The Guardian: Ο Τζο Μπάιντεν για ένα σχέδιο απόκρισης για τον Covid «χτισμένο πάνω στα θεμέλια της επιστήμης»

Βρετανία Λονδίνο
Πηγή: EUROKINISSI

The Guardian: Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα συγκροτήσει ομάδα κορυφαίων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων ως σύμβουλους για να ξεκινήσει να εργάζεται αμέσως σε ένα σχέδιο απόκρισης για τον Covid «χτισμένο πάνω στα θεμέλια της επιστήμης», μόλις ορκιστεί.

Μάντσεστερ

Νοσοκομεία στο Μάντσεστερ ανέστειλαν μη επείγοντα ραντεβού και χειρουργικές επεμβάσεις μετά από αύξηση του αριθμού των Covid ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία. 413 άτομα με κορονοϊό έχουν πεθάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες 24 ώρες, από 355 την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, κάτι που αυξάνει το συνολικό αριθμό θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 48.888.

Μιανμάρ

Οι κάλπες άνοιξαν στη Μιανμάρ σήμερα το πρωί για εκλογές που αναμένεται να επαναφέρουν στην εξουσία την κυβέρνηση της Aung San Suu Kyi, παρά τους φόβους για τον ιό.

Γαλλία – Ινδία – Ιταλία – ΗΠΑ – Ρωσία: COVID-19

Στη Γαλλία, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από κοροναϊό ξεπέρασε τους 40.000 για πρώτη φορά, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Οι νέοι θάνατοι από τον ιό έφτασαν τους 40.169.

Η Ινδία ανέφερε 50.356 νέες μολύνσεις Covid-19 την τελευταία ημέρα, καθώς οι περιπτώσεις μόνο στο Νέο Δελχί ξεπέρασαν τις 7.000 το Σάββατο.

Η Ιταλία ενέκρινε ένα νέο πακέτο βοήθειας για να μετριάσει το πλήγμα για την οικονομία της από την επανεμφάνιση της πανδημίας Covid-19. Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της νύχτας ανέρχονται σε 2,9 δισ. Ευρώ (2,6 δισ. Λίρες), σύμφωνα με έκθεση του Reuters.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν 126.480 νέες περιπτώσεις κοροναϊού την Παρασκευή.

Η Ρωσία ανέφερε 20.498 νέες μολύνσεις κορονοϊού την Κυριακή, ελαφρώς χαμηλότερη από τον αριθμό που καταγράφηκε την Παρασκευή και 286 θανάτους που σχετίζονται με κορονοϊό. Αυτό αυξάνει τον συνολικό αριθμό  σε 1.774.334 κρούσματα και τον επίσημο αριθμό θανάτων σε 30.537.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον θάνατοι από φυματίωση είναι πιθανό να συμβούν φέτος ως αποτέλεσμα της επίδρασης του Covid-19 στις παγκόσμιες υπηρεσίες υγείας.

Σε πολλές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, της Ινδίας και της Ινδονησίας – οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν μετατοπιστεί από την παρακολούθηση κρουσμάτων φυματίωσης στον εντοπισμό ατόμων που έχουν μολυνθεί με Covid-19.

Ως αποτέλεσμα, χάθηκαν εκατομμύρια διαγνώσεις φυματίωσης, κάτι που σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε 200.000 έως 400.000 θανάτους από τη νόσο μόνο φέτος, με άλλα εκατομμύρια νέα περιστατικά να εμφανίζονται κάθε χρόνο μετά από αυτό για τα επόμενα πέντε χρόνια. “Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα των πολύ δύσκολων επιλογών που έπρεπε να ληφθούν για να περιοριστεί ο Covid-19”, δήλωσε ο Thomas Kenyon, επικεφαλής υγείας του Project Hope, της ανθρωπιστικής ΜΚΟ. «Ήταν προφανώς σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι έχουμε και άλλους δολοφόνους. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την αντιμετώπισή τους».

Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος ελλοχεύει μετά από πανδημία

Η οικονομική κατάρρευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει κάνει πιθανή την προοπτική ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου, δήλωσε ο επικεφαλής άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο στρατηγός Sir Nick Carter, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, έκανε τα σχόλιά του όταν ρωτήθηκε από την Sky News εάν φοβόταν ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον κορονοϊό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο. Είπε ότι υπήρχε μια ανησυχία ότι η αύξηση των περιφερειακών συγκρούσεων που διαδραματίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούσε να μετατραπεί σε «έναν καθολικό πόλεμο», αντικατοπτρίζοντας την πορεία προς τους δύο παγκόσμιους πολέμους τον 20ο αιώνα όταν μια σειρά συμμαχιών μεταξύ χωρών οδήγησε σε χρόνια αιματοχυσίας.

Ο ανώτερος αξιωματούχος υποστήριξε ότι, με τον κόσμο ολόκληρο να είναι «ένα πολύ αβέβαιο και ανήσυχο μέρος» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπάρχει η πιθανότητα «να δείτε την κλιμάκωση να οδηγεί σε εσφαλμένο υπολογισμό». «Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ιστορία μπορεί να μην επαναληφθεί αλλά έχει ρυθμό και αν κοιτάξετε πίσω τον περασμένο αιώνα, πριν από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, νομίζω ότι ήταν αναμφισβήτητο ότι υπήρξε κλιμάκωση που οδήγησε στον εσφαλμένο υπολογισμό που τελικά οδήγησε σε πόλεμο, πράγμα που ελπίζουμε να μην ξαναδούμε ποτέ », είπε ο Κάρτερ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει «πραγματική απειλή» τρίτου παγκόσμιου πολέμου, απάντησε: «Λέω ότι υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να έχουμε επίγνωση αυτών των κινδύνων».


