The NY Times: Πώς σχεδιάζει η Pfizer να διανείμει το εμβόλιο της;

The Associated Press

Η αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ οδηγεί πολιτείες και σχολεία σε υποχώρηση. Τα κράτη οδηγούνται στη μεγαλύτερη προσπάθεια εμβολιασμού στην ιστορία των ΗΠΑ. Το δεύτερο κύμα του κοροναϊού στις Η.Π.Α. προκαλεί αύξηση των θανάτων και των νέων λοιμώξεων. Η κρίση εντείνεται στα νοσοκομεία. Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη στη Βόρεια Ντακότα που ο κυβερνήτης αυτή την εβδομάδα είπε ότι οι νοσοκόμες που είναι θετικές στον ιό αλλά δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να δουλέψουν. Οι κλινικές του Αϊντάχο αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τον κατακλυσμό τηλεφωνικών κλήσεων από ασθενείς. Τα σχολικά συστήματα στο Ντιτρόιτ, την Ινδιανάπολη, τη Φιλαδέλφεια και τα προάστια της Μινεάπολης εγκαταλείπουν τα μαθήματα δια ζώσης και ορισμένοι κυβερνήτες επιβάλλουν περιορισμούς σε μπαρ και εστιατόρια. Με το εμβόλιο να πλησιάζει, αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη προσπάθεια εμβολιασμού στην ιστορία των ΗΠΑ. Είναι μια τεράστια δέσμευση να διανείμει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις, να δοθεί προτεραιότητα και να διασφαλίσει ότι τα άτομα που θα πάρουν την αρχική δόση θα επιστρέψουν για την δεύτερη. Η δράση θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τον επόμενο μήνα και να χορηγηθεί σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη. Ο Δρ Anthony Fauci λέει ότι ελπίζει ότι θα είναι διαθέσιμο για όλους τους Αμερικανούς τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν εφαρμόσει διάφορους περιορισμούς τις τελευταίες εβδομάδες καθώς προσπαθούν να περιορίσουν την αναζωπύρωση, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να καταγράφουν ρεκόρ. Η αύξηση των κρουσμάτων φαίνεται να επιβραδύνεται στη Γερμανία και τη Γαλλία, δημιουργώντας ελπίδες ότι τα δύο ευρωπαϊκά κράτη αρχίζουν να ανακτούν τον έλεγχο της πανδημίας. Ωστόσο, οι αρχές δήλωσαν ότι τα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι γεμάτα και είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν περαιτέρω πιέσεις τις επόμενες εβδομάδες. Το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε μια μέρα, αναφέροντας 33.470 νέες περιπτώσεις. Ο αριθμός ήταν πάνω από 10.500 περισσότερα κρούσματα από την προηγούμενη ημέρα και αύξησε το σύνολο σε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Βρετανία η οποία έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη.

Η υπηρεσία μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι τουλάχιστον 74 μετανάστες πνίγηκαν μετά την ανατροπή ενός πλοίου στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Η τραγωδία είναι το όγδοο ναυάγιο στην Κεντρική Μεσόγειο από την 1η Οκτωβρίου. Το πλοίο μετέφερε πάνω από 120 μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, όταν ανατράπηκε από την ακτή του λιμανιού του Αλ-Χουμς της Λιβύης. Μόνο 47 άτομα διασώθηκαν από την ακτοφυλακή και τους ψαράδες της Λιβύης.

Reuters

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε την εκλογική του νίκη στις ΗΠΑ κερδίζοντας την πολιτεία της Αριζόνα αργά την Πέμπτη, αλλά η επίσημη μετάβαση στη διοίκησή του παραμένει αβέβαιη καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να δεχτεί την ήττα. Ήταν αναμενόμενο  ο Μπάιντεν να κερδίσει την Αριζόνα. Η νίκη του Μπάιντεν στην Αριζόνα του δίνει 290 εκλογικές ψήφους στο Σώμα των Εκλεκτόρων που καθορίζει τον νικητή. Ο Μπάιντεν είχε ήδη ξεπεράσει το όριο των 270 ψήφων για να κερδίσει τις εκλογές και να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου. Ο Μπάιντεν έχει επίσης το προβάδισμα με περισσότερες από 14.000 ψήφους στην πολιτεία της Γεωργίας. Σε εθνικό επίπεδο, ο Μπάιντεν κερδίζει με περισσότερες από 5,3 εκατομμύρια ψήφους ή 3,4 ποσοστιαίες μονάδες. Ο Τραμπ, ισχυρίστηκε χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ότι εξαπατήθηκε, αλλά οι νομικές του δράσεις απέτυχαν στο δικαστήριο και οι κρατικοί εκλογικοί αξιωματούχοι δεν αναφέρουν σοβαρές παρατυπίες. Προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία για δεύτερη θητεία, ο Τραμπ θα πρέπει να ανατρέψει το προβάδισμα του Μπάιντεν σε τουλάχιστον τρεις πολιτείες, έχοντας αποτύχει να βρει αποδείξεις. Οι πολιτείες αντιμετωπίζουν προθεσμία μέχρι 8 Δεκεμβρίου για να πιστοποιήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών και να επιλέξουν εκλέκτορες, οι οποίοι θα επιλέξουν τον νέο πρόεδρο στις 14 Δεκεμβρίου. Η άρνηση του Τραμπ να δεχτεί την ήττα έχει καθυστερήσει τη διαδικασία μετάβασης σε μια νέα κυβέρνηση.

