Καθώς οι υπηρεσίες στον ευρωατλαντικό άξονα απλώνονται σε όλα τα πεδία, στο FIR Σόφιας, που πιάνει και κομμάτι της Μαύρης Θάλασσας, άρα μια ανάσα από ρωσικά μαχητικά και στο στόχαστρο της ρωσικής αεράμυνας, στάλθηκαν ελληνικά F-16.
Συγκεκριμένα, από 24 έως 28/4 η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μετείχε στη διμερή άσκηση με την επωνυμία «THRACIAN STAR 23», που πραγματοποιήθηκε στο FIR Σόφιας, με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών από τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, η συμμετοχή αυτή «συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο». Αλλωστε, «σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση και εξοικείωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας επί των διαδικασιών τυποποίησης της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ Standards) σε αντικείμενα αεροπορικής φύσεως», ενώ κατά τη διάρκειά της εκτελέστηκαν αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης με «σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια αυξανόμενης δυσκολίας και πολυπλοκότητας».
Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει ήδη από το 2014 Τεχνική Συμφωνία για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης, με τον τότε Βούλγαρο υπουργό Αμυνας να τονίζει ότι «τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει ανάμεσα σε πολλές χώρες, ακόμα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
Από αναλυτές διευκρινίστηκε ότι η εν λόγω Τεχνική Διευθέτηση αφορά στον καθορισμό των αναγκαίων μέσων καθώς και στις διαδικασίες εκτέλεσης Διασυνοριακών Επιχειρήσεων για Εναέρια Αστυνόμευση (Cross Border Operations for Air Policing) του εναέριου χώρου των δύο κρατών. Οτι ελληνικά μαχητικά θα αναλαμβάνουν αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης αεροσκαφών «αγνώστων ιχνών», τα οποία εισέρχονται στο βουλγαρικό FIR, λόγω ένδειας βουλγαρικών μέσων. Ειπώθηκε, επίσης, ότι το θέμα απασχολούσε εδώ και καιρό τους αεροπορικούς επιτελείς του ΝΑΤΟ διότι δεν υπήρχε επαρκής αεροπορική αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Μαύρης Θάλασσας, θέμα που αναζωπυρώθηκε μετά τα γεγονότα στην Κριμαία.
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, πάμπολλες φορές τα τελευταία χρόνια ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ επιχείρησαν στον άξονα Μπουργκάς – Βάρνα συλλέγοντας εικόνα και πληροφορίες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.