“Θα φθάσουμε στη Μαύρη Θάλασσα, στον Περσικό και ακόμα παραπέρα”

Επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020
Φώτο Αρχείου / Επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020 Πηγή: EUROKINISSI/ΥΕΘΑ

Φράση που γράφτηκε σε πρόσφατο άρθρο του Πάιατ και αποδίδει με κυνικό τρόπο τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, όπως αυτή εκδηλώνεται με την Εναέρια Αστυνόμευση της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.  

Πιο συγκεκριμένα τον Οκτώβρη του 2018 που ο πόλεμος στη Συρία ήταν σε εξέλιξη, ιπτάμενο ραντάρ τύπου EMB-145H AEW&C Erieye της 380ης Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας, επιχείρησε σε απόσταση 400 χλμ. από τις ακτές της Συρίας, νοτιοδυτικά της Κύπρου. Ο λόγος σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ήταν ό εντοπισμός των θέσεων  των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 που είχαν εγκατασταθεί στο έδαφος της Συρίας από τη Ρωσία.

Στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναφέρεται: Το Erieye EMB-145 AEW&C είναι εναέρια πλατφόρμα Διοίκησης και Ελέγχου (Command & Control – C2) με δυνατότητα υποστήριξης αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει τέσσερα (4) αεροσκάφη, τα οποία ανήκουν στην 380 Μοίρα Αεροφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου (Μ.ΑΣΕΠΕ).

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, με τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία, στη Μαύρη Θάλασσα, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της αμερικανονατοϊκής άσκησης Defender Europe 21, επανέφερε στην επικαιρότητα, τον αυξημένο ρόλο που έχει ανατεθεί στην Πολεμική Αεροπορία, στα πλαίσια της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), αλλά και της Τεχνικής Συμφωνίας για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης, σύμφωνα  με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, που υπογράφτηκε το 2014 από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Αποτέλεσμα αυτών των συμφωνιών είναι ότι η Πολεμική Αεροπορία εκτός από την αστυνόμευση που έχει αναλάβει του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας, ανέλαβε με την εκδήλωση της όξυνσης και γενίκευσης της στρατιωτικής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας, την επιτήρηση και  της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η πτήση του ιπτάμενου ραντάρ τύπου EMB-145H, που απογειώθηκε από τη Λήμνο, πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στον άξονα Βάρνας – Μπουργκάς και σκοπός της πτήσης ήταν η επιτήρηση και προστασία της άφιξης τριών βαρέων αεροσκαφών της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Βόρειο Αιγαίο.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις Θέσεις του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο όπου αναφέρουν: “Η αστική τάξη της Ελλάδας επιδιώκει τη γεωπολιτική της αναβάθµιση, συµµετέχοντας ενεργά στους στρατιωτικούς – πολιτικούς σχεδιασµούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ … Η αστική τάξη της Ελλάδας φιλοδοξεί να αναβαθµίσει τις θέσεις της σε Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου έχει µεγάλα οικονοµικά συµφέροντα.”

Ο λαός χρειάζεται απέναντι στη συμμετοχή της χώρας, με ευθύνη των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, στις πολεμικές προετοιμασίες των αμεριακανονατοϊκών, που αναπτύσσονται μια ανάσα από τη χώρα μας,  να δυναμώσει τον αγώνα του για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Να αξιοποιήσει την πείρα του από την ύπαρξη των αμερικανονατοικών βάσεων στη χώρα μας και να παλέψει για να κλείσουν όλες οι βάσεις και η βάση της Σούδας.

Τα προβλήματα με τους ιμπεριαλιστές καθώς και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας στην καθημερινότητά του, με την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια, τους μισθούς πείνας, θα βρουν οριστική λύση μόνο όταν αποφασίσει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, με οργάνωση της οικονομίας που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Λ.Α

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...