Τηλεδιάσκεψη των Υπ. Εξ ΗΠΑ και Ιαπωνίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα για την Άμυνα

Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Αυστραλίας - Ιαπωνίας - ΗΠΑ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων
(Φωτό Αρχείου) Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Αυστραλίας – Ιαπωνίας – ΗΠΑ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων / Πηγή: navalnews

Ενώ «τρέχουν» οι κινήσεις της Κίνας στον Ειρηνικό, σήμερα αναμένεται να συναντηθούν διαδικτυακά οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας ΗΠΑ και Ιαπωνίας, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της Διμερούς Συμβουλευτικής Επιτροπής «2+2» για την Αμυνα.

Πρόκειται για διμερές σχήμα που λειτουργεί εδώ και χρόνια «για τη διμερή συνεργασία σε εξωτερική πολιτική και άμυνα», όπως σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «οι αντιπροσωπείες θα συζητήσουν τρόπους με τους οποίους ΗΠΑ και Ιαπωνία μπορούν να δυναμώσουν τη συμμαχία τους για να προωθήσουν έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό, να αντιμετωπίσουν την πανδημία της COVID-19, την κλιματική κρίση και άλλες παγκόσμιες προκλήσεις».

Ολα αυτά ενώ χτες η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο αγνώστου τύπου προς ανατολική κατεύθυνση. Σύμφωνα με το Τόκιο επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο που διένυσε απόσταση 500 χιλιομέτρων και έπεσε στη θάλασσα, εκτός ιαπωνικής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, χτες, ταϊβανέζικα πολεμικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από βάση στη νότια πόλη Τσιαγί, στο πλαίσιο τριήμερων ασκήσεων που έγιναν με σενάριο προσομοίωσης συνθηκών πολέμου. Στην Τσιαγί σταθμεύουν και τα «F-16» που η Ταϊπέι έχει πάρει από τις ΗΠΑ και συχνά χρησιμοποιούνται για την «αναχαίτιση» κινεζικών αεροσκαφών που πετούν κοντά στο νησί, διαμηνύοντας ότι αποτελεί τμήμα της κινεζικής επικράτειας, όπως επιμένει το Πεκίνο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...