Τεράστια κέρδη μετρά η Ρωσία παρά τις κυρώσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν σταματούν τα «χρυσά» κέρδη της από την πώληση υδρογονανθράκων, τα οποία μάλιστα αυξάνονται.

Σύμφωνα με μελέτη του σκανδιναβικού «Κέντρου για την Ερευνα σε Ενέργεια και Καθαρό Αέρα» (CRECA), η Ρωσία είχε συνολικά έσοδα από τον Φλεβάρη ως τον Αύγουστο από τις πωλήσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα ύψους 158 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 85 δισ. ευρώ προήλθαν από χώρες της ΕΕ και κυρίως από τη Γερμανία, η οποία μέσα σε έξι μήνες εισήγαγε ρωσικούς υδρογονάνθρακες αξίας 19 δισ. ευρώ.

Παγκοσμίως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικής Ενέργειας είναι η Κίνα που εισήγαγε πετρέλαιο και φυσικό αέριο το ίδιο διάστημα αξίας 35 δισ. ευρώ.

Ολα αυτά παρότι η Ρωσία κατέγραψε μείωση του όγκου των εξαγωγών Ενέργειας κατά 18% σε σχέση με το διάστημα που προηγήθηκε της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία. Επίσης η ΕΕ μείωσε την εισαγωγή Ενέργειας από τη Ρωσία κατά 35% και απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, ενώ στο τέλος του 2022 ξεκινά και την απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στο ρωσικό μονοπώλιο «Gazprom» και την κινεζική κρατική εταιρεία πετρελαίου CNPC για συναλλαγές μεταξύ τους κατά 50% σε ρούβλια και κατά 50% σε κινεζικό νόμισμα, γιουάν, αντί για συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...