Τι κάνει καλύτερα το Ισραήλ;

Το Ισραήλ υπερέβη σήμερα το όριο των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, δηλαδή έχει εμβολιάσει σχεδόν το 25% του πληθυσμού του. Η σχετική είδηση προβλήθηκε με τυμπανοκρουσίες από τα ισραηλινά μέσα, ενώ ο ξένος Τύπος αναρωτιέται τι «κάνει καλύτερα το Ισραήλ» σε σχέση με άλλες χώρες που δεν έχουν καταφέρει να προμηθευτούν δόσεις ούτε για το 1% του πληθυσμού τους;

Το Ισραήλ για πολύ συγκεκριμένους λόγους έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα σε επίπεδο κρατικής μηχανής (ασφαλώς οι Παλαιστίνιοι το γνωρίζουν αυτό με οδυνηρό τρόπο εξαιτίας της ισραηλινής βαραβρότητας). Όμως, η αποτελεσματικότητα του Ισραήλ δεν οφείλεται μόνο στην ταχύτητα με την οποία έδρασε για να προαγοράσει τις δόσεις, αλλά στο γεγονός πως πλήρωσε αδρά τις εταιρείες, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χώρα που ανήκει στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. 

Σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», το Ισραήλ πλήρωσε για το εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech» 62 δολάρια την δόση, έναντι 19,5 δολαρίων που πληρώνουν οι ΗΠΑ. Όσοι εμβολιαστούν θα αποκτήσουν «πράσινο διαβατήριο» που θα τους επιτρέπει να παρακάμπτουν τους περιορισμούς της καραντίνας. Φυσικά, οι Παλαιστίνιοι των κατεχόμενων εδαφών έμειναν εκτός κάθε αρωγής, σε μια περιοχή που η πανδημία θερίζει. 

Με πληροφορίες από Guardian

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...