The New York Times: Οι θάνατοι στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 200.000 από τον Covid-19

Σημαία της Αμερικής-ΗΠΑ

The New York Times

Οι θάνατοι στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 200.000, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Ο Πρόεδρος Τραμπ υπολόγιζε τον Μάιο, ότι 100.000 θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τώρα, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται στις ΗΠΑ και σε περιοχές της Ευρώπης, οι ειδικοί προσπαθούν να προσδιορίσουν πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η πανδημία τους επόμενους μήνες. Το φορτίο αυξάνεται ειδικά σε πολιτείες στη μέση της χώρας όπως το Ουισκόνσιν, η Μοντάνα και η Βόρεια Ντακότα. Η άφιξη της εποχικής γρίπης και η προοπτική κρύου λόγω του χειμώνα προκαλούν ανησυχία για το τι μπορεί να φέρουν οι επόμενοι μήνες. Χιλιάδες κρούσματα έχουν ήδη συνδεθεί με τα σχολεία αυτή την εποχή. Όμως, η έλλειψη αναφοράς δεδομένων σημαίνει ότι δεν υπάρχει εθνικός αριθμός κρουσμάτων στα σχολεία.

Το Facebook κατάργησε ψεύτικες σελίδες που δημιουργήθηκαν στην Κίνα και είχαν ως στόχο να επηρεάσουν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Είναι η πρώτη δημόσια αποκάλυψη για προσπάθειες της Κίνας να παρέμβει στις εκλογές, αν και σχετικά μικρές και δεν αποδίδονται άμεσα στην κυβέρνηση του Πεκίνου. Το Facebook εντόπισε μια σειρά από ψεύτικους λογαριασμούς που προωθούσαν πληροφορίες τόσο υπέρ όσο και κατά του Προέδρου Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν. Κάποιοι στην Κίνα πιστεύουν ότι ο κ. Μπάιντεν, εάν εκλεγεί, μπορεί να βλάψει τις φιλοδοξίες της Κίνας, παίρνοντας μια πιο σκληρή γραμμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεντρώνοντας συμμάχους για να αντισταθούν στο Πεκίνο.Και η C.I.A. επαναβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πιθανότατα συνεχίζει να εγκρίνει και να κατευθύνει επιχειρήσεις παρέμβασης με στόχο την αύξηση της πιθανής επανεκλογής του κ. Τραμπ.

facebook

The Associated Press

Οι δικαστικές αρχές στην Ελλάδα έχουν λάβει οδηγίες για να συνεχίσουν τη δίωξη ακτιβιστών κατά της μάσκας με γρήγορες δίκες και ποινές έως και ένα έτος φυλάκισης. Ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας δήλωσε ότι οι ενέργειες εκστρατείας κατά της μάσκας προκάλεσαν «κατανοητή ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες».  Οι οδηγίες που εξέδωσε ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου αναφέρονται στους ακτιβιστές που αντιτίθενται στις κυβερνητικές εντολές να φορούν μάσκες για να περιορίσουν τον κοροναϊό ως απειλή για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια τάξη. Περιέγραψε τις ομάδες ως «μικρές αλλά επίμονες». Ο Πλιώτας δήλωσε ότι οι διαδικτυακές δημοσιεύσεις και άλλες ενέργειες προβλέπουν δίωξη για παραβίαση του νόμου, αδίκημα που συνήθως οδηγεί σε πρόστιμο και σπάνια οδήγησε σε φυλάκιση.

Ενώ το ποσοστό μόλυνσης της Ελλάδας παραμένει χαμηλότερο από ότι στα περισσότερα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα έχει σημειώσει απότομη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τις αρχές Αυγούστου. Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε τους 16.000 από την Τρίτη. Οι ομάδες κατά της μάσκας αύξησαν πρόσφατα τη δραστηριότητα στο διαδίκτυο και πραγματοποίησαν μικρές διαδηλώσεις στο δρόμο. Από τότε που τα σχολεία άνοιξαν ξανά την περασμένη εβδομάδα, έχουν επικεντρώσει την κριτική τους στην απαίτηση να φορούν οι μαθητές μάσκες στην τάξη. Ομάδες κατά της μάσκας υποστηρίζουν ότι οι ιατρικές συμβουλές για την αποτελεσματικότητα των μασκών είναι λάθος και ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας που εισήγαγε η κυβέρνηση είναι γενικά αντιδημοκρατικά. Η κυβέρνηση λέει ότι βασίζεται στις συμβουλές κορυφαίων Ελλήνων και διεθνών εμπειρογνωμόνων και ότι οι βουλευτές ενέκριναν το πλαίσιο περιορισμών που σχετίζονται με ιούς.

