The Guardian: Δεν υπάρχουν στοιχεία για απάτη στις εκλογές των ΗΠΑ

ντιμπέιτ τραμπ μπάιντεν
Από το ντιμπέιτ του Τραμπ με τον Μπάιντεν

Greek City Times

Μητσοτάκης: 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 έρχονται στην Ελλάδα. Η Ελλάδα θα λάβει πάνω από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 μέσω συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες.Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για τη στρατηγική εμβολιασμού κατά του κοροναϊού.

«Θα κάναμε ένα τεράστιο λάθος αν αυτή η μεγάλη επιτυχία της επιστήμης με την ανακάλυψη του εμβολίου, μας οδηγήσει σε επιπλέον εφησυχασμό», είπε. «Πρέπει να γίνει το ακριβώς αντίθετο. Τώρα που γνωρίζουμε ότι υπάρχει φως στο τέλος της σήραγγας, τώρα που είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, θα έχουμε επιτύχει επαρκές επίπεδο εμβολιασμού για να αφήσουμε πίσω αυτήν την κρίση, αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να μας κάνουν πιο δυνατούς και πιο επικεντρωμένους στην παρακολούθηση των μέτρων προστασίας», τόνισε ο Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.«Επιμένω στην ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελλήνων στο εμβόλιο, επειδή αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα είναι δωρεάν για όλους χωρίς εξαίρεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός.«Είναι υποχρέωσή μας, αλλά ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο, δηλώνεται η δέσμευσή μας για την προστασία της δημόσιας υγείας», πρόσθεσε.Αναφερόμενος στο σχέδιο εμβολιασμού, που αποκαλύφθηκε με μια έκθεση, τόνισε ότι «θα αναπτυχθούν ειδικές δομές σε όλη τη χώρα στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη για να είναι σε θέση να εφαρμόσουν αυτόν τον μαζικό εμβολιασμό. Και φυσικά θα υπάρχουν κινητά πληρώματα που θα εμβολιάσουν σε κέντρα υγείας ή συμπολίτες, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι χθες στο Κοινοβούλιο κάλεσε όλα τα κόμματα να στείλουν έναν εκπρόσωπο στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία θα καταρτίσει το πρόγραμμα εμβολιασμού COVID-19, προσθέτοντας ότι το σχετικό σχέδιο πρέπει να επενδυθεί με τη «μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση». «Είναι πολύ, πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι μόνο αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές», είπε.

The Guardian

Δεν υπάρχουν στοιχεία για απάτη στις εκλογές των ΗΠΑ. Οι προεδρικές εκλογές  ήταν πιο ασφαλείς από ποτέ, αναφέρει δήλωση εμπειρογνωμόνων των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Αρνούνται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Donald Trump, τονίζοντας ότι δεν έχουν αποδείξεις πως οι ψήφοι άλλαξαν στις προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, απορρίπτοντας ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς για εκτεταμένη απάτη. Η δήλωση αυτή, ισοδυναμεί με πλήρη απόρριψη των προσπαθειών του απερχόμενου προέδρου να υπονομεύσει την ακεραιότητα των εκλογών. Οι εμπειρογνώμονες που υπέγραψαν τη δήλωση τόνισαν ότι δεν έχουν αποδείξεις πως οποιοδήποτε σύστημα ψηφοφορίας είχε διαγράψει ή χάσει ψήφους, είχε αλλάξει ψήφους ή ότι με οποιοδήποτε τρόπο διακυβεύτηκε η διαδικασία. Είπαν ότι όλες οι πολιτείες με οριακά αποτελέσματα έχουν έντυπα, τα οποία επιτρέπουν την ανακαταμέτρηση κάθε ψηφοφορίας, εάν είναι απαραίτητο,  για «τον εντοπισμό και τη διόρθωση τυχόν λαθών ή σφαλμάτων». Στους συντάκτες της δήλωσης περιλαμβάνονται οι πρόεδροι της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών Εκλογών και της Εθνικής Ένωσης Υφυπουργών, που διεξάγουν εκλογές σε κρατικό επίπεδο και την εκτελεστική επιτροπή του συντονιστικού συμβουλίου της κρατικής βιομηχανίας που περιλαμβάνει όλους τους μεγάλους πωλητές εξοπλισμού των εκλογών.