New York Post 

Ο Καγκελάριος Richard Carranza προειδοποίησε τους διευθυντές αργά την Πέμπτη να προετοιμαστούν για ένα άλλο κλείσιμο της δια ζώσης μάθησης σε όλα τα σχολεία της Νέας Υόρκης. «Με μεγάλη προσοχή και για να διατηρήσω τις σχολικές μας κοινότητες ασφαλείς, ζητώ από όλα τα σχολεία να προετοιμαστούν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πλήρως απομακρυσμένης εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες. Και ενώ δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για μετάβαση σε ολόκληρο το σύστημα με τηλεκπαίδευση, όπως γνωρίζει κάθε διευθυντής σχολείου, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο», πρόσθεσε. Ο καγκελάριος έδωσε δώδεκα συμβουλές σχετικά με τον «προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης» για «προετοιμασία για ένα σενάριο όπου όλοι οι μαθητές θα μαθαίνουν από απόσταση».

The New York Times 

Πώς σχεδιάζει η Pfizer να διανείμει το εμβόλιό της; Για μήνες, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας λένε ότι το πιο κρίσιμο μέρος της εξάλειψης της πανδημίας Covid-19 είναι η ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου. Ήταν λοιπόν αιτία για πανηγυρισμό αυτή την εβδομάδα, όταν η Pfizer ανακοίνωσε ότι μια πρώτη ανάλυση έδειξε ότι το υποψήφιο εμβόλιο ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό.

Τώρα ο παρασκευαστής, η κυβέρνηση και η κοινότητα της δημόσιας υγείας αντιμετωπίζουν μια νέα πρόκληση: παρασκευάζοντας γρήγορα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και μεταφέρνοντάς το στα νοσοκομεία, τις κλινικές και τα φαρμακεία όπου θα χορηγηθεί σε δύο δόσεις. Εάν η Pfizer λάβει άδεια για το εμβόλιό της από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τις επόμενες εβδομάδες, όπως αναμένεται, η εταιρεία θεωρητικά θα μπορούσε να εμβολιάσει εκατομμύρια Αμερικανούς μέχρι το τέλος του έτους, εκμεταλλευόμενοι μήνες σχεδιασμού και δεκαετίες εμπειρίας. «Είμαι πολύ σίγουρη. Ζω και αναπνέω γι’ αυτό», είπε η Tanya Alcorn, στέλεχος της Pfizer που επιβλέπει την αλυσίδα εφοδιασμού για το εμβόλιο. “Έχουμε αναπτύξει ένα σύστημα που δεν θα σπαταλήσει  το πολύτιμο εμβόλιο”.

Ωστόσο, η Pfizer όπως και άλλοι κατασκευαστές που ενδέχεται σύντομα να εξουσιοδοτηθούν να διαθέσουν τα εμβόλια τους, δεν ελέγχει πλήρως τη μοίρα της. Η προσπάθεια θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία μεταξύ ενός δικτύου εταιρειών, ομοσπονδιακών και κρατικών υπηρεσιών και εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε μια πανδημία που εξαπλώνεται ταχύτερα από ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προτού ξεκινήσει η αποστολή του εμβολίου της Pfizer, οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις πρέπει να της πουν πού να στείλει πόσες δόσεις. Η McKesson, ένας μεγάλος προμηθευτής ιατρικών υπηρεσιών, θα πρέπει να παρέχει ταυτόχρονα, βελόνες και άλλα υλικά που χρειάζονται για τη χορήγηση του εμβολίου στα νοσοκομεία και σε άλλους χώρους διανομής.

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις τοποθεσίες θα πρέπει να εκπαιδευτούν για την αποθήκευση και τη χορήγηση του εμβολίου. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι, τρεις εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου οι άνθρωποι, θα επιστρέψουν για μια δεύτερη δόση, ενώ εκατομμύρια πρέπει να πειστούν να το κάνουν αρχικά.  Τα στοιχεία του εμβολίου της Pfizer θα κάνουν αυτήν την προσπάθεια ακόμη πιο περίπλοκη. Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε με τη γερμανική εταιρεία BioNTech, πρέπει να φυλάσσεται περίπου στους -70 βαθμούς Κελσίου μέχρι λίγο πριν την ένεση. Εννέα άλλοι υποψήφιοι βρίσκονται επίσης στο τελικό στάδιο των δοκιμών. Εάν κάποιος από αυτούς κερδίσει έγκριση από το F.D.A., αυτό θα μειώσει τη σημασία του εμβολίου της Pfizer, αλλά προς το παρόν, μόνο η Pfizer βρίσκεται στο προσκήνιο.

Η εταιρεία είναι πιθανό να ζητήσει από τον F.D.A. αυτόν τον μήνα έκτακτη άδεια για τη διανομή του εμβολίου της. Σε αυτήν την περίπτωση, περιορισμένες δόσεις πιθανότατα θα αποσταλούν σε μεγάλα νοσοκομεία και φαρμακεία που θα παρέχονται σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και σε άλλες ευάλωτες ομάδες. Η Pfizer δεν γνωρίζει ακόμη πού η κυβέρνηση θέλει να σταλεί το εμβόλιο ή ποιος θα είναι ο πρώτος που θα το λάβει, δήλωσε η κυρία Alcorn, η διευθύντρια της  αλυσίδας εφοδιασμού. Η Pfizer κατασκευάζει το εμβόλιο σε εγκαταστάσεις στο Kalamazoo και στο Puurs, στο Βέλγιο. Η Pfizer δήλωσε ότι αναμένει να παράγει 50 εκατομμύρια δόσεις φέτος.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...