Έλεγχοι αστυνομικών σε λεωφορεία για την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας (Αύγουστος 2020)
Φώτο Αρχείου / Έλεγχοι αστυνομικών σε λεωφορεία για την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας (Αύγουστος 2020) / Πηγή: Eurokinissi

Bloomberg

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και δύο ακόμη χώρες θα δημιουργήσουν έναν μόνιμο οργανισμό για την προώθηση της συνεργασίας για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, η οποία έχει αυξήσει τις εντάσεις με την εξερεύνηση στα αμφισβητούμενα ύδατα, δεν περιλαμβάνεται ακόμη σε αυτές. Οι υπουργοί ενέργειας από την ομάδα, που περιλαμβάνει επίσης την Κύπρο και την Ιορδανία, υπέγραψαν χάρτη για την ίδρυση του Οργανισμού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε την Τρίτη το Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου. Ο οργανισμός θα εδρεύει στο Κάιρο και θα επικεντρωθεί στην «ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας». Μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε η δήλωση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Εκπρόσωποι από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν τη συμφωνία ως παρατηρητές.

«Σήμερα είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ ελ Μόλα. “Μόλις τεθεί σε λειτουργία ο οργανισμός, θα δούμε σημαντικά έργα που προσθέτουν αξία στις χώρες μας”. Τα έξι μέλη συναντήθηκαν αρκετές φορές πέρυσι στο Κάιρο, όπου συμφώνησαν να συνεργαστούν για να εκμεταλλευτούν τα αποθέματα φυσικού αερίου. Η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλα κράτη της ΕΕ έχουν επικρίνει έντονα τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας. Τα μέλη του EMGO χτίζουν ενεργειακούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια. Πριν από δύο χρόνια, το Ισραήλ έκανε συμφωνία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.


Reuters

Τουρκία και Ελλάδα συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις συνομιλίες μετά από τέσσερα χρόνια, μετά από εβδομάδες εντάσεων που κατέληξαν σχεδόν σε σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.Οι συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν το 2016 μετά από 60 γύρους που σημείωσαν μικρή πρόοδο, θα συνεχιστούν στο «εγγύς μέλλον» στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.Η Τουρκία επίσης δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη των συνομιλιών, αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Την Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη κορυφής με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, της οποίας η χώρα έχει μεσολαβήσει στη διαμάχη και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Τσαρλς Μισέλ. «Στη σύνοδο κορυφής, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώθηκε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η προεδρία της Τουρκίας.

Ο Omer Celik, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AK του Ερντογάν, δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για την επανάληψη των συνομιλιών βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι οι δύο πλευρές εργάζονται για τις παραμέτρους. Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως η σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα δώσει νέα ώθηση στους δεσμούς Τουρκίας-ΕΕ, προωθώντας την τελωνειακή ένωση μεταξύ των δύο πλευρών, τα ταξίδια χωρίς βίζα και λύση για το ζήτημα της μετανάστευσης. Σε τηλεοπτική ομιλία του ο Ερντογάν κάλεσε επίσης περιφερειακό συνέδριο παράκτιων κρατών της Μεσογείου, το οποίο είπε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει τους Τουρκοκύπριους, για την αντιμετώπιση θαλάσσιων διαφορών.

Η Τουρκία έχει επίσης υπογράψει συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης με τη Λιβύη, η οποία έρχεται σε σύγκρουση με άλλη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία προτίμησε να λύσει τις διαφωνίες «δίκαια και με τον κατάλληλο τρόπο» μέσω συνομιλιών, αλλά πρόσθεσε ότι οι «μάταιες» προσπάθειες αποκλεισμού της Τουρκίας από σχεδιασμούς στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτύχουν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...