Θεανώ Καπέτη: Οι ΕΔ εμπλέκονται για να υπηρετήσουν τα εγκληματικά σχέδια των «συμμάχων» ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

Γ' Σώμα Στρατού (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), χαρακτηρισμένο Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps - Greece, NRDC-GR)
Φώτο Αρχείου / Γ’ Σώμα Στρατού (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), χαρακτηρισμένο Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps – Greece, NRDC-GR)

Το Alt.gr αναδημοσιεύει τη συνέντευξη που παραχώρησε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας, στον «Ριζοσπάστη» με θέμα τα προβλήματα και τη συμμετοχή φαντάρων και αξιωματικών στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς.


– Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι στρατευμένοι και οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας;

– Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι νέοι στρατευμένοι, όπως και το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν κοινό παρονομαστή με αυτά που ζει σήμερα ο λαός, καθώς αντικειμενικά αποτελούν κομμάτι του και όχι κάτι ξεχωριστό.

Οι αυξανόμενες τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης, ρεύμα και βενζίνη αφορούν και τον φαντάρο και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς φυσικά και τις οικογένειές τους. Είναι για παράδειγμα μεγάλη πρόκληση να δίνουν όλες οι κυβερνήσεις κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό – τον οποίο πληρώνει με τη βαριά φορολογία ο λαός – δισεκατομμύρια ευρώ για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, να δίνουν δεκάδες εκατομμύρια για επιδοτήσεις των εφοπλιστών, των αεροπορικών εταιρειών κ.λπ., και να μην εξασφαλίζουν τη δωρεάν μετακίνηση των στρατευμένων με όλα τα μέσα. Σκεφτείτε πόσα χρήματα χρειάζεται σήμερα μέσα σε έναν μήνα για τη μετακίνησή του ένας φαντάρος που υπηρετεί στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, ή στη Νάουσα και κατοικεί εκτός Κεντρικής Μακεδονίας. Οι τιμές των εισιτηρίων έτσι όπως διαμορφώνονται είναι απαγορευτικές, και προφανώς τα 8,70 ευρώ που λαμβάνει ο κάθε στρατευμένος μόνο κοροϊδία μπορούν να χαρακτηριστούν. Είναι πρόκληση να μην παρέχουν σήμερα οι Ενοπλες Δυνάμεις μια αξιοπρεπή αποζημίωση, ώστε να μπορούν οι στρατευμένοι να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα προβλήματά τους ταυτίζονται με αυτά που αντιμετωπίζει καθημερινά ο απλός λαός. Ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν εντός και εκτός στρατοπέδων – ανεξαρτήτως βαθμού στη στρατιωτική ιεραρχία, αλλά και κλάδου υπηρέτησης – μια σειρά προβλήματα που είναι αλληλένδετα με την επαγγελματική τους ιδιότητα, προβλήματα που βιώνουν και τα μέλη των οικογενειών τους. Για όλα αυτά το ΚΚΕ μέχρι σήμερα στάθηκε δυναμικά και αποτελεσματικά δίπλα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν θέλαμε ωστόσο να τονίσουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, είναι αυτό της φτηνής και αξιοπρεπούς στέγασης σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Πρόβλημα πολύ οξυμένο, μιας και τα ενοίκια στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν φτάσει στα ύψη και η αναζήτηση αξιοπρεπούς κατοικίας έχει καταντήσει «Οδύσσεια».

– Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν τρία Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ): Στον Δρυμό Θεσσαλονίκης, στη Νέα Σάντα Κιλκίς και στο Λιτόχωρο Πιερίας. Στα ΣΥΠΟ ο νεοσύλλεκτος θα περάσει τις πρώτες μέρες της κατάταξής του στον στρατό. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νεοσύλλεκτος σε αυτά;

