Τηλεδιάσκεψη Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 17-18 Φλεβάρη

Αφγανιστάν

Σε τηλεδιάσκεψη προχωρούν οι Υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, αύριο και μεθαύριο (17-18 Φεβρουαρίου), με θέμα τις Νατοϊκές αποστολές το Αφγανιστάν και το Ιράκ, τις Νατοϊκές δαπάνες και την πρωτοβουλία ΝΑΤΟ 2030.

Μάλιστα στις δηλώσεις του, ο γγ Γ. Στόλτενμπεργκ, επεσήμανε ότι θα είναι η πρώτη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας μετά την εκλογή Μπάιντεν, αρπάζοντας και την ευκαιρία για τη διαμόρφωση ενός κλίματος πιο προωθημένου και αποφασιστικού σχεδιασμού και υλοποίησης των Νατοϊκών επιδιώξεων.

Στην κορυφή της ατζέντας και γι’ αυτή τη συνάντηση προβλέπεται, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Στόλτενμπεργκ, η πρωτοβουλία ΝΑΤΟ 2030, ως διαδικασία αναβάθμισης των σχέσεων και της συνεργασίας με εταίρους, την ανθεκτικότητα της Συμμαχίας, την αύξηση των δαπανών προς ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας του οργανισμού, την τεχνολογική ανάπτυξη και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικά, την Πέμπτη θα συζητηθεί η πορεία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, μπροστά και στις ανάγκες αποδέσμευσης δυνάμεων για άλλες κρίσιμες γεωγραφικές ζώνες αλλά και στην χρόνια και κοστοβόρα παραμονή τους σε αυτές τις χώρες. Όλα αυτά κρίνονται βέβαια βάσει των ευρωατλαντικών συμφερόντων. Φαίνεται πάντως πως η Νατοϊκή γραμμή θα απαιτήσει παραμονή και ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στις δύο χώρες, προς εξυπηρέτηση των στόχων του οργανισμού, που παραμένουν σε προτεραιότητα στην περιοχή.

Τέλος, θα εξεταστεί η σημασία της αύξησης των Νατοϊκών δαπανών προς ανταπόκριση των απαιτήσεων της συμμαχίας, μια αύξηση που για 7η συνεχόμενη χρονιά συνεχίζεται, επιβεβαιώνοντας την πορεία όξυνσης των αντιθέσεων , τον κίνδυνο του πολέμου.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα. Υπό αυτό το πρίσμα κάθε βήμα, κάθε σχέδιο και κάθε πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, ακολουθεί την στρατιωτική και πολιτική προετοιμασία για νέες συγκρούσεις μεταξύ των μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Πανούσης Αλέξης
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού Γεωπολιτικής Ανάλυσης,
Γεωστρατηγικής Σύνθεσης και Σπουδών Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλεια

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...