Πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις σχετικά με το ένταλμα σύλληψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Τα εντάλματα σύλληψης χαρακτηρίστηκαν «απόρρητα» για την προστασία των μαρτύρων και την διαφύλαξη της εξέλιξης των ερευνών, ανακοίνωσε το Δικαστήριο. Ωστόσο «το Δικαστήριο θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον των θυμάτων και των οικογενειών τους να ενημερωθούν για την ύπαρξη αυτών των ενταλμάτων».
Οι ΗΠΑ, που όπως το Ισραήλ δεν αναγνωρίζουν αρμοδιότητα στο ΔΠΔ, δηλώνοντας, μέσω εκπροσώπου ότι «παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τη βιασύνη του Εισαγγελέα να επιδιώξει εντάλματα σύλληψης και τα ανησυχητικά λάθη της διαδικασίας που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση» και πως «το ΔΠΔ δεν έχει νομική δικαιοδοσία σε αυτή την υπόθεση».
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα εντάλματα του ΔΠΔ για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ δεν είναι πολιτικά και η δικαστική απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί.
Ο υπουργός εξωτερικών της Ολλανδίας, Κάσπαρ Βέλντκαμπ, σημείωσε σήμερα στο ολλανδικό κοινοβούλιο πως η Ολλανδία θα «σεβαστεί την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» και θα προχωρήσει στη σύλληψη του «αν πατήσει το πόδι του σε Ολλανδικό έδαφος». Επίσης, τόνισε ότι η Ολλανδία δεν θα εμπλακεί σε καμία «μη ουσιαστική» επαφή με τους διωκόμενους.
Αντίστοιχα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βελγίου, κάλεσε την Ευρώπη να συμμορφωθεί και να τηρήσει τα νέα εντάλματα σύλληψης, αναρτώντας στο λογαριασμό της στο X πως «Η Ευρώπη πρέπει να συμμορφωθεί. Να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, να αναστείλει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ και να τηρήσει αυτά τα εντάλματα σύλληψης».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Λεμουάν είπε ότι η γαλλική αντίδραση στα εντάλματα θα είναι «σύμφωνη με το καταστατικό του ΔΠΔ», αλλά αρνήθηκε να πει εάν η Γαλλία θα συλλάβει τον Νετανιάχου εάν ερχόταν στη χώρα, καθώς είπε ότι «είναι ένα σημείο που είναι νομικά περίπλοκο».
Η Ιρλανδία «σέβεται τον ρόλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Όποιος είναι σε θέση να τη βοηθήσει να εκτελέσει το ζωτικό της έργο πρέπει τώρα να το κάνει επειγόντως», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Σάιμον Χάρις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι οι αποφάσεις του ΔΠΔ πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται, προσθέτοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι αξίζουν δικαιοσύνη».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters