Τηλεδιάσκεψη κορυφής Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Μ. Βρετανίας και ΗΠΑ

ΝΑΤΟ

Οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν επίσημα το αντικείμενο της σημερινής τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι διαπιστώθηκε ότι η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων και των συμμάχων τους στο ουκρανικό «παραμένει ισχυρή».

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 24/3 θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ σις Βρυξέλλες, όπου αναμένονται αποφάσεις για πιο μεγαλύτερη ανάπτυξη δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς την προηγούμενη βδομάδα, οι υπουργοί Άμυνας αποφάσισαν να αναπροσαρμόσουν στα βασικά τη Δομή Δυνάμεων του ΝΑΤΟ με βάση τις νέες συνθήκες, π.χ. με περισσότερες δυνάμεις και αποθήκευση υλικού στα ανατολικά, περισσότερες και μεγαλύτερες ασκήσεις κ.ο.κ. Εξ ου και εξουσιοδότησαν τους στρατιωτικούς ηγήτορες της λυξκοσυμμαχίας να παρουσιάσουν συγκεκριμένα σχέδια μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας, στη τηλεδιάσκεψη των ηγετών συζητήθηκε ειδικότερα το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στην Μαριούπολη όπου διαπιστώθηκε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να παρασχεθεί χωρίς καθυστέρηση ανθρωπιστική βοήθεια. Οι πέντε ηγέτες επανέλαβαν την απαίτηση τους για άμεση κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία καθώς και για άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Επανέλαβαν ότι είναι πρόθυμοι να ενισχύσουν την αρωγή τους στην Ουκρανία και να διατηρήσουν τις πιέσεις στη Ρωσία ούτως ώστε να δεχθεί την κατάπαυση του πυρός και να εργαστεί για την επίτευξη προόδου στις διαβουλεύσεις της με την ουκρανική πλευρά.

Συζητήθηκε επίσης η προετοιμασία των έκτακτων συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ και του G7 που θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο θα συνέλθει στις 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...