Θάσος: Πυροσβέστες που συνέβαλαν στη κατάσβεση της πυρκαγιάς στοιβάχτηκαν σε αποθήκες

Πυροσβέστης σε «διάλειμμα» κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε δασική πυρκαγιά
Φώτο Αρχείου

Πυροσβέστες που κλήθηκαν να συνδράμουν στη κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Θάσο στοιβάχτηκαν σε αποθήκες για να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν σε στρώματα θαλάσσης ή ράντζα. Επί πλέον, πυροσβέστες της 5ης ΕΜΟΔΕ (Ηπείρου) και άλλα πεζοπόρα τμήματα, αφέθηκαν να … ξεκουράζονται στην ύπαιθρο.

Αυτά καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών η οποία αναφέρει πως «οι πολύωρες μετακινήσεις προσωπικού από νομό σε νομό ή από περιφέρεια σε άλλη περιφέρεια για εκτέλεση υπηρεσίας περιπολικού ή για κατάσβεση πυρκαγιών, καταδεικνύει την γύμνια του Π.Σ. από τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και τον τρόπο τον οποίο έχει επιλέξει η πολιτική και φυσική ηγεσία να καλύψει αυτές τις ελλείψεις».

Αναλυτικότερα, η ΕΑΚΠ αναφέρεται στην χρόνια τακτική όλων των κυβερνήσεων να μετακινούνται εκατοντάδες πυροσβέστες και οχήματα από όλη τη χώρα για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών. «(…) σύμφωνα με δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και παράπονα συναδέλφων, η διοικητική μέριμνα για όλο αυτό το προσωπικό δεν ήταν επαρκής και οι συνθήκες διαμονής τριτοκοσμικές. Συγκεκριμένα, πυροσβέστες που κλήθηκαν να συνδράμουν στη κατάσβεση της εν λόγω πυρκαγιάς (σσ στην Θάσο) από υπηρεσίες περιφερειών της Ηπείρου, της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας κ.α. στοιβάχθηκαν σε αποθήκες για να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν σε στρώματα θαλάσσης ή ράντζα. Οι φωτογραφίες από το σχετικό δημοσίευμα είναι αποκαλυπτικές. Τέτοιες συνθήκες κατάκλισης είναι απαράδεκτες αν ληφθεί υπόψη, πέραν όλων των άλλων, ότι η πανδημία COVID-19 ακόμα καλπάζει στη χώρα μας! Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες συνάδελφοι της 5ης ΕΜΟΔΕ (Ηπείρου) και άλλα πεζοπόρα τμήματα δεν είχαν ούτε καν αυτή την «τύχη» αλλά αφέθηκαν να ξεκουράζονται στην ύπαιθρο! Επίσης, η τροφοδοσία του προσωπικού σε φαγητό συνολικά ήταν αρκετά πίσω από τις ανάγκες αφού αρκετές φορές σιτίζονταν με σάντουιτς και τοστ, τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες».

Οι συγκεκριμένες συνθήκες δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό ούτε φαινόμενο της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Πρόκειται για συνηθισμένη κατάσταση από το 1998 που το Πυροσβεστικό Σώμα ανέλαβε την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Από τότε μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση και κανένα υπουργείο δεν έδωσαν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Αντιθέτως κάθε χρόνο οι ελλείψεις στη διοικητική μέριμνα γίνονται αισθητές και επιδρούν στην εξουθένωση των πυροσβεστών αθροιστικά με τη διαρκή υπερεργασία που επίσης εντείνεται με νόμους όπως ο Ν. 4662/2020 και το άρθρο 34 του Ν. 4964/2022.

Η πραγματικότητα αναδεικνύει, όπως αναφέρει η ΕΑΚΠ, τις βαρύτατες διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που και στην περίπτωση αυτή, είναι η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση, σε όλους τους τομείς λειτουργίας του Π.Σ. «Είναι αδιανόητο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος να έχει αφενός την ανησυχία για τους κινδύνους που κρύβει μια φυσική καταστροφή και αφετέρου να βρίσκεται συνεχώς σε διαρκή κίνηση, χωρίς ωράριο, χωρίς εξασφάλιση του ελεύθερου χρόνου του, μακριά από οικογένειες και παιδιά, και να αγωνιά ακόμα περισσότερο γιατί η υπηρεσία του δεν χορηγεί με επάρκεια τα αυτονόητα, φαγητό και νερό και κατάλληλη διαμονή, κατά την διάρκεια εκτέλεσης της αποστολής του. Είναι αυτονόητο πλέον ότι οι ανθρώπινες αντοχές όλων μας να έχουν προ πολλού εξασθενήσει».

Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας «ώστε να εξασφαλιστεί και να καλύπτεται με επάρκεια η σίτιση και διαμονή σε κατάλληλα καταλύματα με ευθύνη της υπηρεσίας, για να διαβιούν οι πυροσβέστες σε ανθρώπινες συνθήκες, για τους συναδέλφους που συνεχίζουν να επιχειρούν στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, αλλά και σε όλους τους πυροσβέστες που μετακινούνται για εκτέλεση υπηρεσίας σε άλλες περιοχές, καθώς και όσων επιχειρούν σε άλλα συμβάντα».

Δείτε ακόμα...