Τηλεφωνική επικοινωνία των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας για Ουκρανία – Ανατ. Ευρώπη

Οι Υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ στο Ρέικιαβικ (Ισλανδία) 19/5/2021
Φώτο Αρχείου / Οι Υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ στο Ρέικιαβικ (Ισλανδία) 19/5/2021 / Πηγή: Russian FM

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για την κατάσταση στην Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή, που έχει μετατραπεί σε ένα θερμό μέτωπο στο οποίο υπάρχει ο κίνδυνος μιας γενικευμένης ανάφλεξης. 

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε στον Ρώσο ομόλογό του, ότι Εφόσον η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αυτή είναι η ώρα να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα των δύο χωρών. «Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ότι αυτή είναι η ώρα (η Μόσχα) να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο… ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι υπάρχουν λόγοι για να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας μέσω απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία. «Ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησε ότι υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί ο διάλογος (για το θέμα της ασφάλειας της Ρωσίας). Θα δούμε πώς θα πάει», δήλωσε ο Λαβρόφ στη ρωσική τηλεόραση, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε πως οι ΗΠΑ αγνόησαν τις ανησυχίες της Μόσχας. Όπως είπε, η Ρωσία δεν έχει δει «επαρκή εξέταση» των τριών βασικών αιτημάτων της σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων κοντά στα ρωσικά σύνορα και την επιστροφή της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στην κατάσταση του 1997.

Ο Βίκτορ Ορμπάν είπε ότι «οι διαφορές» μεταξύ των Δυτικών και της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία μπορούν να γεφυρωθούν και μια «αποδεκτή» συμφωνία για όλους «είναι δυνατή».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ένα σχέδιο μετατροπής του ουκρανικού στρατού σε επαγγελματικό, το οποίο προβλέπει το τέλος της στρατιωτικής θητείας και την πρόσληψη μέσα σε τρία χρόνια 100.000 στρατιωτικών. 

Ο Ζελένσκι επιχείρησε να αποσυνδέσει την κίνηση αυτή από το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας, λέγοντας ότι «το διάταγμα αυτό δεν εκδίδεται γιατί πλησιάζει ο πόλεμος». 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...