Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ: Στα θέματα το Χονγκ Κονγκ, η μεταχείριση των Ουιγούρων και η Ταϊβάν

Τζο Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκκ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε χθες Τετάρτη, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης αυτής, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τις πρακτικές του Πεκίνου στο πεδίο της οικονομίας, τις οποίες χαρακτήρισε «άδικες» και «εξαναγκαστικές», για την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ, για τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Σιντζιάνγκ, και την ολοένα πιο επιθετική στάση της Κίνας έναντι της Ταϊβάν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την πανδημία και για τις «κοινές προκλήσεις» που εγείρουν η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με ειδικούς, πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα πολιτικής κατήχησης στη Σιντζιάνγκ. Το Πεκίνο απορρίπτει κατηγορηματικά τον όρο «στρατόπεδα» και διαβεβαιώνει πως πρόκειται για κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, προορισμένα να επιτρέψουν στους μειονοτικούς να βρίσκουν δουλειές και έτσι να αποτρέψουν τον κίνδυνο να σαγηνευτούν από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Από διαδήλωση για το Χονγκ Κονγκ
Από διαδήλωση για το Χονγκ Κονγκ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News και μεταδόθηκε την Κυριακή, ο κ. Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η αντιπαλότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μπορεί να πάρει τη μορφή «ακραίου ανταγωνισμού», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θέλει να αποφύγει τη «σύγκρουση» ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο,

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, είπε ότι οι τελωνειακοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ θα παραμείνουν σε ισχύ προς το παρόν, εν αναμονή της συνολικής επανεξέτασης της αμερικανικής στρατηγικής ως προς το εμπόριο. «Δεν έχουμε πάρει ακόμη κάποια απόφαση για το ζήτημα αυτό», εξήγησε. «Θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική μας ως προς το εμπόριο με την Κίνα αλλά στο μεσοδιάστημα, δεν θα καταργήσουμε τους τελωνειακούς δασμούς», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πρόθεση του Λευκού Οίκου είναι να καταρτίσει νέα στρατηγική «σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους» των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση, ο κ. Σι τόνισε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η σύγκρουση των δύο χωρών θα ήταν καταστροφική και για τις δυο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να αποφεύγονται παρανοήσεις και λαθεμένες κρίσεις. Ακόμη, είπε πως ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον θα χειριστεί με προσοχή ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, όπως για παράδειγμα τη σχέση της με την Ταϊβάν, την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιντζιάνγκ.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διμερείς σχέσεις επί των ημερών του Μπάιντεν και καλούν την Ουάσινγκτον να συναντήσει το Πεκίνο «στου δρόμου το μισό». Η Κινεζική εφημερίδα Global Times, εκτιμούσε πρόσφατα πως η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να συνεχίσει να επικρίνει σκληρά το Πεκίνο, αλλά πιθανόν η διμερής συνεργασία θα βελτιωθεί σε κάποια πεδία.

Η αντιπαράθεση των ΗΠΑ-Κίνας επιδιώκεται αμφότερα να κρυφτεί ότι αυτή διαμορφώνεται πάνω στο έδαφος των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής που κυριαρχούν και στις δυο χώρες. 

Η όξυνση της διαπάλης τους για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, εκτός του οικονομικού υπόβαθρου, έχει άμεση αντανάκλαση και σε πολιτικό-διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Επιδρά στην πολιτική συμμαχιών των καπιταλιστικών κρατών, στην όξυνση και των ενδοαστικών ανταγωνισμών για την διακυβέρνηση. Η διαπάλη αυτή, εκδηλώνεται ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, εμπλέκονται όλο και περισσότερο διεθνείς πολυμερείς οργανώσεις και συμφωνίες, γεγονός που δείχνει ότι η αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών οικονομιών μπορεί να συμβαδίζει με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...