Σοβαρό εργατικό ατύχημα με 4 τραυματίες σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια εργασιών σύνδεσης αγωγού της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ.
Οι εργασίες αφορούσαν τη σύνδεση νέου αγωγού στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Ηφαιστίωνος του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για έργο στο πλαίσιο διαχείρισης του νερού από τις δύο βασικές πηγές υδροδότησης, τον Αλιάκμονα και την Αραβησσό για την κάλυψη των περιοχών Συκεών, Άνω Πόλης, Επταπύργιου, Ξηροκρήνης, Αμπελοκήπων, Μενεμένης και Νεάπολης.
Το ατύχημα σημειώθηκε με την ολοκλήρωση των εργασιών, την ώρα που ξεκίνησε η διαδικασία εκκένωσης του αέρα και εισροής των νερών στον αγωγό. Έσκασε το τμήμα του αγωγού και πετάχτηκαν κομμάτια τραυματίζοντας τρεις εργαζόμενους, ενώ ένας εργαζόμενος στροβιλιζόταν στον αέρα από τα νερά. Όλοι υπέστησαν κατάγματα στα άκρα. Οι δύο παραμένουν στο νοσοκομείο και οι δύο που τραυματίστηκαν ελαφρύτερα, έφυγαν αφού αντιμετωπίστηκαν τα τραύματά τους.
«Οι εργαζόμενοι δεν θα αποδεχτούμε να πηγαίνουμε στη δουλειά με τον φόβο αν θα γυρίσουμε ζωντανοί στα σπίτια μας», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΕΥΑΘ», σε ανακοίνωσή της, για το σοβαρό εργατικό ατύχημα στην ΕΥΑΘ.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Η εργατική τάξη της χώρας μας θρηνεί το νέο τραγικό έγκλημα στη βιομηχανία “Βιολάντα”, με νεκρές εργάτριες, αγνοούμενους και τραυματίες. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους τους, καθώς και τις ευχές μας για γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.
Την ίδια ώρα, σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε και στην ΕΥΑΘ, που από τύχη δεν εξελίχθηκε σε νέα τραγωδία.
Το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια εργασιών σύνδεσης νέου αγωγού διατομής Φ600, στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Ηφαιστίωνος, στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο πλαίσιο διαχείρισης του νερού από τις δύο βασικές πηγές υδροδότησης, τον Αλιάκμονα και την Αραβησσό.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, κατά τη διαδικασία επανασύνδεσης, κομμάτια και εξαρτήματα εκτοξεύθηκαν με δύναμη υπό τεράστια πίεση αέρα και νερού, τραυματίζοντας τρεις εργαζόμενους, ενώ ένας συνάδελφος παρασύρθηκε από την ορμή του νερού. Όλοι υπέστησαν σοβαρά κατάγματα στα άκρα.
Ευχόμαστε πλήρη και γρήγορη ανάρρωση στους συναδέλφους μας. Έχουν την αλληλεγγύη και την αμέριστη στήριξή μας.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς είναι εκτεθειμένοι καθημερινά σε σοβαρούς κινδύνους.
Απαιτούμε άμεσα:
Την πλήρη ευθύνη της εταιρείας για την κάλυψη όλων των αναγκών των τραυματιών, με εξασφάλιση μισθού, περίθαλψης και αποκατάστασης μέχρι την πλήρη ανάρρωσή τους.
Να διερευνηθούν πλήρως οι συνθήκες του ατυχήματος και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες.
Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων.
Να ενισχυθούν οι έλεγχοι και να σταματήσει η αντιμετώπιση της ασφάλειας ως “τυπική υποχρέωση”.
Να μπει τέλος στην εντατικοποίηση και την υποστελέχωση, που γεννούν καθημερινά τραυματισμούς και νεκρούς.
Οι εργαζόμενοι δεν θα αποδεχτούμε να πηγαίνουμε στη δουλειά με τον φόβο αν θα γυρίσουμε ζωντανοί στα σπίτια μας.
Η ζωή και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι αδιαπραγμάτευτη».



