Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ

Πηγή: Eurokinissi

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ είχε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης .

«Συζητήθηκε το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά με την προϋπόθεση οι πρόσφυγες να είναι μέλη οικογενειών που έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επαναλάβει την ετοιμότητα της κυβέρνησής του για διάλογο με την Τουρκία, στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ.

«Η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια, πρέπει να έχει συνέπεια. Γιατί έτσι μόνο θα δημιουργηθεί το απαραίτητο πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσει ο διάλογος, στον οποίο η Ελλάδα φυσικά είναι πάντα ανοιχτή» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Σε ό,τι αφορά εμάς, ισχύει αυτό που έχω πει πολλές φορές. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά. Μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες».

Η συνάντηση έγινε ενόψει της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 24-25 Σεπτεμβρίου και σε αυτή θα τεθεί και το ζήτημα με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Πηγή: Eurokinissi

Επίσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι. «Αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και των συνεργειών Ελλάδας – Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις», αναφέρει κυβερνητική ανακοίνωση. Επίσης, «επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για σύγκληση τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, το προσεχές διάστημα».

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με τον Νίκο Δένδια.

Δείτε ακόμα...