– Η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών στην περιοχή μας δεν συνοδεύτηκε και από τη δημιουργία των ανάλογων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία αυτών των κέντρων, έτσι ώστε να διασφαλίζουν την ασφαλή και χωρίς προβλήματα διαμονή των νέων στρατευμένων, αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες για την εκπαίδευσή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η στέγαση των νεοσυλλέκτων να γίνεται σε εγκαταστάσεις και κτίρια που είτε παρατηρείται συνωστισμός είτε είναι απαρχαιωμένα και δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες ενός φαντάρου. Οσο και να ισχυρίζονται οι διοικήσεις ότι είναι απλά μια σύντομη στάση πριν διαμοιραστούν στις βασικές τους μονάδες, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις πρέπει να διασφαλίζουν τις βασικές ανάγκες που έχει ο κάθε νέος στρατευμένος.Η απέχθεια του λαού στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μπορεί να εκφραστεί στον δρόμο της συμπόρευσης με το ΚΚΕ

– Στη Θεσσαλονίκη έχει την έδρα του το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο Γ’ Σώμα Στρατού / NRDC («NATO Rapid Deployable Corps – GR»). Τι σημαίνει για τον λαό της περιοχής η παρουσία του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου;

– Είναι γνωστό ότι το Γ’ Σώμα Στρατού είναι χαρακτηρισμένο ως Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ, και μάλιστα από τις 18/12/2021 βρίσκεται σε κατάσταση «πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας» ως Χερσαία Τμηματική Διοίκηση Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού, «δυνάμενο να αναλάβει τη διοίκηση έως 5 Χερσαίων Σχηματισμών επιπέδου Σώματος Στρατού (ΣΣ). Το NRDC – GR είναι το πρώτο Στρατηγείο της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ με “Πλήρη Επιχειρησιακή Ικανότητα” διεύθυνσης χερσαίων επιχειρήσεων πολλαπλών ΣΣ υπό τη διοίκηση μίας Διακλαδικής Διοίκησης της Συμμαχίας», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον λαό μας σε συνθήκες όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Σήμερα, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση. Η πολιτική της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι άκρως επικίνδυνη, είναι εγκληματική. Αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα που επιβεβαιώνει τη σημασία της πολύχρονης πάλης του ΚΚΕ, της σύγκρουσης με όλες τις κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, για τη συμμετοχή τους στα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ηδη η Ελλάδα είναι μέσα στον κυκλώνα. Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε όλη την Ελλάδα και το ίδιο αυτό το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούνται για την πολεμική προετοιμασία, και οι ρωσικές προειδοποιήσεις πλέον είναι πραγματικότητα.

Το Κόμμα μας και συνολικότερα το ταξικό κίνημα της πόλης μας δεν έχουν σταματήσει όλα αυτά τα χρόνια να αναδεικνύουν τους κινδύνους που ενέχει η ύπαρξη ενός τέτοιου στρατηγείου στην περιοχή μας. Ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει μνήμη και η απέχθειά του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μπορεί να εκφραστεί στον δρόμο της συμπόρευσης με το ΚΚΕ, στη δραστήρια συμμετοχή στον αγώνα για καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού, με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα.

– Ποιο είναι το σχόλιό σας για την πρόσφατη Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας που ψηφίστηκε στη Βουλή;

– Καταρχάς, με τη Συμφωνία αυτή έχουμε επέκταση και μονιμοποίηση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα. Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Στεφανοβίκειο, Πεδίο Βολής Λιτοχώρου, όλη σχεδόν η ελληνική επικράτεια μετατρέπεται σε μια απέραντη στρατιωτική βάση, μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται στρατιωτικές αποστολές, προωθούνται στρατιωτικές δυνάμεις προς την Ανατολική Ευρώπη, πραγματοποιούνται ασκήσεις τεράστιας κλίμακας και με σενάρια πολέμου, μεταφέρονται οπλικά συστήματα όλων των ειδών. Πρόκειται για υποδομές που ήδη παίζουν και θα συνεχίσουν και στο μέλλον να διαδραματίζουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο στις πολεμικές συγκρούσεις, οι οποίες σήμερα έχουν ως επίκεντρο την Ουκρανία αλλά αύριο μπορεί να γενικευτούν παραπέρα.