Daily Mail: Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται να «τερματίσει την εποχή της δαιμονοποίησης»

Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται να «τερματίσει την εποχή της δαιμονοποίησης» και απευθύνεται σε απογοητευμένους υποστηρικτές του Τραμπ στην πρώτη ομιλία ως εκλεγμένος πρόεδρος με την οικογένειά του στη σκηνή – ενώ ο Τζάρεντ Κούσνερ λέει στον εκνευρισμένο Πρόεδρο ότι είναι ώρα να παραδεχτεί την ήττα του.

Ο Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στο έθνος για πρώτη φορά από τη σκηνή στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέρ, μαζί με την Καμάλα Χάρις, την εκλεγμένη αντιπρόεδρο του.

Μπάιντεν Αθήνα
Φώτο αρχείου / Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου. / Πηγή: Eurokinissi

Ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να ενώσει το έθνος, υποσχόμενος  να γίνει «πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς – είτε με ψήφισαν είτε όχι». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της νωρίτερα, η Καμάλα Χάρις επαίνεσε τον Μπάιντεν ως «θεραπευτή. Έναν ενωτικό. Ένα δοκιμασμένο και σταθερό χέρι».

Ο Μπάιντεν σημείωσε μια οριακή νίκη για την προεδρία αφού έφτασε στις 273 ψήφους κερδίζοντας την Πενσυλβάνια. Στις 11.25 πμ, καθώς ο πρόεδρος έπαιζε γκολφ στο γήπεδο της Βιρτζίνια, τα τηλεοπτικά δίκτυα ανακοίνωσαν σχεδόν ταυτόχρονα τη νίκη για τον Μπάιντεν.

Ο Τραμπ είχε κάνει σε tweet ισχυρισμούς για εκλογική απάτη νωρίς το πρωί και εξέδωσε δήλωση λέγοντας: «Οι νομικοί αποφασίζουν τις εκλογές και όχι τα μέσα ενημέρωσης».

Ο Μπάιντεν θα γίνει ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρόεδρος αφού αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στα 78 του χρόνια, ο δεύτερος καθολικός και είναι ο τρίτος που κερδίζει έναν εν ενεργεία πρόεδρο εδώ και 100 χρόνια, και ο πρώτος από τότε που ο Κλίντον νίκησε τον Τζορτζ Χ. Μπους το 1992.


The Independent: Ο ραδιοτηλεοπτικός παρουσιαστής του CNN, Van Jones, κλαίει μετά την νίκη του Μπάιντεν

Ο ραδιοτηλεοπτικός παρουσιαστής του CNN, Van Jones, κλαίει μετά την νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές των ΗΠΑ. Ο 52χρονος δημοσιογράφος και συγγραφέας, Αφροαμερικανός, κλήθηκε να σχολιάσει την είδηση ότι ο κ. Μπάιντεν είναι ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος μετά από μια πικρή εκλογική εκστρατεία. 

Van Jones – You Tube

«Είναι ευκολότερο να είσαι γονέας σήμερα το πρωί, είναι πιο εύκολο να είσαι μπαμπάς», είπε ο κ. Jones το Σάββατο, ενώ η φωνή του ραγίζει. «Είναι πιο εύκολο να πεις στα παιδιά σου ότι ο χαρακτήρας έχει σημασία. Μετράει. Το να λένε την αλήθεια έχει σημασία, το να είσαι καλός άνθρωπος έχει σημασία».

Ο κ. Jones υπηρέτησε ως ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα για τις πράσινες θέσεις εργασίας και είναι συγγραφέας βιβλίων όπως το The Green Collar Economy και το Rebuild the Dream. Επέκρινε  τον Τραμπ για τη ρατσιστική του γλώσσα και τα tweets.


Mirror: Ο Μπόρις Τζόνσον «στέλνει ασφάλεια στα σπίτια των υπουργών για να ελέγξει τα τηλέφωνα»

Ο Μπόρις Τζόνσον «στέλνει ασφάλεια στα σπίτια των υπουργών για να ελέγξει τα τηλέφωνα» μετά από διαρροή της πληροφορίας για το lockdown. Οι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένων των Matt Hancock και Michael Gove, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ζητηθεί να παραδώσουν τα τηλέφωνά τους ενώ διεξάγεται έρευνα για πληροφορίες που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπόρις Τζόνσον έχει στείλει εμπειρογνώμονες ασφαλείας στα σπίτια των υπουργών για να ελέγξουν τα κινητά τους τηλέφωνα ως μέρος μιας έρευνας για διαρροές.

Η διαρροή σχεδίων για το δεύτερο κλείδωμα στην Αγγλία στα μέσα ενημέρωσης συνέβη την περασμένη εβδομάδα, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει νέους εθνικούς περιορισμούς πριν  προγραμματίσει να το πράξει. Είναι κατανοητό γιατί οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των Matt Hancock και Michael Gove, έχουν κληθεί να παραδώσουν τα τηλέφωνά τους λόγω της έρευνας.

Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να απευθυνθεί στο έθνος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, για να σκιαγραφήσει σχέδια για κλείδωμα ενός μηνός στην Αγγλία μετά από μια αύξηση των περιπτώσεων κοροναϊού. Πιστεύεται ότι σχεδίαζε να ανακοινώσει νέα σχέδια στις αρχές αυτής της εβδομάδας, αλλά αποφάσισε να το κάνει νωρίτερα μετά τη διαρροή λεπτομερειών μιας συνάντησης των κυρίων Johnson, Sunak, Gove και Hancock στον Τύπο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...