώς το 62,24% (κατά μέσο όρο) της συνολικής τους έκτασης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες το ποσοστό της έκτασής τους που έχει καεί ξεπερνάει το 80% και φτάνει έως και το 100%.Δάση και δασικές εκτάσεις

Ας δούμε τώρα τι ακριβώς συνέβη στα δάση και τις δασικές εκτάσεις της περιοχής. Σύμφωνα με τον αναρτημένο Δασικό Χάρτη της Διεύθυνσης Δασών Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας:

  • Το σύνολο των δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν καεί ανέρχεται σε 379.392,82 στρέμματα και αποτελούν το 74,1% της συνολικής έκτασης που κάηκε.
  • Από τη συνολική έκταση των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων, τα 232.897,76 στρέμματα βρίσκονται εντός του δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Αννας (ποσοστό 61,39%) και τα 146.495,05 στον δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού (ποσοστό 38,61%).
  • Από τη συνολική έκταση των δασών και δασικών εκτάσεων των Τοπικών Κοινοτήτων που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά, στο δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Αννας κάηκαν το 77,20%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού ανέρχεται στο 79,46%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες Τοπικές Κοινότητες το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 90% και φτάνει έως και το 100% των δασών και δασικών εκτάσεων που υπήρχαν.

Αναδασωτέες εκτάσεις

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για τις εκτάσεις που κάηκαν και είχαν αναδασωθεί στο παρελθόν, μετά από μεγάλες φωτιές. Από την ανάλυση των στοιχείων του αναρτημένου δασικού χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, προκύπτει ότι από τα καμένα δάση και δασικές εκτάσεις που ανέρχονται σε 379.392,82 στρέμματα, τα 150.025,47 έχουν κηρυχτεί στο παρελθόν ξανά αναδασωτέα.

Δηλαδή το 39,54% των καμένων δασών έχει καεί ξανά στο παρελθόν, ενώ στον δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Αννας το ποσοστό αυτό αγγίζει το 50%. Είναι προφανές το πόσο μεγάλη είναι η καταστροφή και ότι το έγκλημα της έκθεσης των δασών στον κίνδυνο της πυρκαγιάς είναι διαρκείας και βαραίνει όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις.

Δείτε ακόμα...