Τι γίνεται με την απόσυρση των BMP-1 απ’ τα νησιά του Αιγαίου;

Τεθωρακισμένο όχημα BMP-1 (Ρωσικής κατασκευής) του Ελληνικού Στρατού
Φώτο Αρχείου / Τεθωρακισμένο όχημα μάχης BMP-1 (Ρωσικής κατασκευής) του Ελληνικού Στρατού

Eρωτήματα και ανησυχία προκαλούν πληροφορίες ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ξεκίνησε ήδη από τον Ιούλη την απόσυρση από μονάδες στη Ζώνη Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ (Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων, σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού με αποστολή την άμυνα των νησιών του Αιγαίου, την αποστρατιωτικοποίηση των οποίων ζητά επιτακτικά η Αγκυρα), των σοβιετικού σχεδιασμού τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1. Θυμίζουμε, η κυβέρνηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού έχει τάξει να τα στείλει στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Υποτίθεται ότι, όπως διέχεαν αρχές καλοκαιριού αρμόδια στελέχη, η κυβέρνηση θα απέσυρε και θα έστελνε στο Κίεβο καταρχάς 30 τέτοια οχήματα από την ενδοχώρα και όχι από τα νησιά – αναγνωρίζοντας και η ίδια ότι απομάκρυνσή τους από τις μονάδες αυτήν τη στιγμή θα έχει συνέπειες και στην άμυνά τους, ειδικά σε μια περίοδο που η τουρκική αστική τάξη, ενθαρρυμένη εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, βάζει όλο και πιο προκλητικά τις απαιτήσεις της.

Επίσης, έλεγαν ότι τα BMP-1 δεν θα έφευγαν αν πρώτα δεν έφτανε εδώ αντίστοιχος αριθμός από οχήματα Marder 1A3, που υποτίθεται θα στείλει η γερμανική κυβέρνηση σε αντιστάθμιση του κενού στο ελληνικό οπλοστάσιο. Για την παράδοση των Marder, ωστόσο, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κανένα χρονοδιάγραμμα.

Στο ίδιο πλαίσιο ερωτήματα προκαλούν πληροφορίες ότι προς «αντικατάσταση» των BMP-1 πήγαν στα νησιά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μ113Α1, τα οποία ωστόσο δεν είναι Μάχης αλλά Μεταφοράς Προσωπικού.

Ισχυρίζονται επίσης ότι τα Μ113Α1 προέρχονται από μονάδες της ενδοχώρας που χαρακτηρίζονται εφεδρείες και ότι θα επανέλθουν εκεί Μ113Α1, από αυτά που θα πλεονάζουν από τους Σχηματισμούς του Δ’ Σώματος Στρατού, όταν και εάν αυτοί ξεκινήσουν να παραλαμβάνουν τα Marder 1A3 από τους Γερμανούς. Τα οποία Marder, βέβαια, τον Ιούνη διέχεαν ότι θα τα πάνε στα νησιά, επιμένοντας ότι είναι καλύτερα από τα BMP1 και ότι έτσι θα αναβάθμιζαν την άμυνά τους έναντι της τουρκικής απειλής…

Στην πράξη, όμως, φαίνεται πως στον σχεδιασμό τους βγάζουν Οχήματα Μάχης από τα νησιά, όπου το αρματικό δυναμικό μεταπίπτει σε Μεταφοράς Προσωπικού, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στη θωράκισή τους, και με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει βαριές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό.

Δείτε ακόμα...