Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Μπλίνκεν

Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας σε Σύνοδο ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ
Φώτο Αρχείου / Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας σε Σύνοδο ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ / Απρίλιος 2021 / Πηγή: Eurokinissi / ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ / ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ)

Με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας. Όπως ανέφερε κατόπιν συζήτησαν «για τις τελευταίες εξελίξεις στον Κόλπο», επίσης ενημέρωσε τον Αμερικανό «για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και επί του πεδίου». Ο Δένδιας ενημέρωσε επίσης τον Μπλίνκεν για τις «επισκέψεις» του στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αντ. Μπλίνκεν μετέφερε στον Ν. Δένδια την έντονη καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών για την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ και οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τόσο τα κατασχεθέντα πλοία όσο και τα φορτία και τα πληρώματά τους. Επίσης ότι ο Μπλίνκεν σημείωσε πως« η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία». Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, τον σύμμαχο μας κλειδί στο ΝΑΤΟ και εταίρο, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση».

Προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών

Αύριο ο Ν. Δένδιαςθα επισκεφθεί την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, καθώς η κυβέρνηση έχει αναλάβει στον αμερικανοΝΑΤΟικό την ακόμα πιο αποφασιστική προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, με βασικό στόχο την ενσωμάτωσή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, επισκέφτηκε την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Στις συναντήσεις που θα έχει στο Σεράγεβο η ατζέντα περιλαμβάνει επισήμως «θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας», την «ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης («South-East European Cooperation Process» – SEECP, στις 10/6 στη Θεσσαλονίκη), την «ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής», καθώς και τις «ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία μετά από τη ρωσική εισβολή».

Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη θεωρείται λίγο πολύ το επόμενο «θερμό» μέτωπο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσία.

Ο Ν. Δένδιας θα επισκεφθεί στις 2 Ιουνίου το Βελιγράδι, με τη Σερβία να έχει μπει στα «κακά στενά» των Ευρωατλαντικών για τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Κίνα, όπως και τη στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τέλος, στις 7 Ιουνίου θα μεταβεί στηυν Ποντγκόριτσα, με το Μαυροβούνιο να θεωρείται επίσης ένας από τους «αδύναμους κρίκους» της περιοχής, ευάλωτους στη ρωσική επιρροή.

Δείτε ακόμα...