Τη Δευτέρα ξεκινούν εμβολιασμοί με το εμβόλιο Johnson & Johnson

EUROKINISSI

Ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από κορονοϊό είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από τον εμβολιασμό με  AstraZeneca, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών, ανέφερε σήμερα η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. 

Παράλληλα είπε πως, η Επιτροπή, μετά από αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, συνιστά την συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, μαζί με αυτό της «AstraZeneca», σε άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω καθώς, όπως ανέφερε σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η συχνότητα εμφάνισης θρόμβωσης με θρομβοπενία, μετά τον εμβολιασμό με «AstraZeneca», εκτιμάται ότι είναι 1 προς 100.000 δόσεις του εμβολίου και η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων σε δύο στο 1 εκατομμύριο. Επίσης είπε πως η πιθανότητα θανάτου από την ίδια τη νόσο είναι συντριπτικά μεγαλύτερη καθώς στη χώρα μας, έως το τέλος του 2020 όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η συχνότητα θανάτου είναι 23 έως 35 ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30-39 και 46 έως 94 ανά εκατομμύριο στην ομάδα ηλικίας 40-49.

Όπως είπε στη χώρα μας έχουν γίνει πάνω από 380.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Αναφέρθηκε, επίσης, στον εμβολιασμό των παιδιών, θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον, όπως είπε. «Είναι πρόωρο να συζητάμε για εμβόλιο στα παιδιά και τους εφήβους, είναι κάτι που θα δούμε όλοι τον επόμενο χρόνο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια σε αυτές τις ηλικίες και τα εμβόλια αυτά θα έχουν εγκριθεί για τα παιδιά και τους εφήβους από τον ΕΜΑ», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson αναμένονται στη χώρα αύριο Τετάρτη 14, Απριλίου και ο εμβολιασμός με αυτές θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 19 Απριλίου, γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών είπε ότι από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για της AstraZeneca.

Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα και θα ξεκινήσει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου. Η ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνει 800.000 συμπολίτες μας.

Όπως είπε ακόμη, την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και ηλικιακή ομάδα 55 – 59 ετών. Το Σάββατο 24, Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 – 54 ετών, και τον Ιούνιο εκτίμησε ότι θα εμβολιάζονται και οι νεώτερες ηλικίες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...