«Θέατρα μεγάλων κρίσεων» απ’ τα Βαλκάνια ως το Σαχέλ στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

Γερμανοί και Πολωνοί στρατιωτικοί στις δυνάμεις του Ευρωστρατού
Φώτο Αρχείου / Γερμανοί και Πολωνοί στρατιωτικοί στις δυνάμεις του Ευρωστρατού / Πηγή: European Defence Agency

Τα επόμενα βήματα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία εξέτασαν χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, προαναγγέλλοντας ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά, ενώ οι κόντρες τους μαίνονται και σε μια σειρά άλλων ζωνών του πλανήτη.

Οπως είπε μετά τη συνεδρίαση ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, συζήτησαν με στελέχη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (International Criminal Court) για το πώς η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει με χρήματα, και «στοιχεία», στις «έρευνες» για εγκλήματα πολέμου από πλευράς των Ρώσων στην Ουκρανία.

Συζήτησαν, επίσης, για τον τρόπο εφαρμογής των κυρώσεων, «ώστε να μην υπάρχουν κενά» στην εφαρμογή τους, αλλά και για το «τι άλλο μπορούμε να κάνουμε», όπως είπε ο Μπορέλ, χαρακτηρίζοντας την όλη υπόθεση ένα «ασύμμετρο σοκ» για την ΕΕ, εφόσον τα ανατολικά κράτη πλήττονται περισσότερο από άλλα σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό ανεφοδιασμό, και τα κύματα προσφυγιάς που δέχονται. Εξ ου και ζήτησε «αλληλεγγύη» και «αλληλοκατανόηση» μεταξύ των κρατών – μελών, αντανακλώντας βασικά αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα.

Σε κάθε περίπτωση, έβαλε στόχο για ταχύτερη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ, με κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου, παρά του αερίου, καθώς, όπως είπε, το πρώτο είναι ευκολότερο να το αναπληρώσουν, για ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ και των εφαρμογών υδρογόνου, αξιοποιώντας τον πόλεμο και ως «επιταχυντή» της στρατηγικής του «πράσινου New Deal». Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί είχαν γεύμα εργασίας με τους ομολόγους τους από Ισλανδία και Νορβηγία, συζητώντας ειδικά με τον Νορβηγό για το πώς μπορεί να αυξήσουν τις εξαγωγές καυσίμου από εκεί προς την ΕΕ, αλλά και να εντείνουν τη διμερή συνεργασία στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, οι υπουργοί αποφάσισαν να συνεχίσουν τη στήριξη προς την κυβέρνηση του Κιέβου με όπλα και εφόδια για να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ενώ ως άλλο ένα σημείο αντιπαράθεσης έβαλαν τη «ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση», με τον Μπορέλ να φέρνει ως παράδειγμα πως η άνοδος π.χ. στις τιμές των τροφίμων δεν οφείλεται στις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ευρωατλαντικοί, αλλά στο γεγονός ότι οι Ρώσοι εμποδίζουν, όπως είπε, εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία…

Μεγάλο ενδιαφέρον, από πλευράς όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, είχε και η συζήτησή τους για το Μάλι, όπου αποφάσισαν «αναπροσανατολισμό» της στρατιωτικής, «εκπαιδευτικής» τους επιχείρησης, κατηγορώντας την κυβέρνηση της χώρας ότι «δεν συνεργάζεται» σε έρευνες για σφαγές που γίνονται εκεί, απευθύνοντάς της κατηγορίες ότι συμπράττει με τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner». «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε τόσο εκεί, όσο πριν, δεν μπορεί να εκπαιδεύουμε ανθρώπους για να σφάζουν», είπε όλο υποκρισία ο Μπορέλ, τονίζοντας ωστόσο ότι το Σαχέλ αποτελεί πάντα περιοχή προτεραιότητας για την ΕΕ, η οποία, όπως φαίνεται, απλά θα αναδιατάξει δυνάμεις της σε άλλες χώρες της περιοχής, διατηρώντας πάντα μια εκπαιδευτική αποστολή στο Μάλι με αντικείμενο το …Δίκαιο του πολέμου.

Επίσης, συζήτησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια, τις εξελίξεις σε Λιβύη και Υεμένη, καθώς και τη σύγκληση Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ – Ισραήλ. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας ενημέρωσε τους ομολόγους του για τον λεγόμενο Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για τον Ινδο-Ειρηνικό, που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στην Πράγα, στις 13 και 14 Ιούνη (εκτός από τα κράτη – μέλη και τους θεσμούς της ΕΕ, θα προσκληθούν εκπρόσωποι χωρών του Ινδο-Ειρηνικού, των ΗΠΑ και του Καναδά).

Από την πλευρά του ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας, δήλωσε ότι θα ενημέρωνε τους ομολόγους του για την επίσκεψή του στην Οδησσό στις 3/4, καθώς και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και στη Μαριούπολη, «κάτι που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η Ρωσία», όπως είπε. Για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Λιβύη, είπε ότι θα ζητούσε από το ΣΕΥ να «επισπεύσουν» «αυτά τα θέματα. Διότι, εάν η ΕΕ δεν ενεργήσει και δράσει τώρα, διατρέχουμε τον κίνδυνο οι περιοχές αυτές να γίνουν θέατρα μεγάλων κρίσεων όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε στην Ουκρανία».

Πηγή : ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...