The Independent

Η Κίνα συγχαίρει επιτέλους τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις εκλογές των ΗΠΑ: «Σεβόμαστε την επιλογή του αμερικανικού λαού. Εκφράζουμε συγχαρητήρια στον κ. Μπάιντεν και στην Χάρις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin στην τακτική ημερήσια ενημέρωση, με καθυστέρηση αρκετών ημερών. “Κατανοούμε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με τους νόμους και τις διαδικασίες των ΗΠΑ”, πρόσθεσε. Η αναγνώριση από το Πεκίνο έρχεται περίπου πέντε ημέρες μετά τα αποτελέσματα. Οι δύο χώρες έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις για το εμπόριο, την ασφάλεια και την τεχνολογία που κλιμακώθηκαν υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Η εκλογική νίκη για τον κ. Μπάιντεν αναμένεται να ενθαρρύνει την Κίνα να προσπαθήσει και να επαναδιαπραγματευτεί την εμπορική συμφωνία του κ. Τραμπ, η οποία θεωρήθηκε κατά το Πεκίνο είναι υπέρ της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με συμβούλους της κινεζικής κυβέρνησης, όπως ανέφερε η South China Morning Post. Η Κίνα ήταν από τις λίγες χώρες που δεν είχαν συγχαρεί τον κ. Μπάιντεν. Ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε να κρατήσει τα συγχαρητήριά του έως ότου ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών τον Δεκέμβριο. Οι άλλες αξιοσημείωτες καθυστερήσεις είναι αυτές των ηγετών του Μεξικού και της Βραζιλίας. Ο Πρόεδρος του Μεξικού είπε την Κυριακή ότι δεν θα ευχηθεί τον κ. Μπάιντεν για τη νίκη του, έως ότου «επιλυθούν όλα τα νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τις εκλογές». «Είμαστε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα. Η κυβέρνηση του Μεξικού δεν είναι μαριονέτα οποιασδήποτε ξένης κυβέρνησης», είπε. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας έχει επίσης διατηρήσει τη σιωπή του για την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ. Ο Jair Bolsonaro, ο οποίος αποκαλεί τον εαυτό του στενό φίλο του Τραμπ, συγκρούστηκε με τον Μπάιντεν για σχόλια που έγιναν κατά την πρώτη προεκλογική προεδρική συζήτηση, όπου ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ωθήσουν τη Βραζιλία να προστατεύσει καλύτερα το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Ο Μπολσονάρο χαρακτήρισε τη δήλωση «καταστροφική», λέγοντας: «Τι κρίμα, κύριε Τζον Μπάιντεν!», αναφέροντας  εσφαλμένα το όνομα του πρώην αντιπροέδρου στην αγγλική έκδοση του tweet του.

Metro

Ο επιστήμονας πίσω από τον πρωτοποριακό εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer λέει ότι είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να τερματίσει την πανδημία που έχει σκοτώσει σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η ελπίδα επανήλθε αυτήν την εβδομάδα όταν η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και η γερμανική εταιρεία BioNTech ανακοίνωσαν ότι το υποψήφιο εμβόλιο είχε αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά 90% σε ενδιάμεσες κλινικές δοκιμές. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Uğur Şahin, 55 ετών, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το προϊόν του μπορεί να «εξαλείψει τον ιό» και να αποκαταστήσει την ομαλότητα στη ζωή των ανθρώπων μετά από σχεδόν ένα χρόνο τραγωδίας και αβεβαιότητας. «Εάν το ερώτημα είναι αν μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την πανδημία με αυτό το εμβόλιο, τότε η απάντησή μου είναι «ναι» γιατί πιστεύω ότι ακόμη και η προστασία μόνο από συμπτωματικές λοιμώξεις θα έχει σοβαρή επίδραση». Ο Τούρκικης καταγωγής ανοσολόγος πρόσθεσε: «Ήταν πιθανό το εμβόλιο να μην στόχευε τον ιό, να έμπαινε στα κύτταρα και να συνέχιζαν οι άνθρωποι να αρρωσταίνουν. Τώρα γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια μπορούν να καταπολεμήσουν αυτόν τον ιό». Εκτιμάται ότι δύο δόσεις του εμβολίου σε διάστημα τριών εβδομάδων θα μπορούσαν να προσφέρουν ανοσία στους ανθρώπους για έως και ένα έτος. Η ανάλυση για το αν προσφέρει διαφορετικό βαθμό προστασίας σε άτομα από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες αναμένεται σε λιγότερο από ένα μήνα. Ο Πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε την Pfizer ότι «δεν είχε το θάρρος» να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των δοκιμών πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ, αφού έχασε τον αγώνα από τον εκλεγμένο Πρόεδρο Joe Biden. Ο κ. Şahin αρνήθηκε την απόκρυψη πληροφοριών για πολιτικό κέρδος, λέγοντας: «Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι ότι αναπτύσσουμε ένα εμβόλιο και δεν εμπλεκόμαστε στην πολιτική». Ο επιστήμονας παραδέχτηκε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να φέρει πολλά χρήματα στην εταιρεία του μετά την άνοδο των μετοχών της BioNTech μετά την ανακοίνωση, με τη συνολική αξία της μετοχής της να ανέρχεται σήμερα στα 16,6 δισεκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, λέει ότι δεν θα σταματήσει να εργάζεται και δεν θα αντικαταστήσει το ποδήλατο που χρησιμοποιεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...