Τέσσερις νεκροί Παλαιστίνιοι μέσα στις 5 πρώτες μέρες του χρόνου

Τέσσερις νεκροί Παλαιστίνιοι μέσα στις 5 πρώτες μέρες του χρόνου, που δολοφονήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Το ίδιο διάστημα αυξάνεται ο βαρύτατος φόρος αίματος που πληρώνει ο Παλαιστινιακός λαός κάθε μέρα.

Μέσα στις πρώτες 5 μέρες του έτους ο κατοχικός ισραηλινός στρατός δολοφόνησε πέντε νεαρούς Παλαιστίνιους σε επιδρομές στη Δυτική Οχθη, εκ των οποίων οι τρεις έφηβοι. Παράλληλα δεκάδες είναι οι τραυματίες (ανάμεσά τους πολλά παιδιά και έφηβοι) από τις προκλητικές εισβολές του στρατού στα σπίτια Παλαιστινίων με το πρόσχημα «έρευνας για υπόπτους τρομοκρατίας».

Τα νέα θύματα των κατοχικών δυνάμεων προστίθενται στους πάνω από 200 Παλαιστίνιους που δολοφονήθηκαν το 2022, εκ των οποίων 47 ήταν παιδιά και έφηβοι. Το 2022 ήταν η χρονιά με τον μεγαλύτερο αριθμό Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους από τις κατοχικές δυνάμεις από το 2004.

Η νέα κυβέρνηση του Μπ. Νετανιάχου ξεκαθάρισε απροκάλυπτα, πριν καν ορκιστεί, ότι θα επιδιώξει την περαιτέρω αύξηση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη και την «αναγνώριση» των ήδη υπαρχόντων, την προσάρτηση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της «Ιουδαίας και της Σαμάρειας» (όπως αποκαλούν οι Ισραηλινοί τη Δυτική Οχθη).

Εξάλλου, οι ΥΠΕΞ Ιορδανίας, ΗΑΕ, Αιγύπτου, Αλγερίας, Σαουδικής Αραβίας, Κατάρ, Παλαιστινιακής Αρχής και Μαρόκου έκαναν τηλεδιάσκεψη και απαίτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει «άμεσα δράση» για να σταματήσει όσες δραστηριότητες Ισραηλινών παραβιάζουν το καθεστώς που ισχύει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από το 1967, χρονιά κατά την οποία η Ιορδανία ανέλαβε ρόλο «κηδεμόνα» των ιερών τόπων χριστιανών και μουσουλμάνων.

Στη συνεδρίαση του ΟΗΕ, ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ δήλωσε ότι η χώρας του περιμένει από την κυβέρνηση Νετανιάχου να τηρήσει τη δέσμευσή της για «διατήρηση του στάτους κβο σε ό,τι αφορά τους ιερούς τόπους». Στη γνωστή λογική της εξίσωσης θύτη – θύματος, ο ίδιος κάλεσε «τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποκατασταθεί η ηρεμία».

Δείτε ακόμα...