Τη ΝΑΤΟική πλατφόρμα «διευθετήσεων» συζητούν σήμερα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC)

Πηγή: marinetraffic.com

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών – μελών και στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί  η διαμόρφωση «μηχανισμών για τη στρατιωτική αποκλιμάκωση» που δρομολογεί η ευρωατλαντική συμμαχία, με στόχο τη συνοχή του στην περιοχή.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μια τέτοια συζήτηση μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, πρέπει να προηγηθεί και να καθορίσει τις παραμέτρους κάθε τεχνικής συζήτησης. Έχει επίσης ξεκαθαρίσει ότι αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της έντασης τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, παραμένει η αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis», το οποίο κινείται συνεχώς όλο και πλησιάζει προς το Καστελόριζο και τη Ρόδο.

Σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, το τεχνικό έγγραφο που έδωσε η Γραμματεία του ΝΑΤΟ στους δύο Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Στρατιωτική Επιτροπή του Βορειο-Ατλαντικού Συμφώνου (ΣΑ/ΣΕΒΑΣ) αφορά σε προπαρασκευαστικές ιδέες για την απεμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή. Αύριο Πέμπτη αναμένεται ελληνοτουρκική συνάντηση «τεχνικών κλιμακίων».

Στο Ευρωκοινοβούλιο Βαρβιτσιώτης και Τσαβούσογλου

Παράλληλα, αύριο, στο πλαίσιο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, τα μέλη της θα συζητήσουν με τον Μ. Βαρβιτσιώτη και τον Μ. Τσαβούσογλου «τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο», με τη σχετική ανακοίνωση να είναι αποκαλυπτική, καθώς κάνει λόγο για «αμφισβητούμενες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Δραστηριότητες οι οποίες, σύμφωνα με τα κράτη – μέλη της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρο, παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα τους και τα χωρικά τους ύδατα»!

Τηλεδιάσκεψη Αναστασιάδη με Μέρκελ και Μισέλ

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι η τηλεδιάσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας νέων επαφών με την Τουρκία, η οποία το πιο πιθανό είναι να θέσει ενστάσεις στη συμμετοχή της Λευκωσίας σε μια Διεθνή Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο, αφού δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σαρλ Μισέλ έχει προτείνει τη διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης των κρατών της Μεσογείου με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας για τη λύση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσκεψη Λαβρόφ στην Κύπρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη στην Κύπρο είπε ότι η Ρωσία παρακολουθεί την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά στις σχέσεις σας με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε συνδρομή στην ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου προς αμοιβαίες αποδεκτές λύσεις. Τόνισε επίσης ότι στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούνται άλλες προσεγγίσεις, ειρηνικοί τρόποι προώθησης των συμφερόντων. Συμβιβασμός και διάλογος είναι οι μόνες λύσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην ειρηνική λύση οποιασδήποτε υπόθεσης. Είμαστε ανοικτοί στην ανάπτυξη του διαλόγου μας με τους Κύπριους φίλους μας και στη διμερή ατζέντα και στα διεθνή θέματα.

Πορεία των Γκρίζων Λύκων στη Σμύρνη

Οι Γκρίζοι Λύκοι προγραμματίζουν για σήμερα Τετάρτη πορεία στους δρόμους της Σμύρνης με αίτημα να δοθούν τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία. Ηγέτης των Γκρίζων Λύκων είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πολιτικός σύμμαχος του Ερντογάν.

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης των Γκρίζων Λύκων, από τους 81 νομούς της Τουρκίας θα συγκροτήσουν 12 επιτροπές μία για το κάθε νησί των Δωδεκανήσων.

Δείτε ακόμα...