Η Συμφωνία αυτή αποτελεί στρατηγικό στόχο της αστικής τάξης, για τον οποίο μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα «φαγώθηκαν» μεταξύ τους σχετικά με το ποιος μπορεί να τον υπηρετήσει καλύτερα, διασφαλίζοντας περισσότερα «ανταλλάγματα».

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε τη Συμφωνία και προφανώς την καταψήφισε, αποκαλύπτοντας τον χαρακτήρα της ως καθοριστικού κρίκου για τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, με τη χώρα και τον λαό να μπαίνουν στο στόχαστρο σε περίπτωση αντιποίνων. Απαίτησε την απόσυρση της Συμφωνίας και καλεί τον λαό, ακόμα και τώρα που έχει ψηφιστεί η Συμφωνία, να εντείνει την πάλη του ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, για να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου, κανένας Ελληνας φαντάρος ή αξιωματικός να μη βρεθεί εκτός συνόρων και να σταματήσει κάθε εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό μακελειό.Ο λαός της πόλης θα υποδέχεται πάντα τους μακελάρηδες με τον ίδιο τρόπο

– Ενα σχόλιο για την καταστολή που δέχτηκε η απεργιακή πορεία στις 6 Απρίλη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τα γεγονότα που ακολούθησαν.

– Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί κομβικό σημείο για τα σχέδια των ΝΑΤΟικών και αμερικανικών στρατευμάτων. Είναι άλλωστε νωπές οι μνήμες μας από τα φονικά στρατεύματα που στρατοπεύδευαν στον χώρο και εφορμούσαν από εκεί στη Γιουγκοσλαβία το 1999. Ο λαός της Θεσσαλονίκης όμως έχει πλούσια πείρα από εκείνη την εποχή, στο πώς να βάζει εμπόδια στα σχέδιά τους. Μην ξεχνάμε ότι με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ το ’99 καθυστέρησαν περίπου ενάμιση μήνα εξαιτίας της μαχητικής στάσης που επέδειξε ο λαός της περιοχής – με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή – στην παρεμπόδιση των εκστρατευτικών τους σωμάτων. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μείνει λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο για τους μακελάρηδες. Η εργατική τάξη και τα πρωτοπόρα στρώματα της πόλης θα τους υποδέχονται πάντα με τον ίδιο τρόπο, όπως έδειξαν και στην απεργία της 6ης Απρίλη. Είτε θα τους στέλνουν στη λαχαναγορά της πόλης, είτε θα σημαδεύουν με τις κόκκινες μπογιές τα οχήματά τους. Για να ξέρουν όλοι ότι αυτά τα οχήματα είναι βαμμένα με αίμα, αγγελιαφόροι πολέμου και όχι ειρήνης! Και όπως η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της θωρακίζονται και εντείνουν την καταστολή, έτσι και το κίνημα παίρνει τα μέτρα του, με την επαγρύπνηση, την περιφρούρηση και μαζικοποίηση των δυνάμεών του.

– Γιατί δεν πρέπει να στέλνονται φαντάροι και αξιωματικοί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας;

– Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εμπλέκονται και χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο, στο πλαίσιο των «συμβατικών μας υποχρεώσεων», για να υπηρετήσουν τα εγκληματικά σχέδια των «συμμάχων» ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στελέχη των ειδικών δυνάμεων να συμμετέχουν στην «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σαχέλ της Αφρικής.

Ενας στρατός που δεν υπηρετεί την εθνική ανεξαρτησία της χώρας του αλλά καλείται να υπηρετήσει, όπου Γης, τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών της, δεν προστατεύει τα δικά του συμφέροντα, ούτε και τα συμφέροντα του λαού του.

Γι’ αυτό και η πλειοψηφία των στελεχών και των στρατευμένων δεν αρμόζει να συμφωνούν με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε τέτοιες επικίνδυνες πολεμικές αποστολές εκτός συνόρων, και γι’ αυτό δεν πρέπει να δηλώνουν συμμετοχή, όπως τους ζητείται, ούτε «εθελοντική» ούτε επί πληρωμή, ως μισθοφόροι.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...