Νέες σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή ημιαγωγών τελευταίας τεχνολογίας επιβεβαίωσε χτες ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, επισημαίνοντας ότι σκοπεύει να κάνει τη Γερμανία «διεθνή ηγετική δύναμη» στον συγκεκριμένο τομέα, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την ισχύ των γερμανικών μονοπωλίων στους σφοδρούς διεθνείς καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.
Μιλώντας σε εκδήλωση των Γερμανών βιομηχάνων (BDI) στο Βερολίνο ο Σολτς τόνισε ότι γερμανικές εταιρείες, όπως η «Infineon» και η «Wolfspeed», έχουν ήδη επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα.
«Εάν αυτά τα σχέδια εφαρμοστούν, και δουλεύουμε πάνω σε αυτό, τότε η Γερμανία θα γίνει μία από τις μεγάλες διεθνείς περιοχές παραγωγής ημιαγωγών», επισήμανε.
Χτες, εξάλλου, το μονοπώλιο «Intel» ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει πάνω από 30 δισ. ευρώ για να φτιάξει δύο εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών στο Μαγδεμβούργο, στο πλαίσιο ανάπτυξης της παραγωγής της εταιρείας στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου «Ρόιτερς», το Βερολίνο συμφώνησε να επιδοτήσει την «Intel» με σχεδόν 10 δισ. δολάρια, πολύ περισσότερα από τα 6,8 δισ. που προσέφερε αρχικά στο αμερικανικό μονοπώλιο για την κατασκευή των δύο εργοστασίων.
Αυτή ήταν η τρίτη ανακοίνωση επένδυσης από την «Intel» μέσα στις τελευταίες μέρες, καθώς την περασμένη Παρασκευή ανήγγειλε σχέδια ύψους 4,6 δισ. δολαρίων για την κατασκευή εργοστασίου ημιαγωγών στην Πολωνία, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η «Intel» θα επενδύσει 25 δισ. δολάρια για την κατασκευή εργοστασίου στη χώρα.
ΕΕ: Υστέρηση της βιομηχανίας μπαταριών στον διεθνή ανταγωνισμό
Την ίδια ώρα, ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να μείνει πίσω στην παραγωγή μπαταριών για ηλεκτροκίνηση.
Οι προσπάθειες της ΕΕ να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής μπαταριών ενδέχεται να μην επαρκούν για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να μην καταφέρει να επιτύχει τον στόχο για μηδενικές εκπομπές έως το 2035, προειδοποιεί το ΕΕΣ.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπαταριών δείχνει να υστερεί σε σχέση με τους ανταγωνιστές της παγκοσμίως, με πρώτη την Κίνα που αντιπροσωπεύει το 76% της παγκόσμιας παραγωγής.
Η Κομισιόν δημοσίευσε το 2018 στρατηγικό σχέδιο δράσης για τις μπαταρίες, δίχως έκτοτε να έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα.
Στο φόντο αυτών των διεργασιών, στο μεταξύ, η Αργεντινή βάζει «πλώρη» ώστε να γίνει ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος παραγωγός λιθίου (κύριο συστατικό των επαναφορτιζόμενων μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων) στον κόσμο. Διαθέτει τρία ενεργά ορυχεία λιθίου και 38 υπό ανάπτυξη, ενώ τον περασμένο Μάη η βιομηχανία λιθίου της χώρας σημείωσε ρεκόρ εξαγωγών διεθνώς, που έφθασε σε αξία τα 60 εκατ. δολάρια (αύξηση 17% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι). Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι το λίθιο αντιπροσώπευε το 19% των εξαγωγών ορυχείων κατά τη διάρκεια του Μάη.